Van honden weten we inmiddels dat ze andere honden kunnen herkennen op een computerscherm, van katten weten we dat (nog) niet.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Onderzoekers hebben tests gedaan en een kat is - net als vele andere dieren - niet in staat om zichzelf te herkennen in een spiegel of reflecterend raam. Je kat ziet het spiegelbeeld als een andere kat en dit kan de volgende reacties veroorzaken: angst. aanvallen.
Aandacht vragen
Maar meestal is het gewoon aandacht vragend gedrag. Jij bent gefocust op die TV of dat beeldscherm.
Eline Teygeler, dierengedragstherapeut, vult aan: "Katten houden van elektrische apparaten. Een laptop straalt warmte uit en dus klimmen ze er vaak bovenop." Overigens gaan ze ook graag op de krant liggen, of op je boek of op je ontbijtbord. Want inderdaad: katten krijgen graag aandacht.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Dat katten graag in dozen liggen is een constatering die vrijwel iedereen kan bevestigen. De hamvraag is natuurlijk waarom? In feite is het antwoord heel simpel: een doos geeft extra bescherming en geborgenheid, en dat is precies waar de meeste katten behoefte aan hebben.
Het dier is zich bewust van zijn eigen lichaam en is geslaagd voor de spiegeltest. Reageert het dier niet op de markering, dan denkt het dat zijn spiegelbeeld een soortgenoot is, die al dan niet het beste met hem voorheeft.
Dat het nachtdier beter in het donker kan kijken dan de mens, is niets nieuws. Zijn zicht bij slecht licht is zo'n zes tot acht keer beter dan dat van de mens. Dit komt doordat een kat over meer staafjes beschikt in zijn netvlies die zorgen voor nachtzicht.
Kattenogen bevatten daarentegen juist veel minder kegeltjes dan die van mensen. En de kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen).
Je kat heeft buiten vogels gezien
De meest voorkomende verklaring voor het krabben aan een raam is de wens van een kat om buiten op vogels te jagen. Veel katten kunnen urenlang naar vogels kijken, alsof ze hypnotiserend aan de grond genageld is. Ze kan zelfs trillen en tjilpen in een poging haar prooi na te bootsen.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Ze zien alleen lichte geel- en blauwtinten, dit komt door vele lichtgevoelige cellen in het oog (staafjes) voor de lichtinval. De andere cellen (kegels) zijn echter gevoelig voor de kleuren blauw en geel. Doordat katten meer beschikken over staafjes dan over kegels, krijgen ze overdag soms een teveel aan zonlicht.
Je kat ziet net als jij diepte en afstand. Het zicht is dus driedimensionaal. Dat is heel belangrijk als je fluffy viervoeter gaat jagen.
Onderzoek tot op heden laat zien dat katten kunnen leren, dat doen ze op verschillende manieren maar voornamelijk via conditionering; het leggen van associaties en verbanden. Ze snappen ook dat iets dat uit het zicht is nog steeds bestaat (objectpermanentie, een belangrijke cognitieve mijlpaal voor kinderen).
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Er zijn echter katten die materialen ook daadwerkelijk opeten. Voorwerpen die het meest ingeslikt worden zijn veters, touwtjes, plastic, karton en papier. Daarnaast slikt meer dan de helft van de katten die op wol of textiel sabbelen, het materiaal ook in.
Uit onderzoek is gebleken dat katten het graag lekker warm hebben. Ze kunnen over het algemeen hogere temperaturen dan mensen aan. Daarom liggen katten ook graag op de verwarming of een zonnige plek op de vensterbank. Ook een kartonnen doos is lekker warm, vooral als die op een koude vloer staat.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.