In een klein aantal gevallen tast het virus bepaalde cellen in het ruggenmerg aan waardoor verlammingsverschijnselen optreden. Polio wordt ook wel kinderverlamming genoemd al worden tegenwoordig ook volwassenen getroffen.
Er is geen behandeling voor polio. Als je het eenmaal hebt moet je lichaam het virus zelf opruimen. Bij ernstige verlammingen kan tijdelijke of langdurige kunstmatige beademing nodig zijn.
Wat is het postpoliosyndroom? Het postpoliosyndroom (PPS) is een van de meest voorkomende spierziekten. Vele jaren nadat mensen polio hebben gehad kan de spierkracht wederom afnemen. Dit begint meestal in de spieren die ooit door polio waren aangedaan.
Hoe vaak komt polio voor in Nederland? Poliomyelitis komt in Nederland niet meer voor. De laatste uitbraak was in 1992-1993 en trad op onder personen die zich om religieuze redenen niet lieten vaccineren. Hierbij werden 71 mensen met poliomyelitis gemeld en zijn 2 mensen overleden.
Een besmetting met het poliovirus gebeurt via: voedsel of water besmet door stoelgang van een besmet persoon; direct contact met besmette personen; speeksel door hoesten of niezen (zeldzamer).
DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Zeldzame, maar ernstige neurologische aandoening bij kinderen. 'Een nieuwe, polio-achtige ziekte is aan een opmars bezig. Deze is genaamd 'acute slappe verlamming', of AFM. In de VS hebben sinds 2014 al zo'n vierhonderd mensen de diagnose gekregen, voornamelijk kinderen' - meldt een journalist in de Volkskrant.
Nederland kende in 1943/1944 en in 1952 twee zware polio-epidemieën. In 1956, vlak voor de introductie van het vaccin, kwam de ergste: 2200 slachtoffers.
Spierziekten zijn niet alleen ziekten van de spieren. Ook als de overgang van de spier naar zenuwen en het ruggenmerg is beschadigd, hebben we het over een spierziekte. Veel van deze aandoeningen uiten zich door spierzwakte. We noemen spierziekte ook wel neuromusculaire ziekte (nmz) of spierzenuwziekte.
Ouders die weigeren het verplichte vaccin te laten toedienen, riskeren een geldboete van maximaal 800 euro en een gevangenistraf van maximaal een maand.
Wereld. In de westerse wereld komt polio niet meer voor. Sinds het begin van de campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie in 1988 om polio volledig uit te roeien is wereldwijd de incidentie met meer dan 99% gedaald: van 350.000 gevallen in 1988 naar enkele honderden gevallen in recente jaren.
Besmettingsweg: Feco-oraal, aerogeen (bij begin). Incubatietijd: Meestal 7-14 dagen (spreiding 3-35 dagen). Besmettelijke periode: Niet precies bekend, 2 -7 weken. Maatregelen: Bron- en contactonderzoek, zie ook LCI- Draaiboek Polio.
Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Hebben mensen 3 of meer inentingen tegen polio gehad? Dan kunnen ze de ziekte niet meer krijgen. Iedereen die minder dan 3 inentingen tegen polio heeft gehad, kan polio krijgen.
Kun je maar een keer monkeypox krijgen? Als je de ziekte hebt gehad krijg je meestal de ziekte niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kun je nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met monkeypox en die blaasjes zijn besmettelijk.
Deze verplichte vaccinatie gebeurt volgens het basisvaccinatieschema op 8, 12 en 16 weken, 15 maanden en een herhaling in het eerste studiejaar. Vanaf de leeftijd van 16 jaar wordt nog eenmaal een herhalingsinenting aanbevolen indien je reist naar risicogebieden in Afrika en Azië. Nadien ben je levenslang beschermd.
In de meeste gevallen (90 tot 95 procent) leidt een polio-infectie niet tot ziekteverschijnselen. In gevallen waar dat wel het geval is, zijn griepachtige verschijnselen de eerste symptomen. Deze beginnen ongeveer één tot twee weken na besmetting met poliomyelitis.
Wereldwijd komt polio bijna niet meer voor, met dank aan vaccinatie. Waren er in de jaren tachtig nog 400.000 gevallen per jaar, dan zijn dat er vandaag nog gemiddeld 30, en dit alleen in Afghanistan, Pakistan en Nigeria. In ons land worden kinderen verplicht ingeënt en komt de ziekte niet meer voor.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Poliovaccins zijn vaccins die worden gebruikt om de virale infectieziekte poliomyelitis (polio) te voorkomen. Er bestaan twee types: een geïnactiveerd poliovirus toegediend via injectie (IPV) en een verzwakt poliovirus toegediend via de mond oftewel oraal (OPV).
Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.