Na de backwash behandeling gebruik je deze spoel stand. De laatste vuildeeltjes worden weggespoeld en het zand komt weer op de juiste manier in het zandfilter terecht. Laat de pomp 30 seconden in deze stand draaien. Hierna kun je de pomp weer inschakelen.
Zet de kraan op “Backwash”. Zet de pomp aan en laat water naar de riolering stromen (minstens 1 minuut). Stop de pomp.
De algemene regel is 8 uur, maar het kan 6 tot 12 uur zijn afhankelijk van de grootte van uw zwembad. Elk zwembad is uniek. Om uw zwembadpomp efficiënt en effectief te houden, moet u de exacte draaisnelheid van uw zwembad bepalen.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Na toevoeging van chloorshock mag je niet onmiddellijk zwemmen, en moet je 4 uur wachten vooraleer het chloorniveau te opnieuw te controleren. Indien het chloorgehalte constant te laag is, moet er meer gefiltreerd worden (tabletten lossen te traag op) , of er dienen sneller tabletten in de skimmers te worden gelegd.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Wanneer het zwembadwater niet voldoende chloor bevat, heeft algvorming vrij spel en krijgt u groen water. Test daarom na een goede onweersbui uw zwembadwater. Bij onvoldoende chloor is een chloorshock-behandeling het meest effectief om algvorming te voorkomen.
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
Hoe moet ik de bodem van mijn zwembad reinigen? De beste manier om de bodem van je zwembad te reinigen is met een zwembadrobot. Dit is effectief en je hebt er geen omkijken meer naar. Handmatig met een elektrische stofzuiger en/of zwembadborstel is ook een goede optie.
Vul nu het zandfilter met het quarz zand tot ca. 4 cm onder de bovenste radius van het zandfilter (ca. 3/4 vol).
Stand 2: Keerspoelen (Backwash)
In deze stand wordt het filterzand circa 2 tot 3 min gereinigd. Langer indien er nog geen helder water stroomt door het kijkglas van de 6-wegkraan (zie foto) Het water stroomt vanuit het zwembad door de filter van onder naar boven en neemt alle vuil in de filter mee naar de riolering.
Filterzand vervangen
Ververs het filterzand iedere 3 jaar. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen.
Er is geen minimaal aantal keer dat je je zwembadpomp moet aanzetten. De pomp moet ongeveer 8 uur per dag aan staan. Idealiter zet je hem één keer in de nacht aan voor een paar uur en één keer overdag.
Beestjes zoals muggenlarven kunnen niet in chloor leven waardoor ze automatisch doodgaan en zich niet kunnen verspreiden door het hele zwembad. Via een chloorshock kunnen ze ook worden gedood.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan. Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt. Om het chloorgehalte te verlagen kunt u ook gebruik maken van een UV-lamp. Hiermee worden bacteriën en virussen gedood, en wordt ook het gebonden chloor verwijderd.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.