Nadat je je melktanden hebt gewisseld, krijg je een blijvend gebit.Als dit blijvende gebit is volgroeid dan stoppen je tanden met groeien. Breekt er een stukje tand af? Dan moet je dus echt naar de tandarts, want je tanden groeien niet meer aan.
Het wisselen is meestal voltooid op 13- of 14-jarige leeftijd. Een blijvend gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen. Dat gebeurt gemiddeld wanneer iemand tussen de 18 en 24 jaar oud is. Soms breken de verstandskiezen helemaal niet door of zijn ze niet aangelegd (agenetisch).
Of kunnen mensentanden teruggroeien, zoals de tanden van vissen en reptielen? Het antwoord op die laatste vraag is nee. Zoogdieren krijgen in hun leven hooguit twee sets tanden. Mensen ook.
Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13 – 14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18 – 24 jaar).
Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. De schade is onomkeerbaar, en vereist aanpassing van het eet- en drinkgedrag.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Verplichte eigen bijdrage kan (deels) vergoed worden door een aanvullende tandartsverzekering. Indicatie totale kosten kunstgebit bovenkaak: 650 euro. Indicatie totale kosten kunstgebit onderkaak: 650 euro. Indicatie totale kosten boven- en onder kunstgebit (tegelijk): 1200 euro.
Wanneer een tand of kies niet doorkomt gaat u met uw kind als eerste langs bij de tandarts. Deze kan zien of een tand of kies nog in het kaakbot aanwezig is. Is dit het geval? Dan verwijst de tandarts uw kind door naar de orthodontist.
Na de eerste wisselfase, waarbij de eerste definitieve molaar achteraan in de mond en de bovenste en onderste snijtanden zijn gewisseld, is het even windstil. Dat verandert rond de leeftijd van 9 à 10 jaar. Vanaf dan wisselen de resterende twaalf melktanden in de mond van je kind.
Terugplaatsen verloren tand
Als u de tand heeft gevonden en goed bewaart, dan kan de tandarts hem in sommige situaties terugplaatsen op zijn oorspronkelijke plek in de kaak. De tand kan weer aangroeien wanneer de behandeling plaatsvindt binnen een uur nadat de tand is afgebroken.
Kaakbot herstellen
De hoeveelheid kaakbot neemt af, zodra u een tand of kies bent verloren of als u last heeft van tandvleesontstekingen. Er zijn verschillende mogelijkheden het kaakbot weer op te bouwen. In sommige gevallen kan de implantoloog de botopbouw tegelijk doen met de plaatsing van het implantaat.
Als de verstandskies terugkomende klachten geeft, zal de tandarts de verstandskies trekken. Of je krijgt een doorverwijzing naar de kaakchirurg. Meestal wordt gewacht totdat de verstandskies helemaal is doorgekomen en verwijdert de tandarts of kaakchirurg daarna de verstandskies.
Raar maar waar, melktanden bij volwassenen komt regelmatig voor. Vaak komt dit omdat er geen volwassen tand is die de melktand kan vervangen. Probleem is dat melktanden bij volwassenen er niet netjes uitziet. Ook is de melktand zwakker en kan hierdoor uitvallen of er treedt botverlies op.
In sommige gevallen is er sprake van juist teveel ruimte en ontstaan er spleten tussen de tanden en kiezen. Ook kan het voorkomen dat door bijvoorbeeld een val een tand eruit is en door de lege ruimte de tanden zijn gaan wandelen en zodoende scheef zijn gegroeid.
Het wisselen van melktanden begint als eerste met de centrale en laterale snijtanden (dit zijn de voorste tanden) vanaf zes tot acht jaar; Hierna volgen de hoektanden vanaf ongeveer het negende levensjaar; Als laatste worden de eerste en tweede kiezen gewisseld. Dit eindigt wanneer een kind ongeveer 12 tot 14 jaar is.
Je baby begint normaal tandjes te krijgen tussen 3 en 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen (1 op 2000), kan een baby bij de geboorte al een tandje hebben. De eerste tand van je kindje duikt normaal op tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook pas op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gebeuren.
Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd.
Dekking zorgverzekering
Een kunstgebit wordt voor ten minste 75 procent vergoed vanuit de basisverzekering. Over het bedrag dat wordt vergoed betaal je bovendien je eigen risico (385 euro in 2021). Het is mogelijk om de eigen bijdrage voor een kunstgebit vergoed te krijgen via een aanvullende- of tandartsverzekering.
Zodra u volledig gewend bent aan het kunstgebit, kunt u bijna alles eten. Maar sommige voedingsmiddelen blijven moeilijk om te eten zoals hard knapperig brood, taai rood vlees, kauwgom, noten, kleverige snoep en smeuïg voedsel als pindakaas.
In een ver stadium zal kiespijn een alarmerend symptoom zijn. Het gat is in dat geval zo groot geworden dat de zenuw geïrriteerd is geraakt. Afhankelijk van de plek van het gaatje zou het mogelijk zijn dat er een stuk van de tand kan afbreken, waardoor het gat nog beter te voelen is met de tong.
Gaatje in kies of tand herkennen
De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden. In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren.
Speeksel spoelt bacteriën en hun schadelijke melkzuur van je tanden af. Dus als je vaak een droge mond hebt, heb je meer kans op gaatjes. Het probleem kan worden verholpen door in de loop van de dag veel water te drinken of er een gewoonte van te maken om kauwgum te kauwen.