Courgette invriezen, kan dat? Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt. Verwerk je de groente in bijvoorbeeld lasagne of soep, dan gaat invriezen beter. Zo blijft het gerecht maximaal 3 maanden houdbaar.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Hou er rekening mee dat voorgesneden groenten vaak wat meer water bevatten.Dit water zal tijdens het invriezen uitzetten waardoor de structuur van de groenten kan veranderen. Ook is het belangrijk om te weten, dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingssstoffen behouden blijven. Wil je weten hoe dit zit?
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden.Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Mega courgettes Courgetteplanten zijn groot en als je per ongeluk of expres te lang wacht met het oogsten van de vruchten, zijn ook deze heel groot. Je kan die mega courgettes nog steeds eten, maar ze hebben minder smaak dan de kleintjes. Van de grote courgettes maken veel mensen soep.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Groente – 1 jaar
Blancheer groente voor je ze invriest. Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen.
Je kan dit zonder problemen in de diepvries bewaren.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil.De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.
Verse prei invriezen
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Wil je afvallen?Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels. Vezels, die we in Nederland nauwelijks genoeg binnenkrijgen, zijn geweldig belangrijk voor een goede spijsvertering en een tiptop darmflora.
Een aubergine en courgette bevatten ongeveer evenveel calorieën. Een courgette bevat per 290 gram 52 calorieën en een aubergine 58 calorieën. Qua voedingsstoffen verschillen deze twee groentes wel veel van elkaar. Een aubergine heeft 223% meer vezels en 141% meer niacine dan een courgette.
Courgette kun je prima rauw eten! Sterker nog: dan blijven alle voedingsstoffen van de courgette behouden.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Het verschil
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
"Invriezen kun je bijna alles, alleen verandert soms de structuur", legt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum uit. "Bij tomaat bijvoorbeeld. Andere producten drogen uit, zoals kaas, waardoor de smaak minder wordt of het product er minder smakelijk uitziet. Maar ook dan kun je het nog veilig eten."