Sommige mensen schrikken als ze het blad van blauwe druifjes al in de herfst zien opduiken: veel te vroeg, wat als het straks gaat vriezen? Vrees niet: het is volkomen vorstbestendig. Het blauwe druifje werd vroeger in kwekerskringen ook wel 'arme Jacob' genoemd, omdat je er maar weinig aan verdiende.
Ja, het blauwe druifje is een lentebloeier voor je tuin, balkon of terras. Bloeiende blauwe druifjes, het wordt lente! Heel mooi om in hun potje buiten – in het zicht vanaf binnen – op balkon of terras neer te zetten. Zet ze buiten als het niet vriest.
De beste plaats om uw blauwe druifjes te planten is in de volle grond, maar hij kan ook buiten in containers worden geplant. Let er bij het planten op dat het plantgat ongeveer 10 cm diep is en plaats de bol met de puntjes naar boven. Eenmaal geplant, moet u uw bol goed water geven.
De vrolijke lentebrenger is supergemakkelijk in onderhoud. Voeding hebben ze eigenlijk niet nodig, dat zit al in de bloembollen van de blauwe druifjes. Regelmatig water geven helpt de blauwe druifjes bloembollen bij hun bloei, maar maak het niet te bont anders gaan ze rotten.
Blauwe druifjes zijn niet zo moeilijk om te verzorgen. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen mest nodig. Er zit voldoende voeding in de bol om te overleven én mooi te bloeien. Knip wel de bloemen eraf wanneer de druifjes uitgebloeid zijn.
Nadat ze in het voorjaar is uitgebloeid, kunnen de bolletjes gewoon in de tuin of pot blijven staan. De bollen vermenigvuldigen zich en in de loop van de tijd komen er steeds meer bloemetjes in de tuin.
Van een zorgvuldig geplant blauw druifje kun je jaren genieten. Elk jaar weer genieten! Het kleurrijke plantje komt ieder jaar weer terug en vermenigvuldigt zich voortdurend door de vorming van zijbollen en wortelstokken en de verspreiding van zaad.
De blauweregen is zeer winterhard en groeit op elke plek in de volle zon of halfschaduw. Het vroege voorjaar is een goede tijd om deze klimmer te planten. Zorg voor voedzame grond en geef regelmatig wat kalk.
Nadat de blauwe druif in het voorjaar is uitgebloeid, kunnen de bolletjes gewoon in de tuin of pot blijven staan. De bollen vermenigvuldigen zich en in de loop van de tijd komen er steeds meer bloemetjes in de tuin.
Blauwe druifjes, narcissen en tulpen. De voorjaarsbollen hebben afgelopen weken menig huiskamer versierd. Nu het seizoen op zijn eind loopt, zijn de bloemen ook uitgebloeid. De meeste mensen gooien de bollen dan meteen in de prullenbak, maar dat hoeft niet: je kunt ze prima bewaren voor volgend jaar.
Het blauwe druifje kan het beste geplant worden op een plek in de zon of in de halfschaduw. Hoewel deze bloem, net als alle planten, water nodig heeft, is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is.
Blauwe druifjes hebben een vroege bloeiperiode daarom moet u blauwe druifjes al in de periode september tot oktober gaan planten. Graaf een geul van een aantal centimeter diep, ongeveer twee keer zo hoog als de bloembol. Plant de bollen op de gewenste afstand van elkaar en bedek ze met een laagje aarde.
Een uitzondering bij tulpen zijn de botanische, laagblijvende soorten. Dit zijn verwilderingsbollen en daarom kun je ze gewoon tot volgend jaar onder de grond laten zitten. Dat geldt ook voor andere verwilderingsbollen, zoals narcissen, krokussen, kivietsbloemen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes.
Blauwe regen voeden
Voor een stukje extra stevigheid is het verstandig om in het voorjaar extra voeding toe te dienen. Je verstevigt zo de stengels en je bevordert ook de ontwikkeling van bloemknoppen. En hoe meer bloemen je zo hebt, hoe mooier de blauwe regen zal zijn.
Wat is de beste tijd om een blauweregen te planten
Een blauweregen in de tuin planten kan het hele jaar, zo lang het maar niet bloedheet is of vriest. Een blauweregen stekken kan in in de maand mei en juni, dat zijn dus ook prima maanden om de blauweregen te planten in de tuin.
Blauwe druifjes snoeien
Bij Blauwe druifjes zullen na de bloei de blaadjes langzaam maar zeker afsterven. Geef de plant zo de tijd om voedselreserve voor het nieuwe jaar op te bouwen. Pas als de blaadjes helemaal geel en uitgedroogd zijn kunnen we het loof verwijderen.
Meer over Blauwe druifjes
Dit bolletje wil niet erg nat staan, doet het beter op lichte grond waar teveel aan water goed uit weg kan. Gedijt ook prima in een pot.
Bij een goede verzorging geven ze een uitstekend resultaat. Het is een blauwe druif met een fijne en zoete smaak die al vroeg rijp is. Deze druivenplant groeit snel. De zijranken kunnen in één jaar wel zeven meter lang worden.
Als je blauweregen (Wisteria) niet snoeit, zal hij na verloop van tijd steeds minder bloemen gaan krijgen. Zonde! Blauwe regen snoeien in de zomer zorgt er namelijk voor dat je volgend jaar weer kunt genieten van een sprookjesachtige bloei.
Blauweregen snoeien in augustus
In het vroege voorjaar, rond de maanden januari en februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10 à 15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer, dan krijgt hij weer de kans om mooi te gaan bloeien.
Een blauweregen kan makkelijk 10 meter hoog en breed groeien en meer dan 100 jaar oud worden. Op een plek in de zon of halfschaduw (minstens 6 uur zon voor een rijke bloei) met humusrijke, voldoende vochthoudende grond groeit hij het best. Let er bij het planten op dat de entplaats niet onder de grond komt te zitten.
De bolletjes plant je in het najaar tussen september en november. Nadat ze zijn uitgebloeid in het voorjaar, kun je de bollen laten zitten in de grond.Ze vermenigvuldigen zich, waardoor je er jaar naar jaar steeds meer zult zien verschijnen.
Het blauwe druifje ziet er, niet geheel toevallig, uit als een klein, blauw druiventrosje. Helaas smaakt hij niet zo lekker en is hij zelfs giftig, ook al is hij familie van de asperge. Zijn wetenschappelijke naam is 'muscari', omdat zijn bloemen de geur van muskus hebben.
Laat het loof van de narcissen en blauwe druifjes op het potje volledig afsterven. Haal de bollen daarna uit de het potje en bewaar deze dan tot oktober op een droge, donkere plek, bijvoorbeeld in de schuur of kelder. Omdat het voorjaarsbloeiende bollen zijn moeten de bollen dus in het najaar geplant worden.