Dikwijls is naast spierletsel ook beschadiging van een zenuw aanwezig. Snelle behandeling is van groot belang. Alleen bij snel en adequaat ingrijpen kan de functie van de spier meestal volledig worden hersteld.
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Wanneer we een spier scheuren, repareren de stamcellen in de spier de schade. We zien dit niet alleen bij ernstige spierziekten, zoals spierdystrofie, maar ook in ons dagelijks leven wanneer we een spier verrekken.
Een peesblessure ontstaat meestal door overbelasting. Wanneer de pees overbelast raakt door intensief sporten of het tillen van zware gewichten, kunnen er scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen zichzelf herstellen maar door de slechte doorbloeding duurt dit bij een pees wat langer.
Tijdens de training worden de spieren licht beschadigd en direct na de training begint het herstel van de spieren. De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen die 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining.
Spierherstel bevorderen met voeding
Er zijn drie nutriënten die je lichaam goed kan gebruiken na een zware training en die zorgen voor sneller spierherstel: magnesium, vitamine C en natuurlijk eiwitten. Het is dus goed om er op te letten of je van deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.
Als je goed traint, rust neemt en gezond en eiwitrijk eet, neemt je spiermassa naar verloop van tijd toe. Als je stopt met trainen, breekt je lichaam op een gegeven moment meer aminozuren af dan het gebruikt voor de opbouw.
Over het algemeen wordt er alsnog voor een operatie gekozen. Dit komt omdat een scheur meestal niet vanzelf hersteld waardoor er kans is op het groter worden van de scheur of het structureel veranderen van de spier.
De studie toont namelijk duidelijk aan dat wie extra gelatine en vitamine C inneemt, meer bouwstoffen voor zijn pezen kan aanmaken. De bouwstof waar het hier over gaat, heet collageen en maakt spierpezen sterker.
Wanneer je een scheur in een pees en/of spier hebt kun je de volgende pijnklachten ervaren: Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag. Pijn neemt geleidelijk toe. Bewegingsbeperking en langdurige stijfheid.
Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium.
Onder sporters is magnesium citraat een veel gebruikt supplement. Dit komt grotendeels omdat sportievelingen citraat als de beste vorm zien: onterecht! Magnesium citraat is een vorm gebonden aan citroenzuur, wat evenals appelzuur van belang is binnen de citroenzuurcyclus.
Eiwitinname van 20-25 g voor het slapen leidt zelfs 's nachts nog tot spierherstel. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn: vlees, vis, ei, melk en melkproducten, peulvruchten en soja. Vooral melk blijkt voor een prima herstel te zorgen na lichamelijke activiteit.
Laat een verse spierscheur nooit masseren en gebruik geen warmte (of warmte-inbrengende zalven). Dit verergert de blessure alleen maar. Pas na twee of drie dagen kunnen eventueel 'schuddingen' of een voorzichtige massage rondom de gescheurde plek worden toegepast.
Wanneer wij een spierscheur verwachten raden wij een echo onderzoek aan. Je kunt namelijk heel duidelijk zien dat er een scheur in de spier aanwezig is. Bij het afscheuren kun je duidelijk zien dat de spier en pees missen. Bij het inscheuren kun je precies zien hoe groot de inscheuring is en hoe de spier functioneert.
Een zweepslag is een scheurtje in een spier. Zo'n scheurtje kan opeens ontstaan doordat u veel kracht zet. Bijvoorbeeld tijdens het sporten. Een zweepslag komt het meest voor in de kuitspier.
Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Zo is van magnesium bekend dat een tekort tot spierkramp kan leiden.
Er ontstaat tijdens een inspanning plotse pijn die niet precies kan worden gelokaliseerd. Het lijkt of de spier over heel de lengte pijn doet. Er is geen zwelling of bloeduitstorting. De pijn wordt erger als de spier samengetrokken wordt.
Leg het getroffen lichaamsdeel omhoog om de zwelling te verminderen. Leg eventueel een drukverband aan. Gebruik bij hevige pijn en na overleg met je arts een pijnstiller op basis van paracetamol.
Bij het scheuren ontstaat een plotse, zeer hevige pijn. De eerste pijnscheut voelt zoals een zweepslag of een messteek. Het gebruik van de spier is moeilijk en verhoogt de pijn. Op de plaats van de scheur is soms een inkeping of holte te voelen.
Kun je op latere leeftijd nog spieren opbouwen? Ja! Zelfs op 50, 60, 70, 80 of 90 jaar – in elk levensjaar is het de moeite waard om te beginnen met sport. Natuurlijk moet je training worden aangepast aan je leeftijd en mobiliteit.
Als de druk in de loge toeneemt, kan de bloedtoevoer naar de spieren worden afgesloten. Het geheel van klachten die hiermee gepaard gaan, noemen we een spiercompartimentsyndroom of logesyndroom. Wordt er niets aan de klachten gedaan, dan kunnen de zenuwen en zelfs de spieren afsterven.
Kies voor voeding met veel eiwit, want dat is goed voor de spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees, kip, vis, ei, melk(producten), vleesvervangers, peulvruchten en noten. Kies als tussendoortje niet altijd voor een koekje of een beschuit met jam. Neem een handje walnoten, of een paar plakjes worst en wat stukjes kaas.