Uw hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Als de doorbloeding verbetert, krijgen de haarzakjes weer voldoende voedingsstoffen en zal het haargroeiproces zichzelf meestal weer herstellen. Hier gaan echter weken, soms zelfs maanden tot ruim een jaar overheen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Hoe kan ik slapende haarzakjes activeren? Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is minoxidil. Minoxidil is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet het middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.
Haarzakje laat haar los en begint van voren af aan
Van de haarzakjes bevindt 5 tot 10 procent zich in deze fase, waardoor het hoofd zo'n 100 haren per dag verliest. Na drie à vier maanden worden de stamcellen van het haarzakje weer actief en kan er een nieuwe haar groeien.
Omdat een mens 100.000 tot 150.000 haarzakjes heeft, is het heel normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Pas als het er echt veel meer zijn spreek je van overmatige haaruitval oftewel Alopecia. De meest voorkomende vorm van haaruitval is Alopecia Androgenetica (erfelijke haaruitval).
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Meestal groeien uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug. De bestaande producten ter behandeling van haaruitval zijn meestal duur en werken niet.
Dit heeft o.m. te maken met de haarcyclus, die voor iedere haar verschilt. Tot aan het uitvallen van de haar kan deze 2 tot 6 jaar groeien. Daarna kan maximaal 12 keer een nieuwe haar worden aangemaakt.
Deze vorm van haaruitval door stress is meestal tijdelijk. Zodra de stressfactor geen rol meer speelt, zal het haar meestal weer vanzelf aangroeien. Dit proces is echter traag. Het kan wel een jaar duren voordat het haar weer is aangegroeid na haaruitval door stress.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
Haren verwijderen
Zo kun je haren epileren. Hierbij wordt de haar onder het huidoppervlak verwijderd en uit het haarzakje weggehaald. Dit wordt gedaan met een pincet, epileerapparaat, hars of suikermengsel. Ontharen kan ook door de haar vanaf de huidoppervlak te verwijderen door het te scheren.
Om de haaruitval te verminderen, is het belangrijk om uw hoofdhuid goed te verzorgen. Als de conditie verbetert, kan de haaruitval tijdelijk zijn. Het duurt echter vaak meerdere maanden, voordat het haargroeiproces zich weer herstelt. Verwacht daarom niet direct zichtbare verbetering.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Het groeit niet oneindig. Dit heeft te maken met de haarcyclus, die voor iedere haar verschilt: een haar kan twee tot zes jaar groeien totdat hij uitvalt. Hoofdharen groeien gemiddeld 0,3 millimeter per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype. Dit in tegenstelling tot de huidige trend, namelijk het haar minder met shampoo wassen. Het is een misvatting dat veelvuldig wassen de kans op haaruitval vergroot.
Voor een gezonde haargroei is vitamine B onmisbaar. Het is makkelijk om een vitamine B preparaat te kopen, maar de vitamine zit ook in alledaagse voedingsmiddelen als eieren, melk, aardappelen, granen, bananen, noten en avocado's. Vitamine C. Voldoende vitamine C binnenkrijgen bevordert de opname van ijzer.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Het effect van regelmatig je haar knippen
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.