In hun natuurlijke omgeving spitsen ze vaak hun oren om goed te luisteren, ze zijn dan ook gevoelig voor geluid. Bij harde muziek kunnen ze gestresst raken. Dus als je echt een dierenvriend bent kun je beter verplaatsen waar ze beter aan kunnen wennen.
Hij houdt van muziek
Een beetje gek misschien, maar cavia's zijn gek op muziek. Probeer erachter te komen van wat voor muziek jouw cavia houdt, dan kan je hem ermee verwennen. Let wel op de decibels!
Klappertanden. Wanneer een cavia gaat klappertanden is hij vaak boos of geïrriteerd. Dit geluid maken cavia's vooral naar elkaar wanneer ze het ergens niet mee eens zijn. Als de ander niet snel wegloopt of zich overgeeft dan kan het zo zijn dat deze 'woordenwisseling' uitloopt in een gevecht.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Als uw cavia likt is dat vaak een teken van genegenheid, ze zijn tevreden en willen u verzorgen. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon de zoute smaak op uw hand lekker vinden. Zich uitrekken. Dit duidt er meestal op dat een cavia zich bij u op zijn gemak voelt, terwijl hij rustig bij u op schoot zit.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Wanneer je cavia niet meer bang is voor je hand met de snack erop, kun je proberen er een stapje bovenop te doen. Als hij geïnteresseerd naar je hand toekomt, kun je proberen langzaam met 1 of 2 vingers je cavia te aaien. Als hij hier positief op reageert kun je proberen steeds langer en vaker te aaien.
Straffen heeft dus geen nut. Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Rook is slecht voor hun kleine luchtwegen, en kan ernstige problemen veroorzaken voor je cavia's. Dit geldt ook voor vapen, E-sigaretten, en waterpijp. Denk hierbij ook aan andere rokers, zoals wierrookstokjes en kegels.
De cavia eet ongeveer 80 maaltijden per etmaal. Elke dag wordt de hoeveelheid voer gegeven voor de gehele dag, vers water en ruim voldoende hooi. Cavia's kunnen in tegenstelling tot andere dieren niet tegen vasten en moeten dus altijd ruim voldoende voer hebben.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
De houding in rust zegt ook veel over hoe een cavia zich voelt. Een gezonde cavia gaat vaak uitgebreid languit liggen al dan niet met pootjes naar achter/opzij. Een zieke cavia ligt niet ontspannen, maar vaak ineengedoken met de kop omlaag.
Het knagen aan de tralies doet de cavia over het algemeen niet om de tanden te slijten, maar om aandacht te vragen. Veel afleiding is dus belangrijk. Dagelijks moet het water en voer worden ververst.
Konijnen en cavia's in beweging
Van nature zijn konijnen en cavia's prooidieren, ze moeten daarom wendbaar zijn en erg hard kunnen rennen om vlug een schuilplek tegen roofdieren op te zoeken.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Hij zit zo heel dicht bij je gezicht en dat is een leuk gezicht omdat je hem dan goed kan zien, maar het voelt ook veilig voor de cavia omdat het net lijkt alsof hij in eeen holletje zit - daarom wil hij ook in je nek, mouw of oksel kruipen!
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.