Een briket brandt lang en geeft veel warmte af. Ze zijn bij uitstek geschikt om voor hout-of speksteenkachels te gebruiken.
RUF houtbriketten smeulen vooral
De RUF houtbriket brandt in de speksteenkachel goed, vooral als je het op een al goed brandend vuur legt. Ook dit samengeperste stuk zaagsel smeult na het branden lekker lang door.
Goede opties zijn bijvoorbeeld berkenhout of elzenhout. Beide houtsoorten zorgen voor een mooi vlammenspel, dat bewonderd kan worden wanneer je de speksteenkachel warm stookt.
Aangezien houtbriketten massieve blokken zijn, kan het aansteken soms wat uitdagend zijn. Door de houtkachel of open haard eerst voor te verwarmen met haardhout, kun je de houtbriketten op het vuur leggen zonder problemen te ondervinden.
Goedkoper: het rendement van uw kachel wordt mee bepaald door het vochtgehalte van het hout. Bij briketten ligt dat onder de 5%, bij brandhout meestal rond de 20%. Daarom heeft brandhout een lagere energiewaarde dan houtbriketten. De calorische waarde van onze briketten zit dan ook gemiddeld boven de 4512kcal/kg.
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout. Maar, omgerekend verkrijg je meer rendement en bespaar je dus juist geld!
Briketten of kolen
Briketten en kolen zijn erg milieubelastend en stoten veel fijnstof uit uw kachel of allesbrander. Er wordt nog wel veel gestookt met kolenkachels of allesbranders. Woont u in een dichtbevolkte woonwijk? Dan raden wij het stoken met briketten of kolen af.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
De blokken hebben een hoge dichtheid die zorgen voor een lange brandduur. De persing maakt dat de briket niet makkelijk aangaat. Zorg dus eerst dat je kachel of haard al brandt en warm is. Doe dan een ECHT® Haardblok erop.
Zachte houtsoorten (berken, elzen) zijn snel ontvlambaar, hebben een snelle warmteafgifte en zijn daardoor goed voor kleinere kachels. Harde houtsoorten (beuken, eiken) branden langer, geven meer warmte af en zijn daardoor ideaal voor grotere kachels.
Talkpoeder en speksteen kunnen asbest bevatten. In een langlopend onderzoek in Duitsland zijn gedurende 10 jaar steekproeven genomen van gebruikte materialen. Er zijn daarbij slechts zeer geringe hoeveelheden asbest ontdekt.
Het is een zachte soort steen wat de eigenschap heeft om snel veel warmte te kunnen opnemen. Deze warmte wordt vervolgens geleidelijk afgeven aan de omgeving. In vergelijking met andere steen types is de warmteopnamecapaciteit van speksteen ruim twee keer hoger en gaat de warmtegeleiding ruim 10 keer sneller.
Afhankelijk van de grootte van de kachel en de te verwarmen ruimte verbruik je ongeveer 10 tot 20kg hout per dag.
De hete rookgassen, die in de stookruimte een temperatuur van circa 1000 graden celsius bereiken, koelen door eerst naar boven en vervolgens weer naar beneden geleid te worden af tot circa 200 graden celsius. Hierdoor wordt de warmte opgeslagen in de kachelmassa voordat de rookgassen door de schoorsteen ontsnappen.
Daarnaast is koken met een speksteenkachel ook nog eens efficiënt. U bespaart energie door de verwarming van uw woonkamer te combineren met de warmte die nodig is voor het bereiden van gerechten.
Minder stoken en minder lucht heeft pas na langere tijd effect op de warmte afgifte. Een speksteenkachel is een veilige kachel. Vingers branden aan het steen gebeurt eigenlijk niet. Meubels kunnen ook dichterbij de spekstenen kachel staan dan bij gietijzer of plaatstaal.
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Houtkachels kunnen erg heet worden, en het is belangrijk om u daarvan bewust te zijn als u ze gebruikt. De warmte van een houtkachel kan snel oplopen en tot wel 800 graden Celsius bereiken. Wanneer het vuur brandt zonder toezicht, kunnen de vlammen schade aanrichten.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Steeds vaker worden de eierkolen ook gebruikt in allesbranders of houtkachels, hierin worden ze vaak gestookt in combinatie met hout.
Veelzijdig Gebruik: Of je nu een open haard, houtkachel, hottub, vuurschaal of vuurkorf hebt, onze turfbriketten zijn geschikt voor diverse verwarmingstoepassingen en zorgen voor een gezellige sfeer in elke ruimte.
Leg de briketten in een driehoek neer met wat aanmaakhout ertussen en steek ze aan. Zo ontstaat er het snelst een knapperend vuurtje. Door hun compactheid en zeer lage vochtigheidspercentage zijn RUF briketten ideaal om te stoken. Ze geven in korte tijd veel warmte af.