Ben je overgevoelig voor gluten, dan reageert je immuunsysteem met een allergische reactie, waarbij de dunne darm wordt beschadigd en ontstekingen worden veroorzaakt. Door deze ontstekingen kan de dunne darm niet goed functioneren en worden de voedingsstoffen niet of niet goed opgenomen in het lichaam.
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.
Het wordt gekenmerkt door jeuk en pijn. De symptomen op de huid kunnen onder andere roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding en korstjes zijn.
Als je iets eet met gluten erin krijg je ontstekingen in je darmen.Daardoor kun je last krijgen van buikpijn en diarree. Als je lang zulke ontstekingen hebt, kunnen je darmen de voedingsstoffen uit je eten niet goed opnemen. Je kunt dan bijvoorbeeld bloedarmoede krijgen.
Een opgezette buik, ook wel bekend als een opgeblazen buik, is een veelvoorkomend symptoom. De oorzaak kan heel breed liggen, en wanneer jij hier al jaren mee loopt en geen oorzaak kan vinden, kan het kijken naar leefstijl veel verbetering geven.
Wat gebeurt er als je per ongeluk gluten eet? Coeliakiepatiënten op een strikt glutenvrij dieet krijgen na het eten van gluten vaak na 1 tot 2 uur maag- en/of darmklachten. Andere symptomen kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en brain fog (hersenmist) zijn.
Bijvoorbeeld: een “glutenvrij” brood van 1 kg moet minder dan 20 mg gluten bevatten, dus 1 mg gluten per snee van 50 g. Een “glutenarm” product moet dan weer minder dan 100 mg gluten per kg afgewerkt product bevatten, dus 5 keer meer dan een vergelijkbaar, “glutenvrij” product.
Hoe u glutenintolerantie herkent
Hierbij kunnen dan de eerste klachten ontstaan. Klachten zoals weinig eetlust, diarree of stinkende, vettige en schuimende ontlasting, overgeven en een opgezette buik zijn kenmerken van glutenintolerantie.
Dermatitis herpetiformis (morbus Duhring) is een polymorfe hevig jeukende eruptie met in het klassieke geval heldere blaasjes (vesiculo-bulleuze elementen), erosies, en papels, vaak 'en bouquet' (herpetiform) gerangschikt, op een erythemateuze ondergrond. Begint meestal voor 40e jaar.
Het vaststellen van glutensensitiviteit is complex. Het is namelijk niet aantoonbaar in het bloed of in de darm. Eerst moet een arts ziekten zoals coeliakie uitsluiten door middel van bloedonderzoek en een darmbiopt. Dan moet worden vastgesteld of het vermijden van gluten inderdaad helpt om klachten te voorkomen.
Daarvoor merken ze dus niet dat ze ziek worden van het eten van gluten. Maar het kan ook zijn dat de samenstelling van bacteriën in je darmen verandert.Door je leefstijl of bij veel stress, bijvoorbeeld.Je kunt dan ook 'ineens' intolerant worden voor gluten!
Iemand met coeliakie kan last hebben van diverse klachten, waaronder vermoeidheid. Vermoeidheid kan namelijk worden veroorzaakt door een tekort aan ijzer.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit je stoel of bed. Word je duizelig, ga dan zitten en doe je hoofd tussen je knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op je tenen staan.
Coeliakie kan vrij uiteenlopende klachten veroorzaken. Niet alleen de 'voor de hand liggende' klachten, zoals een opgeblazen buik, winderigheid en misselijkheid. Maar vaker gaat het om ernstige, chronische diarree of verstopping, met gewichtsverlies tot gevolg.
Heb je na het eten van een boterham, pasta of muesli geregeld last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree? Dan is het mogelijk dat je last hebt van glutenintolerantie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen zoals in tarwe en spelt.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
Geestelijk kun je je teleurgesteld voelen, je ongehoord voelen, boos op jezelf of iemand anders zijn of verdrietig. Niet iedereen krijgt na per ongeluk gluten gegeten te hebben klachten in dezelfde mate. Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten.