De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. De notitie bij de politie, kun je later als bewijs gebruiken. Is er sprake van verwaarlozing en/of mishandeling van de hond(en), bel dan de dierenpolitie.
Met deze uitkomsten komt het erop neer dat een hond die overdag in een buurwoning langer blijft blaffen dan 10 minuten een zekere grens overschrijdt. In de avond is meer dan 1 minuut al te lang en 's nachts is een paar keer blaf- fen te veel. Dus zorg dat een hond 's avonds en 's nachts zo min mogelijk blaft.
Wetten en regels omtrent blaffende honden
Natuurlijk mag een hond af en toe blaffen, maar het is volgens de wet verboden om de buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Wanneer honden van uw buren hard en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn en de wet wordt dan overtreden.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Een oplossing is om de hond een blafband aan te meten. Met een blafband wordt het blaffen verminderd. Een blafband zorgt door middel van trillingen, geluid of een statische correctie ervoor dat het blaffen stopt.
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Er kan van alles aan de hand zijn als een hond zo lang blaft, dus dat is voor ons een geldige reden om binnen te gaan", zegt een woordvoerder. Eenmaal binnen troffen de agenten alleen de hond aan. ,,Om de overlast te stoppen is besloten de hond naar het asiel te brengen.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Langdurig blaffen is een uiting van stress. Een hond die minutenlang of zelfs urenlang blaft, is daarbij zelf niet gebaat. Hij doet dat omdat er iets is dat hem stress geeft. Wanneer je dat niet inziet, is het makkelijk om de hond een antiblafband om te doen.
Blaf uit angst
Denk hierbij aan honden met verlatingsangst of vuurwerkangst. De blaf lijkt een beetje op de opgewonden blaf. De blaf is hoog, maar iets langer dan een opgewonden blaf. Vaak kun je de angst door de blaf heen horen.
Dan is dit anti- blafapparaat de perfecte oplossing. Onze anti-blafapparaat is als beste uit de test gekomen en is ontworpen in 2020, dus is daarnaast ook het nieuwste model. Het apparaat heeft een anti-blaf functie, een trainings-functie, en een zaklamp ( Led ) functie.
Ultrasone* ongedierteverdrijvers werken op frequenties die wij niet kunnen horen, maar die de hond wel degelijk goed kan waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn knaagdier- en kattenverdrijvers en ultrasone vlooienbanden.
Toestellen om dieren af te schrikken
Deze dieren kunnen geluiden horen met een frequentie tot respectievelijk 45 en 65 kHz, wat ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor ligt. Het geluidssignaal dat de hondenfluit produceert wordt omschreven als “nauwelijks hoorbaar door mensen, maar goed hoorbaar door honden”.
Anti-blafbanden die werken met ultrasoon geluid, trillingen, spray of met 'impulsen'. Ultrasoon geluid: Als de hond blaft produceert de band een geluid dat voor mensen niet hoorbaar is, maar voor de hond wel. Het geluid is voor de hond onprettig en heeft als doel om de hond te laten schrikken.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
Je houdt dieren op afstand met een kant-en-klare afwerende spray, een afwerende gel of ultrasone toestellen. Zo'n spray of gel verspreidt een geur die dieren onaangenaam vinden. Een ultrasoon toestelletje maakt geluiden die voor het menselijke oor niet hoorbaar zijn.
Een melding van een loslopende of bijtende hond of andere overlast door honden kunt u doorgeven aan de politie, zeker als er sprake is van verwondingen. Meldingen van ernstige bijtincidenten worden -als het nodig is- door de politie doorgestuurd naar de gemeente.
Wanneer je een muilkorf gebruikt tegen het blaffen zal het blaffen misschien afnemen, maar zal de hond op een andere manier proberen zijn boodschap over te brengen. Probeer er dus altijd achter te komen wat de reden is dat je hond zoveel blaft. Sommige honden zijn echte alleseters, maar dan ook echt alles.
Kleine hondjes zijn niet alleen vaker agressief, ze worden ook vanwege hun formaat anders – en soms minder goed – opgevoed. Het agressieve gedrag kan bestaan uit grommen, blaffen, bijten en onverwacht uitvallen. Dit gedrag kan ook in niet-agressieve momenten voorkomen bijvoorbeeld tijdens het spelen.
Hond jankt als ik weg ben
Wanneer jouw hond jankt wanneer jij weg bent is de oorzaak vaak een vorm van verlatingsangst. Ook daar hebben wij een uitgebreid artikel over geschreven. Verlatingsangst betekent vaak dat een hond angstig of paniekerig wordt wanneer deze gescheiden is van zijn of haar eigenaar.