Cavia's kunnen niet tegen warmte. Bij 20 graden Celsius hebben ze het al erg warm. Bij 30 graden Celsius is er zelf al mogelijkheid om te overlijden.
Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte. Vanaf 30 graden, een hittegolf, kunnen cavia's sterven aan de hitte, maar vanaf 25 graden kunnen ze al ernstig last krijgen van de warmte. Alle reden dus om de kooi op de koelste plek te zetten die je kan vinden in huis. De kooi mag so wie so nooit in de zon staan.
Cavia's eten van nature al heel veel groente, maar als het warm is, kunnen ze wel wat extra's gebruiken, zoals komkommer en tomaat. De zon schijnt naar binnen en verwarmt zo je woning en dus ook de caviakooien. Houd de gordijnen daarom dicht. De ramen kun je openzetten zolang het maar niet tocht.
Voor de juiste plaats van het hok moet je rekening houden met een aantal factoren. Cavia's kunnen niet goed tegen koude of warmte. De ideale temperatuur is 18 tot 24 °C. Plaats de kooi niet naast een warmtebron, in de tocht, in het donker of op de grond.
Cavia's en ratjes kunnen niet zweten zoals wij. Zij hebben geen zweetklieren op het lichaam, cavia's hebben aan de onderkant van de voetzolen hebben een paar zweetklieren en ratten raken de warmte kwijt via hun staart. Deze zweetklieren zijn niet groot genoeg om zichzelf af te koelen als zij het warm krijgen.
Cavia's kun je zowel binnen als buiten houden. Al moet je ze in een buitenverblijf wel beschermen tegen wisselende weersomstandigheden en roofdieren.
Verdeel de shampoo over de vacht en masseer het zachtjes in. De kont kan je zachtjes wassen door met je vingers onder de kont te gaan terwijl de cavia gewoon blijft zitten. De buik was je door met je vingers onder zijn buik te gaan terwijl hij blijft zitten. De pootjes kan je wassen door er zachtjes over te wrijven.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.
Voor cavia's, konijnen en hamsters zijn er Ice pods te koop die voor verkoeling zorgen in het hok. Je legt ze eerst in de diepvries, waarna ze voor minimaal acht uur aan verkoeling zorgen. Een alternatief is een flesje koud water invriezen en daarna, met een handdoek er omheen gerold, in het hok leggen.
Ratten kunnen niet transpireren en moeten overtollige warmte via hun staart en oren verliezen. Hitte kan dodelijk zijn. Zet daarom nooit de kooi in de volle zon.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Ook zijn ze extra gevoelig voor tocht. Laat hen niet te lang buiten en alleen als het voldoende warm is. Sommige mensen kiezen ervoor om hun cavia's buiten te houden. Denk dan wel goed na over de huisvesting want cavia's kunnen niet zo goed tegen flinke kou, maar ook niet tegen hitte.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Gewoon een afwasteiltje pakken. Spul in het water, cavia erin.. goed vasthouden, nog wat spul op je hand, smeren maar. Desnoods zachtjes lauwe kraan aan om ze af te spoelen. idd in een heel klein laagje water...heerlijk lauw water...
Ja, de meeste cavia's hebben hun ogen dicht als ze slapen. Als ze dromen kun je de ogen heen en weer zien bewegen.
Bij heel jonge cavia's moet je de nagels nog niet knippen! De witte nagels zijn het makkelijkst te knippen, omdat je daar makkelijk het leven (het roze deel) kunt zien. De zwarte nagels zijn lastig: je kunt hier slecht zien waar het leven begint. Wees voorzichtig, of vraag een dierenarts om hulp.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Kan een cavia goed alleen leven? Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.