Wormen bij honden zijn vaak besmettelijk voor andere honden. Het kan echter ook overgedragen worden op mensen, zoals spoelwormen. Deze zijn voor volwassenen doorgaans niet gevaarlijk en komen niet in de darmen terecht. Voor kinderen vormen ze echter wel een groot risico.
Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Ze zijn daardoor schadelijk voor de gezondheid van de hond. Bovendien kunnen ze besmettelijk zijn voor mensen.
Mensen kunnen een mens-specifieke lintworm krijgen door het eten van besmet vlees dat niet goed is bereid. Ook kunnen lintwormen van een kat of hond op de mens worden overgebracht als we bijvoorbeeld een geïnfecteerde vlo binnenkrijgen, al is dat zeer ongebruikelijk.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, krijg je geen aarsmaden van je hond of kat. Deze wormen worden van mens op mens overgedragen via besmette wc-brillen, speelgoed etc. Alleen van de hondenlintworm krijgen mensen, met name kinderen, heel soms een lintworm in hun darm.
Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Dieren die wormeitjes in de ontlasting hebben besmetten ook de omgeving, zoals uw tuin of een zandbak. Op deze manier kunnen ook mensen en jonge kinderen besmet worden. Pups die niet ontwormd worden, kunnen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt.
Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
het eten van een (prooi) dier dat besmet is met wormen, bijvoorbeeld muizen, kikkers en slakken. het eten van een besmette vlo (lintworm) het eten van de uitwerpselen van een dier met wormen. via de beet van een geïnfecteerde mug (hartworm)
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Oorzaak van wormen bij mensen
Besmetting met wormen kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op dier of omgekeerd en van mens op mens. Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt.
In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne, witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).
Het beste ontwormingsmiddel met smaak is Mansonil. Met één tablet per tien kilogram lichaamsgewicht heeft je hond zeker geen last meer van vervelende parasieten in de darmen.
Ze kunnen diarree en gasvorming krijgen omdat wormen de darmwerking verstoren. Soms braken de dieren de wormen uit. Of ze hoesten de larven op als deze op hun trektocht door het lichaam de longen passeren, waarna ze worden doorgeslikt.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind. Als er 2 weken na de herhaalde kuur nog wormen in de ontlasting zitten, overleg dan met de arts.
Kosten voor het ontwormen van je hond
Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.
Let daarnaast goed op de dosering. Overdosering kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en onderdosering zorgt ervoor dat de kuur zijn werk niet doet. Het is bij het ontwormen van zowel puppy's als volwassen honden dus heel belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig van het middel geeft.
Als het er teveel worden, kunnen echter serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom worden honden en katten ontwormd. Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen.
Het is dus van belang dat je jouw kat regelmatig ontwormt. De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Ontwormen kan op meerdere manieren: met een tablet, injectie, pipet, pasta of in korrelvorm. Vraag bij de dierenarts of uw lokale Dierspecialist na welk middel het beste bij uw huisdier past.
Hond preventief ontwormen
Met een wormenkuur voorkomt u dat uw hond geïnfecteerd wordt met parasieten zoals spoelwormen, lintwormen, ringwormen en haakwormen. Als u geen ontwormingskuur geeft, kan uw hond vervelende infecties oplopen. Dat geldt niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en voor uw kinderen.
Ontworm minimaal 4x per jaar
Ontworm hem dan minimaal 6x per jaar, want de kans is groot dat hij hierdoor regelmatig (lint)wormen binnenkrijgt.
Het is dan ook belangrijk om je dier goed te ontwormen met een breed-spectrum ontwormingsmiddel, zoals bijvoorbeeld Milbemax®, wanneer je het rauwe vleesvoeding geeft. Het advies is in dit geval vaker dan vier keer per jaar³.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.