Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn niet geschikt voor zwangeren of kinderen. Er blijft altijd wat alcohol achter, ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten niet te eten als zwangere vrouw of te geven aan kinderen.
Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Over het algemeen geldt dus dat des te langer je een gerecht verhit, des te lager de uiteindelijke alcoholhoeveelheid.
Alcohol verdampt bij een temperatuur van 78°C. Er wordt daarom vaak gedacht dat alle alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar dit is niet waar. De hoeveelheid alcohol die achterblijft is afhankelijk van de manier van verhitten, de bereidingstijd en het oppervlakte van de bodem van de pan.
Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig).
Glühwein zonder alcohol
Vaak wordt de wijn nog zoeter gemaakt met honing of suiker. Bij de bereiding is het belangrijk dat de temperatuur van de wijn niet boven de 70°C komt, omdat anders de alcohol verdampt. De meeste glühweinen hebben een alcoholpercentage van rond de 13%.
Het beste antwoord
Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht, dit gerecht moet dan wel het een kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentages hangt ook af van de manier van koken.
Industrieel geproduceerde glühwein wordt vaak vervaardigd van massawijnen van lage kwaliteit en dan zeer sterk gezoet, om het gebrek aan kwaliteit van de gebruikte wijnen te maskeren. Dit soort glühwein wordt vaak goedkoop in grote flessen aangeboden.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Eet je met z'n tweeën kaasfondue die maar kort heeft geprutteld met 150 milliliter wijn, dan krijg je dus toch tot een half glas wijn binnen. Genoeg reden dus om eten met alcohol niet te serveren aan kinderen en zwangeren.
Normaal gesproken kook je de peertjes in wijn, maar om ook rekening te houden met kinderen, kook je ze met dit recept in bessensap. Superlekker en de kids zullen er zeker weten van smikkelen. Lekker om te eten met gewokte spruitjes, eendenborst en aardappelpuree.
'Dronken worden is niet mogelijk' 'Je kan niet dronken worden van een portie tiramisu', zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. 'Je zou echt al gigantisch veel tiramisu moeten eten vooraleer je wat alcohol in het bloed zou kunnen meten. En dan zou je nog maar 0,1 of 0,2 promille blazen.
Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn 'echt' kookt is de alcohol er dus al uit. Je kunt er dus rustig nog een lekkere witte wijn bij drinken!
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Alcohol ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten. Gistcellen zetten die suikers om in alcohol. De alcohol die geschikt is voor consumptie heet ethylalcohol (ethanol).
Als je zwanger bent bestaat er namelijk geen 'veilige hoeveelheid alcohol' die je kunt drinken. Alleen door helemaal geen alcohol te drinken voorkom je de problemen die de alcohol kan veroorzaken voor de zwangerschap of het ongeboren kind.
Alcohol kookt en verdampt sneller dan gewoon water. Water kookt op een punt van 100 graden Celsius. Bij alcohol gebeurt dit veel eerder, op 78 graden Celsius. Maar dat betekent niet dat alle alcohol in je gerechten verdwenen is, waarschuwt het Nederlandse Voedingscentrum.
Thee versterkt de smaak van gerechten, contrasteert ermee en werkt fantastisch voor je spijsvertering. ,,Heb jij weleens witte wijn gedronken bij kaasfondue? Die koude plens zorgt ervoor dat de gesmolten kaas in je maag stolt.
Een kaasfondue, zelfs met ongepasteuriseerde kazen kun je gerust eten, omdat de kazen voldoende worden verhit om de listeriabacterie te doden. Let wel goed op dat je geen kaasfondue eet met veel alcohol. Het beste kun je naar een kaasspeciaalzaak gaan om een kaasfondue te laten maken en mee te nemen, zonder alcohol.
Kaasfondue kun je gewoon eten. Let wel op dat er geen alcohol in zit. Niet alle alcohol verdampt, dus je kunt beter een kaasfondue nemen zonder wijn.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Het Voedingscentrum raadt ook af om jonge kinderen tot 4 jaar leverproducten te laten eten, zoals smeerworst of paté. In deze vleeswaren zit niet alleen veel zout, maar ook een hoog gehalte vitamine A. Daar mag je peuter niet te veel van binnenkrijgen, omdat het schadelijk kan zijn voor z'n gezondheid.
1: AH glühwein, Albert Heijn – 1.69 (0,75 liter)
Op nummer 1 de glühwein van Albert Heijn. Deze glühwein heeft een lichtrode kleur en ruikt sterk naar kaneel en kruidnagel.