Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Sommige konijnen hebben tijdens de dracht last van diarree. Dat is juist in die periode extra onwenselijk omdat de voedster en haar ongeboren baby's kwetsbaarder zijn. Handel daarom direct als je voedster diarree heeft. Geef haar geen groenten en fruit meer, alleen maar droogvoer en zo veel hooi als ze wil.
Konijnen zijn groepsdieren en horen dan ook niet in hun eentje gehouden te worden. Ze hebben behoefte aan een soortgenoot om tegenaan te liggen, elkaar te wassen en mee rond te rennen. Dat wil niet zeggen dat u zomaar twee konijnen bij elkaar kunt zetten.
Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed. Maar als ze volwassen en vruchtbaar worden, rond drie maanden oud, zullen ze de rangorde willen bepalen. Dat kan op zich geen kwaad, als ze maar genoeg ruimte hebben om elkaar te ontlopen.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Vaak zullen de konijnen eerst het terrein verkennen en rondsnuffelen, tot ze merken dat er nog een konijn is. Meestal zal dan een van beide konijnen naar de ander toe gaan, proberen ze aan elkaar te snuffelen, rennen ze achter elkaar aan en proberen ze op elkaar te rijden.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Het is niet abnormaal wanneer je konijn negatief reageert op een nieuwe koppeling na het overlijden van de partner. Geef je konijn dan nog enkele weken tijd om te rouwen. Let wel op, plots kunnen ze er wel klaar voor zijn en dan is het belangrijk om een nieuwe speeddate te overwegen.
Meestal begint het met snuffelen, en daarna proberen ze op elkaar te rijden om de rangorde te bepalen. Rijdt het ene konijn op het hoofd van de ander, duw deze er dan wel af omdat het onderste konijn dan kan bijten. De konijnen gaan hierbij vaak ook om elkaar heen cirkelen, wat 'vlinderen' wordt genoemd.
Konijnen communiceren eigenlijk constant, ook al maken zij nauwelijks geluid. Zelfs als wij denken dat ze niks overbrengen, zijn zij bezig met dingen duidelijk maken. Onderling, maar ook zeker naar ons.
Hoe lang dit precies is, hangt af van hun gedrag. Wanneer de konijnen erg druk zijn en er veel gebeurd, is 10 minuten lang genoeg. Gaat het er vrij rustig aan toe, dan kun je 15-30 minuten koppelen. Laat ze zo mogelijk drie tot 5 keer per dag bij elkaar, met tussenpozen van steeds een paar uurtjes.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.