Elke prothese kan draaien dus druppelvormige en ronde modellen. De kans hierop is rond de 5%, het terug draaien is in de meeste gevallen binnen twee minuten gebeurt en zonder operatie.
Een prothesen kan zich ook verplaatsen. Dit komt dikwijls voor bij prothesen geplaatst achter de spier door de werking van spier. Dikwijls ziet men de prothese naar buiten toe verschuiven. Ook anatomische of druppelvormige prothesen kunnen zich draaien wat vervelend is doordat de volumeverdeling in de borst wijzigt.
Kapselcontractie brengt diverse klachten met zich mee zoals (ernstige) borstpijn, verandering van de vorm en het volume van de borst en bewegingsbeperkingen. De klachten hebben een negatieve invloed op de esthetische uitkomst, maar ook op de kwaliteit van leven na een borstvergroting of borstreconstructie.
Dat is een recentelijk ontdekte conditie waarbij de blootstelling aan een additief kan lijden tot een auto immuun reactie. Zo'n additief kan van alles zijn dat niet lichaamseigen is; een borstimplantaat, maar net zo goed een piercing of vaccinatie.
Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn, brainfog, etc. Dat maakt het heel moeilijk om te onderzoeken; de klachten zijn zo algemeen en breed dat ze allerlei oorzaken kunnen hebben die niets met borstprotheses te maken hebben.
De meest gemelde klachten zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en pijn in de borst(en), maar ook concentratiestoornissen en geheugenvermindering. Dat staat in de jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen borstimplantaten een verantwoorde medische ingreep is.
In totaal zijn de vragenlijsten van 976 vrouwen geanalyseerd. Hiervan hebben 695 vrouwen gezondheidsklachten ervaren na de implantatie van een siliconen borstimplantaat. Deze vrouwen ervaren klachten die grote invloed hebben op hun dagelijks leven.
Niet alleen. Een op de vijf vrouwen wordt ziek van haar implantaten, luidt het in de media.
Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van plastisch chirurgen geven aan dat bij patiënten die geen klachten hebben, de implantaten niet vervangen hoeven te worden. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee.
Je kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als je geen lichamelijk inspannend werk hebt, kun je na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk.
Uw MENTOR® -borstimplantaten zijn gegarandeerd voor het leven. Alle ontvangers van MENTOR®-borstimplantaten worden automatisch ingeschreven in het MENTORPromise Protection Plan. In het geval van een bevestigde scheur of lekkage ontvangt u gratis tot twee vervangende borstimplantaten van hetzelfde type.
We adviseren u zoveel mogelijk op de rug te slapen, in ieder geval de eerste vier weken. De dag na de operatie mag u weer douchen.
De belangrijkste reden hiervoor is dat de borstprothese hierbij minder zichtbaar is. De plooien in de prothesen zelf verdwijnen immers vanzelf indien de borstspier over de borstprothesen loopt. Ook is er een vermoeden dat er minder kans is op kapselvorming indien borstprothesen onder de borstspier worden geplaatst.
De eerste dagen na de ingreep kan u ook een gespannen gevoel hebben in de borsten. Ze voelen vrij hard aan, en zijn wat pijnlijk bij aanraking. Deze klachten zullen geleidelijk aan verminderen. De huid dient zich de volgende weken aan te passen aan de nieuwe borstomvang.
Bij het lekken en zweten van de borstimplantaten wordt het materiaal door het lichaam afgebroken en komen er kleine siliconenmoleculen los van het implantaat en die gaan door het lichaam zwerven. Deze deeltjes bevatten veel giftige stoffen die dan vrij komen in het lichaam.
Dit proces noemen we “kapselvorming”. Deze kapselvorming kan last geven, bijvoorbeeld als je op je buik ligt, of pijnklachten bij bepaalde bewegingen of eventueel zelfs continu pijnklachten. Ook kan de vorm van de borsten bij kapselvorming lelijk of asymmetrisch worden.
Explantatie wordt op dit moment alleen vergoed door de zorgverzekeraars bij aantoonbare medische noodzaak. BVN/Oncogen is van mening dat als wordt aangetoond dat implantaten gezondheidsrisico's geven, explantatie principieel verzekerde zorg moet zijn.
Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste zes weken na je borstvergroting mag je absoluut niet op je buik slapen. Ook op je zij slapen mag niet. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.
Van nature zijn de meeste borsten ongelijk en ook na de operatie kan er een klein verschil zijn tussen beide borsten. De borstimplantaten kunnen voelbaar zijn. Dit komt met name voor wanneer er weinig weefsel zit tussen jouw huid en het implantaat. Ook kan in deze situatie de huid over de borsten gaan plooien.
"De siliconen zijn gaan zwerven door het lichaam en veroorzaken klachten als vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratiestoornissen en darmklachten bijvoorbeeld. Als je implantaten lang laat zitten krijg je op een gegeven moment klachten." Het is een proces dat je in verband kunt brengen met het verouderingsproces.
BII is een term die door vrouwen met borstimplantaten gebruikt wordt, die zelf een diagnose stellen en een verscheidenheid aan symptomen beschrijven waaronder (maar niet beperkt tot) vermoeidheid, borstpijn, haarverlies, hoofdpijn, rillingen, gevoeligheid voor licht, chronische pijn, uitslag, lichaamsgeur, ...
Op zich is een beetje siliconen niet schadelijk voor het lichaam. Siliconen borstimplantaten worden al sinds de jaren zestig gebruikt. Artsen hebben er dus al lang ervaring mee en dat is een belangrijk voordeel. De inhoud van een siliconen borstimplantaat kan stevig of zacht zijn.