Een paniekaanval is een aanval van hevige angst en spanning, die plotseling begint en enkele minuten tot een uur kan duren.
Bij een paniekaanval ervaar je tijdelijk extreme angst. Je wordt erdoor overvallen, voelt het in je lichaam en wilt het liefst zo snel mogelijk vluchten. Tijdens een paniekaanval ga je hyperventileren en heb je vaak het gevoel dat je doodgaat.
Een paniekaanval kan een paar minuten tot anderhalf uur duren.
Word je regelmatig plotseling overvallen door een extreme angst of een gevoel van intens onbehagen? Dan heb je mogelijk een paniekstoornis. De angstaanvallen die bij een paniekstoornis horen beginnen vaak plotseling en duren doorgaans enkele minuten tot een half uur.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt.39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld.
Een paniekaanval is een plotselinge golf van intense angst of intens onbehagen die binnen enkele minuten een piek bereikt. Een paniekaanval herken je aan vier of meer van de onderstaande symptomen: Hartkloppingen, bonzend hart of een versnelde hartslag. Transpireren.
Wat zijn de symptomen ná een paniekaanval? Na een paniekaanval voelen mensen zich moe en uitgeput, zoals na een zware training. Het is dan ook verstandig om daarna goed uit te rusten.
Een paniekstoornis heeft meestal een wisselend verloop. Af en toe zijn er paniekaanvallen, soms blijven ze lange tijd weer weg. Ze kunnen ook geheel verdwijnen. Bij sommige mensen komen ze echter regelmatig terug.
· Een hartaanval geeft nooit het gevoel dat je slap in de benen wordt. Paniek wel. En niet onbelangrijk: paniek veroorzaakt GEEN hartaanval.
Paniekaanvallen worden gekenmerkt door plotseling optredende, korte periodes van intense angst. U kunt hierbij hartkloppingen ervaren, zweten, trillen, benauwd of duizelig zijn en uw spieren kunnen strak gespannen staan.
Wat is een paniekaanval? Als je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan.
Het betekent niet dat u een hartaanval krijgt of dat u gek wordt. Flauwvallen is praktisch onmogelijk omdat daarvoor een bloeddrukverlaging vereist is en niet een bloeddrukstijging, zoals een paniekaanval.
Scherder: “De reden dat we vooral 's nachts piekeren piekeren heeft een aantal oorzaken. 's Nachts daalt de bloeddruk, vertraagt de ademhaling en komen er allerlei hormonale processen op gang die ervoor zorgen dat je tot rust komt, zodat je kunt slapen.
Kalmeer je partner en leidt de aandacht af van de angst. Ga bijvoorbeeld wandelen en kijk wat jullie allemaal om je heen zien. Een ademhalingsoefening werkt vaak ook goed. Bagatelliseer de angst van de ander niet, want een paniekaanval voelt erg naar voor degene die hem heeft.
Dat kan bijvoorbeeld door rustig te ademen, met yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen. U kunt ook gaan wandelen of iemand opbellen. Zoek steun bij mensen die u vertrouwt en leg uit waar u last van heeft. De meeste mensen hebben hier begrip voor.
De frequentie van paniekaanvallen kan sterk variëren. Sommige mensen hebben wekelijkse of zelfs dagelijkse aanvallen gedurende een langere periode.Andere mensen kunnen een paar aanvallen per dag hebben en vervolgens weken of maanden geen enkele paniekaanval.
Als je vaker een paniekaanval hebt, helpt het om te weten dat de dingen die je aan je lichaam merkt geen kwaad kunnen. Je bent niet in gevaar. Je snelle ademhaling en hartslag gaan altijd vanzelf weer over. Probeer jezelf zoveel mogelijk gerust te stellen en vraag mensen in je omgeving om dit ook te doen.
Tip 1 tegen paniekaanval: beweeg
Tijdens een paniekaanval heb je een teveel aan adrenaline en andere stresshormonen in je lichaam. Dat verlaag je door in beweging te komen: ga wandelen, spring op en neer of zwaai met je armen. Maakt niet uit hoe je overkomt – je zult vanzelf merken dat het werkt.
Daarnaast zijn ook cultuurspecifieke symptomen mogelijk (bijvoorbeeld tinnitus, pijn in de nek, hoofdpijn, onbeheersbaar schreeuwen of huilen). Er dienen minimaal vier van de kenmerken hierboven te worden ervaren om te kunnen spreken van een paniekaanval.
Hoewel er veel verschillende oorzaken voor een angstaanval zijn, is het zo dat uw lichaam bij stress of angst stresshormonen aanmaakt, zoals adrenaline en cortisol. Dit kan bij sommige mensen een verhoogde hartslag teweegbrengen of zelfs een paniekaanval. Een veelvoorkomende oorzaak van een angstaanval is stress.
Er is veel onderzoek gedaan naar hoe de hersenen werken van mensen met een paniekstoornis. In de hersenen regelen 'boodschappersstoffen' (neurotransmitters) gevoelens zoals angst of somberheid. Uit onderzoek weten we dat bij een paniekstoornis de boodschapperstoffen voor angstgevoelens uit balans zijn.
Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam. Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties.
Een stil infarct is een hartinfarct dat niet is herkend. Je hebt geen klachten gehad. Of de klachten waren minder duidelijk. Het is vaker een kleiner infarct.