Nederland is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de positie van de Koning in de Grondwet staat, ook wel constitutie genoemd. In de Grondwet staat dat de Koning samen met de ministers de regering vormt. De Koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden.
De Koning heeft stemrecht, maar maakt er geen gebruik van omdat hij onpartijdig is. Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt.
Koning(in) der Nederlanden is de titel waarmee het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden wordt aangeduid. In de Nederlandse Grondwet wordt het staatshoofd kortweg aangeduid met Koning.
Koning Filip is het Staatshoofd: hij vertegenwoordigt België. Hij moet ook honderden wetten en koninklijke besluiten (de teksten die de regels voor alle Belgen bepalen) ondertekenen.
Staatsvorm, partijen en kiesstelsel
Feitelijk heeft de president geen politieke macht, maar hij/zij tekent wel de wetten en kan aan een constitutionele commissie het oordeel vragen over wetsvoorstellen. Finland kent ministeriële verantwoordelijkheid en een kabinet.
Het Nederlandse woord republiek komt via het Franse république van het Latijnse res publica (lett. 'zaak van het volk', dat je moet lezen als 'staat'), dat later één woord werd (respublica). Het streven naar een republiek heet republicanisme, iemand die streeft naar een republiek heet een republikein.
De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.
Andere functies. De koning combineert die politieke rol met een aantal andere functies. Zo is hij ook opperbevelhebber van de strijdkrachten.
Per 30 april 2013 legde prins Willem-Alexander zijn taken neer als militair. De Grondwet verbiedt namelijk dat militairen deel uitmaken van de regering en als koning is hij daar het hoofd van.
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Artikel 43 van de Grondwet stelt dat benoeming en ontslag van alle ministers, inclusief de minister-president, geschiedt bij koninklijk besluit. Dit besluit is een beslissing van de regering. Het is dus geen zelfstandige beslissing van de Koning. De Koning zet alleen maar zijn handtekening onder het koninklijk besluit.
Na de val van Napoleon keert Willem Frederik Prins van Oranje en Nassau, de zoon van Willem V, terug naar Nederland. Hij wordt uitgeroepen tot Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden en op 30 maart 1814 ingehuldigd. Op 16 maart 1815 aanvaardt hij het oppergezag over alle Nederlanden en de koninklijke waardigheid.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
De Nederlandse koning heeft volgens de Grondwet grote politieke macht. Hij kan wetten of benoemingen tegenhouden en zelfs het kabinet naar huis sturen. In de praktijk oefent de koning zijn macht op subtielere wijze uit.
Koning heeft geen afwijkend paspoort
In naam van hemzelf dus. Of, als het nog is uitgegeven in de regeerperiode van zijn moeder, dan staat er 'Hare Majesteit de koningin der Nederlanden'. 'Er is geen afwijkend paspoort voor de koning', meldt de RVD. Reisdocumenten uit andere landen heeft Willem-Alexander niet.
De Koning der Nederlanden is dus officieel gewezen militair. De krijgsmacht kan zich echter geen betere 'vaandeldrager' wensen dan de Koning, constitutioneel staatshoofd in militair uniform.
Hoe word je een Koning? Er is geen specifieke opleiding voor nodig om Koning te worden. Om Koning te kunnen worden, moet je een wettelijke erfgename van de huidige Koning zijn. Bij het aftreden van de Koning wordt de eerste in lijn van troonopvolging benoemd.
aga, caballero, cavalier, dominus, efendi, eigenaar, gebieder, gezagsdrager, heerser, herenboer, koning, maître, meester, radja, seigneur, sinjeur, sire, soeverein, toean, vorst. vorst (zn) : groothertog, heer, heerser, keizer, koning, landsheer, monarch, opperheer, potentaat, princeps, prins, soeverein.
Monarchie: het Staatshoofd (de belangrijkste persoon van België, die de Belgen vertegenwoordigt) is een Koning of een Koningin (de vrouw van een regerende Koning is ook een Koningin maar zij is in dit geval geen Staatshoofd). In bepaalde landen is het Staatshoofd een President.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
Koning Willem-Alexander is staatshoofd van een republiek en niet van een koninkrijk. Daarom ook draagt hij geen kroon.
De koning mag één veld in alle richtingen (vooruit, achteruit, links, rechts of schuin) lopen en slaan. Er is wel iets bijzonders met de koning. De koning mag nooit aangevallen (aanvallen is als je de volgende beurt het stuk dat je aanvalt kan slaan) staan.
De koning mag alle kanten op. Vooruit, achteruit, schuin, naar links en naar rechts. Maar hij mag maar 1 stap per keer zetten. Hij mag ook op alle manieren slaan.
Aanvallen met je koning
Uiteraard moet je je koning goed verdedigen, maar eens het eindspel begint, wordt de koning een gevaarlijk stuk. De koning kan dan vrijer rondbewegen en bijvoorbeeld pionnen beginnen slaan: In deze situatie is de koning het belangrijke aanvallende stuk!