Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen.
De keramische of ijzeren koekenpan
De keramische laag kan door het vele water en het vaatwastablet aangetast worden en voor de ijzeren pannen is de vaatwasser al helemaal geen optie. Een keramische pan mag u nog schoonmaken met een klein beetje afwasmiddel, maar de ijzeren koekenpan alleen met warm water.
2 – Gietijzer
Gietijzeren producten, waaronder de pandragers van een gaskookplaat, mogen niet in de vaatwasser. De hoge temperaturen verwijderen namelijk het laagje olie dat er voor zorgt dat gietijzer niet gaat roesten.
Pannen en potten
Zet pannen en grote potten in het onderste rek, want daar hebben de waterstralen de meeste kracht. Zijn de pannen vet van olie of boter, haal vooraf een keukenpapier door de pannen.
Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen.
Aluminium, koper, messing of pannen van glas gaan niet werken op een inductie kookplaat tenzij deze een magnetische bodem hebben. Aluminium en koper hebben veel hogere frequenties nodig om warmte generen. De huidige kookplaten werken niet met deze hoge frequenties.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Normale kookpannen van RVS, staal of aluminium zijn over het algemeen goed geschikt om machinaal door de vaatwasser af te laten wassen. Wel hebben de agressieve vaatwasmiddelen / tabletten op de lange termijn een (kleine) invloed op de uitstraling van het materiaal.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Tupperware bakjes zijn ontzettend handig om restjes eten in te bewaren, maar na een tijdje krijgen ze een vettige of rode aanslag door de spaghetti. Hoe krijg je ze dan weer schoon? Het maakt niet uit hoe vaak je ze in de vaatwasser stopt of hoe hard je ook schrobt, die vieze aanslag gaat niet weg.
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.
Helaas kun je beter niet je keramische pan in de vaatwasser doen. De meeste vaatwastabletten zijn namelijk te agressief voor die antiaanbaklaag en kunnen deze beschadigen. Gelukkig is het voordeel van keramische pannen dat ze niet aanbakken of aankoeken.
Met deze pannen maak je de lekkerste soepen, sauzen, stamppotten en andere gerechten. De pannen hebben een glazen deksel waar je makkelijk mee kunt afgieten. Daarnaast kunnen de pannen in de oven én in de vaatwasser. Dat is handig!
Net als met een emaille pan kun je een emaille vergiet ook beter niet in de vaatwasser doen. De hitte en het hete water zorgen er namelijk voor dat het materiaal gaat afbreken.
De meeste inductiekookplaten zijn voorzien van 10 verschillende warmte niveaus. Als je aardappels gaat koken kun je dit niveau het beste eerst op 6 zetten. Wanneer het water aan het koken is, is het verstandig om de stand op ongeveer 3 of 4 te houden. De aardappels kook je gedurende 15 tot 20 minuten lang.
Er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de inductiekookplaat naar de panbodem, dus een pan kan bol, hol or krom zijn: de warmte wordt bij inductie opgewekt IN de bodem van de pan en dus NIET in de kookplaat (en deze warmte hoeft dus niet vanaf de kookplaat te worden overgebracht op de pan).
Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien.
Stop je gietijzeren pan nooit in de afwasmachine, ook niet als ze vanbinnen geëmailleerd is. Spoel je pan elke keer wanneer je ze gebruikt hebt uit met warm water (dompel je hete pan zeker niet onder in koud water: daardoor kan ze barsten!) en maak ze droog met wat keukenpapier.
Vaak wordt dit vergeten. Zet je stoffer en blik gewoon eens in de vaatwasser.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.