Een peesblessure ontstaat meestal door overbelasting. Wanneer de pees overbelast raakt door intensief sporten of het tillen van zware gewichten, kunnen er scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen zichzelf herstellen maar door de slechte doorbloeding duurt dit bij een pees wat langer.
Eerst zien we een reactieve fase, waarbij rust de balans in de pees nog kan herstellen. Gebeurt dat niet dan wordt de balans van afbraak en opbouw verstoord. Een pees kan in deze tweede fase nog steeds herstellen, vertelt Jan Peter, maar dat duurt wel langer (zes tot twaalf weken).
De pees moet de tijd krijgen om kracht en capaciteit (vermogen tot belasten) op te bouwen. Dit kan wel 3 maanden of soms zelfs langer duren. De langetermijnresultaten zijn goed wanneer de juiste revalidatie wordt gevolgd.
Een gescheurde pees geneest niet vanzelf. De behandeling kan zonder of met een operatie gebeuren. Meestal opereert men pas als de niet-operatieve behandeling niet helpt. Als u nog jong en actief bent, opereert men sneller.
Het is verstandig om de pees zo min mogelijk te belasten. Een (sport)fysiotherapeut kan je specifieke oefeningen geven om de pezen sterker te maken. Dit is vooral van belang wanneer je vaak last hebt van een peesblessure. Zodra de klachten minder worden, kun je met kleine stapjes de pees weer gaan belasten.
De studie toont namelijk duidelijk aan dat wie extra gelatine en vitamine C inneemt, meer bouwstoffen voor zijn pezen kan aanmaken. De bouwstof waar het hier over gaat, heet collageen en maakt spierpezen sterker.
HERKENBAAR DOOR VOELEN
Pijn of zwelling valt dan wellicht met het oog niet zo op, maar is dan vaak genoeg, niet altijd, wel voelbaar met de hand. De beste manier om de buigpezen (en het checkligament) te voelen, is met het been opgetild, als het geen gewicht draagt.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.
Een peesontsteking, ofwel tendinitis, ontstaat meestal als gevolg van lichamelijke overbelasting, maar kan ook samenhangen met een reumatische ziekte. In het laatste geval is er vaak sprake van chronische tendinitis.
Een peesontsteking is helaas een blessure die langdurig kan zijn. Blijf je last hebben, ga dan naar de dokter of fysiotherapeut.
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac, zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie in of rondom de pees vermindert. Ze werken dus niet alleen goed als pijnstiller, ze kunnen ook een helend effect hebben op de pees zelf.
Wanneer u pijn heeft aan uw spieren, botten of pezen, gaat u eerst naar de huisarts of fysiotherapeut. Als uw huisarts of fysiotherapeut uw klachten niet zelf kan behandelen, kan u doorverwezen worden naar een orthopedisch chirurg.
Pijn, stijfheid en vermoeidheid na bewegen die een paar uur aanhoudt. Kortstondige pijn bij starten van bewegen, deze verdwijnt tijdens het bewegen. De pijn komt terug tijdens het rusten. De napijn houdt 12-24 uur aan.
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
Eet voldoende vitamine C en D, die nodig zijn voor de opbouw van collageen en voor het reguleren van ontstekingen. Dus veel groenten, fruit en zonlicht, vette vis, grasboter en lever van biologische dieren. Eet voldoende eiwitten, die de aminozuren bevatten om je pezen, kraakbeen en bindweefsel op te bouwen.
Collageen is een eiwit dat belangrijk is voor de structuur, stevigheid en elasticiteit van de bindweefsels in je pezen, botten en gewrichten. In tegenstelling tot andere eiwitten bevat collageen hoge hoeveelheden van de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline.
Symptomen van peesontsteking
Pijn en een lichte zwelling. Warme huid boven je pees. Stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking. Soms hoor je bij het bewegen van je pees een zacht krakend of knisperend geluid.
Het is belangrijk je pijnlijke spier of spiergroep te koelen en een paar dagen rust te geven. Als het om je arm gaat kun je eventueel een mitella gebruiken. Ook kunnen een stevig verband, een pijnstiller of een massage ervoor zorgen dat je minder pijn hebt.
De oorzaak achter een peesontsteking is doorgaans tweeledig. Enerzijds is er bijna altijd sprake van continue overbelasting. Anderzijds is er een verkeerde beweging (bijvoorbeeld een te zwaar gewicht heffen) waardoor de pees ontstoken raakt. Die ene verkeerde beweging is een nekslag voor de al overbelaste pees.
Op oudere leeftijd worden de pezen dunner. Ze kunnen dan verzwakken en scheuren door slijtage. Dit heet een degeneratieve scheur. Het gebeurt vaak dat een ouder iemand al een verzwakte pees heeft, valt en dan de pees scheurt.
Onderzoek naar een mogelijke spierziekte omvat vrijwel altijd een bloedonderzoek. Belangrijk is de bepaling van de hoeveelheid creatinekinase (CK) in het bloed. Het enzym creatinekinase speelt een rol in de energievoorziening van de spier.
Bij een peesontsteking kun je het best even afwachten hoe de pijnklachten zich ontwikkelen. Blijf bewegen, maar voorkom overbelasting. Blijven de klachten bestaan of heb je geen idee hoe de klachten zijn ontstaan? Dan kun je beter de hulp van de fysiotherapeut inschakelen.
Hoe ontstaat enthesitis? Enthesitis krijg je meestal door overbelasting. Je belast je gewricht te lang of te zwaar. Het komt ook voor dat je al een andere reumatische aandoening hebt en dat enthesitis daarvan een bijkomende klacht is.