Onsportieve en dikke mensen kunnen dat over het algemeen niet zo goed en hebben daarom (dat is ook mijn ervaring als instructeur) meer problemen met het leren en oefenen van de onafhankelijke zit. Alleen paardrijden als sport is daarom ook niet aan te bevelen.
De regel voor wat een paard aankan
Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn. De medewerkers van Manege de Bongerd hebben lang nagedacht over een oplossing voor te zware ruiters.
Pony's zijn over het algemeen sterker dan paarden en kunnen dan ook meer dragen. Maar dan nog geldt dat een pony maximaal 40% van zijn lichaamsgewicht kan dragen. Eigenlijk zit je hiermee echt tegen de bovengrens, tussen de 20% aan 30% zou beter zijn.
Een beetje vet mag achter de ellebogen van je paard wel te voelen zijn. Als er helemaal geen vet aanwezig is, kan je paard ondergewicht hebben. Voel je echt veel vetkwabben, dan kan je paard overgewicht hebben. De ribben van een paard met een gezond gewicht zijn voelbaar wanneer er je er met je hand overheen gaat.
Goed, hoeveel kan een paard trekken? Wanneer het echt om een paardenras gaat dan kan deze op verharde wegen 3 X zijn eigen gewicht trekken. Een Arabier weegt gemiddeld 450 kg en zou op een verharde weg dus maximaal 1350 kg kunnen trekken. Op een onverharde weg kan een paard 2 X zijn eigen gewicht trekken.
Om paarden af te laten vallen is het belangrijk om een zogenaamde 'negatieve energiebalans' te creëren. Simpel gezegd: je paard moet meer energie verbruiken dan hij binnenkrijgt, zónder dat dit ten koste gaat van de spiermassa. Om ervoor te zorgen dat de vetverbranding goed op gang komt, is beweging belangrijk.
We nemen een tinker als voorbeeld. Deze weegt gemiddeld 650 kg. Met een maximum van 20% zou deze 130 kg kunnen dragen.
categorie A: pony's met een stokmaat van 1,09 m en minder dan 1,17 m. categorie B: pony's met een stokmaat van 1,17 m en minder dan 1,27 m. categorie C: pony's met een stokmaat van 1,27 m en minder dan 1,37 m. categorie D pony's met een stokmaat van 1,37 m tot en met 1,48 m.
Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had.
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Paarden worden meestal ingereden als ze drie zijn. Quarters, worden meestal ingereden als ze twee zijn. Op die leeftijd koersen de dravers al hun eerste wedstrijden.
Springen. De bouw van de Tinker suggereert geen geweldig springpaard. Dit zijn ze ook niet, maar ze kunnen uitstekend een sprongetje maken. Sommige Tinkers springen bijna hun eigen schofthoogte!
Als je paard gaat zitten om vervolgens zijn achterhand omhoog te duwen, beloon je hem zodat hij in die positie blijft. Zitten is een moeilijke en belastende oefening voor je paard, dus doe het met mate.
Een shetlander kan op een verharde weg wel 3 keer zijn eigen gewicht trekken, dat is wel 750 kilo! Op zwaar terrein kan de shetlander als nog 250 kilo trekken.
Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm. Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,9 cm.
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Een paard kan 12-20% van zijn eigen gewicht dragen. Puur Terschelling heeft paarden tussen 450 kg en 600 kg.
Niet elk ras heeft uitbundige sokken, dit is genetisch bepaald. Rassen zoals de Fries, Shire en Tinker staan bekend om hun rijke behang op de benen. Waarbij Tinkers vaak van bovenaf en rondom het been veel haar hebben en Friezen het meer geconcentreerd onder op het been hebben.
Bij de woorden 'Fries' en 'schoonheid' denk je misschien aan Doutzen Kroes, maar de gedachten van veel paardenliefhebbers gaan naar Frederik the Great. Deze zwarte Friese hengst wordt door velen gezien als het mooiste paard ter wereld en krijgt nu zelfs filmrollen aangeboden.
Maximaal draaggewicht bij een haflinger van 450KG (% is gewicht ruiter,incl tuigage)
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Een Shetlander weegt ongeveer 200 - 250 kg en heeft circa 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig. Als de pony 24 uur per dag op stal staat dan zou hij ongeveer 3 - 4 kg hooi per dag nodig hebben om in de basisbehoefte te voorzien.
Balancers zijn aangepast aan de natuurlijke behoefte van een paard. Ze vullen net dìe stoffen aan, die hij niet voldoende uit zijn ruwvoer kan halen. Door je paard een rantsoen van ruwvoer in combinatie met een goede balancer te voeren, krijgt hij dus alle voedingsstoffen die hij nodig heeft.