De meeste honden worden gelukkig niet snel door een wesp gestoken. Toch is het belangrijk dat u uw hond in de gaten houdt als het om wespen gaat. Een steek in de bek of in het gezicht kan vervelende klachten geven. Reageert uw hond allergisch op wespensteken, dan moet u extra goed opletten.
Honden en katten zijn nieuwsgierig en reageren op beweging. Alles dat kruipt of vliegt is interessant. Ook stekende insecten zoals wespen en bijen.Vaak steken deze in de vacht, soms in de bek, keel of neus.
Net als bij mensen ontstaat er zwelling en roodheid op de plek waar de hond is gestoken. Dit kan je eenvoudig minimaliseren door met een koelelement of een ijsblokje de huid te koelen. Wikkel voor gebruik een theedoek om een koelelement voordat je de huid aanraakt.
Wanneer moet ik naar de dierenarts? Als je hond is gestoken door een bij en tekenen van shock vertoont (bv.anafylactische shock), moet je snel handelen en onmiddellijk een dierenarts raadplegen.
Loop niet met blote voeten over het gras en kijk uit met geopende blikjes of flesjes drank. Krijg je ongewenst bezoek van een wesp, blijf dan vooral rustig. Als je het insect probeert te raken, zal het alleen maar agressiever worden en neemt de kans op een steek toe.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
De geur van fruitschillen en vlees in de afvalbak trekt wespen aan. Daarnaast helpt dit ook nog tegen andere ongediertesoorten. Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium.
Een hond zal zichzelf van natuur niet laten uithongeren en kan bovendien wel een langdurige tijd zonder maaltijd. Zolang je hond voldoende drinkt is er niet onmiddellijk reden tot paniek. Indien je hond echt ziek is zal hij meerdere symptomen vertonen en is het snel duidelijk wanneer je een dierenarts moet contacteren.
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en blijft er een angel achter? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken.
Nederlandse 'hot-dogs'
Maar het eten is officieel niet verboden. Als je wil, kun je je eigen hond opeten. Toch zit een hondenhapje buiten de deur eten, er in ons land niet in. Er mag namelijk niet in het vlees van huisdieren gehandeld worden.
Bekijk voeding voor jouw huisdier
inclusief insecten! Meestal leidt zowel de bijen- als de wespensteek alleen tot wat pijn en irritatie bij je hond. Als hij echter al meerdere malen is gestoken, of is gestoken in zijn mond of keel, dan kan het gevaarlijk zijn en is een uitstapje naar de dierenarts vereist.
Door zwelling van de mond, lip, tong of keelholte van uw dier kan acute ademnood ontstaan. Bel direct uw dierenarts.
De allergische reactie en zwelling kunnen bijvoorbeeld de luchtwegen afsluiten waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. In sommige gevallen kan een wespensteek leiden tot een anafylactische reactie,deze allergische reactie kan levensbedreigend zijn.
Het verschil tussen een bij en een wesp is het snelst te zien aan de taille. Een wesp heeft een smalle taille, terwijl het lijf van een bij veel rechter afloopt.Ook is een wesp feller van kleur en heeft geen beharing.Een bij is wat doffer van kleur en heeft wel beharing.
Aangezien katten vaak achter wespen aanjagen worden zij vaak in de poten of in/bij de bek gestoken. Zeker de bek is een gevaarlijke plek om gestoken te worden. De bek kan heel snel gaan zwellen en voor ademhalingsproblemen zorgen. Sommige katten zijn zo snel dat zij de wesp opeten en dit kan voor nare gevolgen zorgen.
Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik. Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt. Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar. De plek van de steek zal pijnlijk zijn en kan erg jeuken.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.
Herken signalen
Hier zijn er enkele van: hijgen, zeer alert zijn, veel kauwgedrag vertonen, rusteloos zijn, constant willen bezig zijn, opspringen, vergrootte pupillen, …
Een hond kan net als een mens best een paar dagen overleven zonder te eten, al is het wel belangrijk dat het dier goed blijft drinken. Geen reden tot paniek dus! Sterker nog, honden voelen het aan als jij in paniek raakt, wat hen weer stress kan opleveren.
Wacht minimaal één uur na de maaltijd voordat je met je hond er op uit gaat. Dan krijgt de maag van je hond voldoende tijd om het eten te verwerken en kan je hond er weer met volle energie tegen aan.
Probeer geen wesp te doden in de buurt van zijn nest of in de buurt van andere wespen. Een wespensteek wordt bij de meeste mensen binnen 24 uur minder pijnlijk. Voor een aantal mensen veroorzaakt het gif van wespen een anafylactische shock die fataal kan zijn. Wespen leven in kolonies.
- Sad, but true: draag geen kleding in felle kleuren. Hier komen wespen ook op af. Vermijd vooral de kleuren geel, rood, paars en blauw. Dan lijk je blijkbaar te veel op een bloempje.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.