Dadels zijn een goed alternatief voor witte suiker Dit houdt in dat de vrucht na consumptie geen grote piek in de bloedglucose teweegbrengt. Met name voor mensen met type 2 diabetes is dit een gunstige bijkomstigheid.
Dadels zijn lekker zoet en ook nog eens hartstikke gezond. Er zijn dan ook genoeg redenen om regelmatig een paar dadels te eten. Ze bevatten veel belangrijke voedingstoffen en hebben daarom verschillende voordelen. Dadels zijn uitstekend als gezonde snack of om als zoetigheid aan een gerecht toe te voegen.
Het advies van Verkoelen is om fruit vooral voor 'de smaak' te nemen. Je kunt dan denken aan één kiwi, één mandarijntje of een handje aardbeien.
Voeding om te vermijden
Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten en kunnen de bloedsuikerwaarden aanzienlijk laten stijgen bij diabetici: Brood, pasta, ontbijtgranen, mais en andere granen. Zetmeelrijke groenten zoals aardappel, zoete aardappel, cassave en taro.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Dadels staan bekend om hun hoge voedingswaarde. Twee tot drie porties dadels per dag zijn gunstig voor patiënten met diabetes .
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Naast zwarte komijn waren kaneel en gember het effectiefst in het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels. Maar gember bleek nóg meer te doen.
Er wordt gezegd dat bij diabetes “cassave een gezondere keuze zou kunnen zijn dan tarwe en witte aardappelen [24]”, maar er is geen wetenschappelijk bewijs in de literatuur over het gebruik van cassave bij de behandeling van diabetes en dyslipidemie .
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Broodbeleg. Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
Dadels en rozijnen bieden een combinatie van ijzer en vitamine C. Vijgen daarentegen zitten boordevol ijzer, magnesium, vitamine A en foliumzuur. Het consumeren van een handvol gedroogde vijgen en rozijnen en twee of drie dadels in de ochtend kan u direct energie geven en uw hemoglobinegehalte verbeteren.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Een theorie van de onderzoekers is dat de zogenaamde 'probiotische' bacteriën in de kaas en yoghurt de cholesterol verlagen. Hierdoor zouden bepaalde vitamines aangemaakt worden die diabetes voorkomen. Kaas, melk en yoghurt zijn rijk aan vitamine D, calcium en magnesium die mogelijk beschermen tegen diabetes type 2.
Deze bioactieve verbindingen zijn zeer krachtig tegen α-amylase, α-glucosidase en lipase voor en na in vitro gastro-intestinale vertering. Daarom raden we eetbare cassavebladeren aan voor belangrijke biologisch actieve verbindingen voor de preventie van obesitas en type 2 diabetes .
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen ontstaat een koek, die nogmaals wordt verpulverd tot meel.
Drie kopjes zwarte thee per dag kunnen dan ook diabetes helpen te voorkomen. De onderzoekers van de beide universiteiten ontdekten dat de anti-oxidanten uit zwarte thee de werking van enzymen, die het bloedsuikergehalte in het bloed opdrijven, helpen te neutraliseren.
Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker. Er zijn manieren beschreven waardoor kaneel de bloedsuiker zou kunnen verlagen, maar hier is onvoldoende bewijs voor.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Ananas is niet gezond als je diabetes hebt
Ananas is één van die fruitsoorten die je beter volledig vermijdt als je suikerpatiënt bent. Simpel gezegd bevat ananas te veel fruitsuikers en te weinig vezels. Vezels hebben het vermogen om de opname van koolhydraten en suikers te vertragen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.