Een gips- of tegelvloer kan gelegd worden voordat de keuken geplaatst wordt. Dit geldt ook voor een verlijmde ofwel een PVC-vloer. Je kunt de verlijmde PVC-vloer onder de keuken namelijk doorleggen. In andere gevallen is het aan te raden om altijd éérst de keuken te plaatsen.
Regel is dat de tegelvloer eerst gelegd wordt - dan vaak gevolgd door het plaatsten van de keuken - en dan pas de houten vloer.
Dit is afhankelijk welke vloer er gelegd gaat worden. Een verlijmde (Dryback) PVC vloer kan gelegd worden voordat de keuken geplaatst wordt. Bij een zwevende vloer zoals laminaat, lamelparket en PVC vloeren met een kliksysteem plaatst men EERST de keuken en DAARNA de vloer.
PVC vloeren bewijzen al jarenlang een stille kracht in de keuken te zijn. Mits er wordt gekozen voor de juiste ondervloer, zijn ze geluidsdempend en ook zeer geschikt om te leggen in combinatie met vloerverwarming. De vloer werkt zelfs als warmtegeleider.
Eerst de gietvloer, dan de keuken
Het antwoord hierop is wat ons betreft eenvoudig: als de keuken nog niet geplaatst is, dan raden wij aan om de keuken ná de gietvloer te installeren. Zo loopt je gietvloer mooi door onder je keuken en is je vloer gelijk vloeistofdicht mocht je ooit lekkage krijgen.
Pvc is over het algemeen hittebestendig tot ongeveer 80 graden. Installeer niet binnen 20 centimeter van open vuur, inclusief fornuis en frituurpan. Een fornuis kan een pvc vloer opwarmen.
Maar welk laminaat is geschikt voor de keuken? In principe kun je iedere soort laminaat in de keuken leggen. Ben wel voorzichtig met geknoeide vloeistof: als je dit niet direct opruimt bestaat de kans dat het laminaat gaat opbollen. Let dus op met vloeistoffen zoals water, sauzen, maar ook oliespetters.
Een zacht gevoel aan je voeten is heerlijk om mee op te staan. Dat gevoel verzorgt PVC je. Deze vloer voelt, ook zonder vloerverwarming, warmer aan dan bijvoorbeeld tegels of steen. Ook voor de kleintjes vormt de PVC vloer een prettig en veilig speeloppervlak zonder oneffenheden.
Het plaatsen van jouw keuken is afhankelijk van de grootte en complexiteit van de keuken. Gemiddeld gezien duurt dit ongeveer twee werkdagen.
Het is verstandig om het stuccen en schilderen op te pakken voor je de vloer legt, maar in de praktijk is dat niet altijd haalbaar. Zorg voor voldoende afdekzeil of stucloper als je pas kunt stuccen en schilderen nadat de vloer is gelegd.
Parket en houten vloeren kunnen zeker in een keuken gelegd worden. Alleen dient er wel rekening gehouden te worden dat hout kwetsbaarder is dan bijvoorbeeld tegels, vooral met water rond de gootsteen, vallende pannen, bestek en servies. Vallend servies en bestek geeft deukjes in het parket.
Laminaat, parket en pvc zijn goede vloeren voor de woonkamer. Keuken - Tijdens het koken spettert er weleens wat vet of water op de vloer. Belangrijk dus om een vloer te kiezen die daar tegen kan en zo weer schoon is. Stenen tegels, pvc of laminaat zijn goede keuzes.
Een houten vloer van hoge kwaliteit en goed afgewerkt, is bij uitstek geschikt voor in de keuken. Sterker nog, door in de keuken dezelfde houten vloer te leggen als in de woonkamer, worden de woonkamer en de keuken één geheel.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
PVC en vinyl, de verschillen
Bij de vinyl vloer zijn deze 2 lagen net iets zachter waardoor ze flexibeler zijn. PVC heeft een stevigere laag waardoor de vloer sterker is; Qua onderhoud is er ook een verschil tussen de twee vloeren, een vinyl vloer is gevoeliger voor beschadigingen dan een PVC vloer.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
De levensduur van een gietvloer
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van Coatingvloer.nl zo'n 30 jaar meegaat. Een gietvloer gaat zo lang mee omdat de gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Dit maakt de vloer erg sterk en weerbaar.
Het type gietvloer is één van grootste kostenbepalers. Dit heeft te maken met de kostprijs van de grondstoffen en de arbeidsintensiviteit van de plaatsing. Sommige gietvloeren worden in 3 lagen geplaatst, anderen vergen 6 lagen.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.