Over hormonen gesproken: als je zwanger bent, verandert je hormonale huishouding zoveel, dat je lichaamsgeur ook licht verandert. Jijzelf of de mensen in je omgeving zullen daar meestal niets van merken, maar je hond en kat wél. Hun reukorgaan is immers duizenden keren méér ontwikkeld dan dat van de mens.
Een hond kan aanhankelijk worden wanneer je zwanger bent. Het aanhankelijke gedrag kan zich manifesteren door op je buik te gaan liggen, constant overal met je mee naar toe lopen, op je voeten gaan liggen en overal mee naar toe willen gaan waar je ook bent.
Wanneer je zwanger bent, ruik je vaak anders. Het zou dus kunnen dat dieren kunnen ruiken dat je in verwachting bent. Daarnaast gedraag je je tijdens de zwangerschap soms anders door alle zwangerschap symptomen. Het kan zijn dat de huisdieren hierop reageren en daardoor ander gedrag vertonen dan normaal.
Door zwangerschapshormonen verandert je stemming, houding, gedrag en geur en dat wordt opgemerkt. Elke kat reageert weer anders op een zwangerschap. Een kat kan opvallend meer knuffels van je willen, of je mis- schien juist opeens negeren. Ook kan je kat plotseling in huis gaan plassen.
Parasiet is schadelijk voor ongeboren kind
Die kan bij het verschonen overspringen op de mens en de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Dat is voor vrijwel niemand erg, behalve voor zwangere vrouwen. De parasiet kan bij het ongeboren kindje namelijk voor hersenafwijkingen zorgen.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Als de infectie tijdens de zwangerschap optreedt is het risico op foetale transmissie gemiddeld 40%. Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt.
Katten. Ook katten hebben een feilloos reukorgaan. Ook je kat ruikt dat je zwanger bent en komt daarom graag even met je knuffelen. Enerzijds omdat je misschien meer stilzit waardoor je kat langer op schoot kan zitten, maar anderzijds ook omdat ze de zwangerschapshormonen ruiken.
Over hormonen gesproken: als je zwanger bent, verandert je hormonale huishouding zoveel, dat je lichaamsgeur ook licht verandert. Jijzelf of de mensen in je omgeving zullen daar meestal niets van merken, maar je hond en kat wél.
Katten kunnen op het gezicht van de baby gaan liggen, wat tot verstikking kan leiden. Daarom is het raadzaam je kat af te leren in de babykamer te gaan.
U kunt tijdens de zwangerschap beter niet in de geitenwei en in de stallen komen. Geiten en schapen kunnen de parasiet toxoplasmose (ook wel bekend van de kattenbak), maar ook andere ziektekiemen bij zich dragen. In het voorjaar worden er weer jonge geitjes en lammetjes geboren.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Hoe reageert je huisdier op je zwangerschap? Elke hond of kat reageert weer anders op een zwangerschap. Sommige honden worden beschermend, andere angstiger of juist onverschillig. Honden die nooit bij je op schoot zitten, kunnen dat opeens wel gaan doen.
Dit is de manier waarop honden informatie verzamelen. Door middel van ruiken verzamelen ze informatie over de andere hond. Zo ruiken ze het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelf of de andere hond vriendelijk is ja of de nee. Een kruisruikende hond doet bij ons precies hetzelfde, informatie verzamelen.
Katten. Katten vertonen over het algemeen maar weinig interesse voor de baby. Let goed op als je baby begint te kruipen. Een kat deinst er niet voor terug te krabben of te bijten, als hij zich achterna gezeten voelt door je kruipende en graaiende kindje.
Laat je kat wennen aan de schoot van je partner (hem daar elke keer iets lekkers geven werkt voor veel katten heel goed). Heb je de baby op schoot laat de kat er dan rustig aan ruiken, zodat hij leert dat de baby geen gevaarlijk wezen is.
Aandacht zoekend gedrag bij katten
Soms wordt een kat openlijk aanhankelijk omdat ze geen aandacht krijgt. Dit kan een algemeen pleidooi zijn voor meer aandacht. Als alternatief kan je kat zich bedreigd of buitenspel gezet voelen. Als je onlangs een nieuw huisdier hebt aangeschaft is dit normaal.
Kattenpoep in je tuin geeft stankoverlast en is niet hygiënisch. Als kinderen de ontlasting aanraken is dat ongezond en zwangere vrouwen kunnen besmet worden met toxoplasmose, wat gevaarlijk is voor de baby in de buik.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden (40 weken).
Bij gezonde mensen is een kattenlik op de huid niet schadelijk. Het wordt anders als er een wondje op de huid zit en bacteriën langs die weg de bloedbaan kunnen betreden.
Toxoplasmose is een parasitaire infectie die onder andere voorkomt bij varkens. Het is een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overgaan. De ziekteverwekker nestelt zich in de spieren van het varken waarna mensen besmet kunnen worden door het eten van onvoldoende verhit schapen-, geiten- en varkensvlees.
Symptomen toxoplasmose
De een heeft nauwelijks klachten van toxoplasmose, terwijl de ander last krijgt van vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts en huiduitslag. De ziekte kan enkele weken of maanden duren.
De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.