Als je verse, zelfgemaakte garam masala en kerriepoeder gebruikt, is het kruidenpoeder twee maanden houdbaar zonder dat er veel smaak verloren gaat.
Gedroogde kruiden hebben over het algemeen een houdbaarheid van ongeveer een jaar. Natuurlijk kun je ook de t.h.t. datum als richtlijn gebruiken. Samengevat kunnen we zeggen dat kruiden en specerijen hun kwaliteit en smaak het best behouden als je ze op een goede manier bewaart en opbergt.
Smaakverfijner Aromat van Epos wordt in poedervorm geleverd in een handige kunststof emmer met stevige deksel. In gesloten verpakking is de smaakverfijner 24 maanden houdbaar (zie THT-datum op de emmer).
Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden en specerijen het beste op een droge en donkere plek kunt bewaren, op een temperatuur van ongeveer 20 graden. Als je dit doet blijft de kwaliteit gewaarborgd. Kruiden en specerijen kunnen op deze manier bijna niet bederven en zijn tot ongeveer drie jaar houdbaar.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
Smaakverfijner Kip-aromat van Epos wordt in poedervorm geleverd in een handige kunststof emmer met stevige deksel. In gesloten verpakking is de kruidenmix 24 maanden houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar de kruidenmixen altijd droog en in gesloten verpakking.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
De meeste poeders, die je in de drogist koopt, gaan ongeveer 18 maanden mee. Professionele poeders zijn van hogere kwaliteit en kunnen wel 36 maanden mee. Bij losse poeder herken je dat het niet meer goed is als de poeder korrelig wordt tussen je vingers. De meeste poederblushes (rouges) kun je 18 maanden gebruiken.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Het gemalen kruid is minder lang houdbaar; de verse zaden zijn jaren houdbaar, mits ze op de juiste manier worden bewaard. Gemalen nootmuskaat kan tot drie jaar vers en smaakvol blijven, terwijl het hele kruid tot vijf jaar houdbaar is.
Kurkuma kan het beste bewaard worden in een afgesloten zak in de koelkast.Zo blijft kurkuma 2 weken goed.
Een mogelijke oplossing is om op de verpakking te zetten 'Gooi de rijst niet weg na het verstrijken van de THT-datum, maar beoordeel op geur en uiterlijk. ' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Verlopen THT datum
Producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. mogen dus ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht worden, mits het product geen gevaar vormt voor de gezondheid.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Bewaar je kruiden en specerijen op een koele, droge plaats. Een constante temperatuur rond de 20 graden is ideaal. Bewaar kruiden niet in de buurt van warmtebronnen zoals een kookplaat. Een goede opslagruimte zorgt ervoor dat je kruiden en specerijen droog, donker en uit de buurt van hittebronnen worden bewaard.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
Kruiden bewaren in de koelkast
Wil je je verse kruiden kort bewaren? Dat kan prima in de koelkast. Spoel de kruiden even af met water en wikkel ze in een lichtvochtige theedoek. Je kunt de kruiden dan tot 2 weken bewaren.