Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Belegde broodjes vers en fris houden
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla.
Harde broodjes bewaren
Als je verse harde broodjes goed verpakt en invriest kun je ze 3 maanden bewaren. Let op: na de eerste maand wordt de kwaliteit langzaam minder. Kun je harde broodjes ook gekoeld bewaren? Nee, je kunt ze wel enkele dagen gewikkeld in papier op kamertemperatuur bewaren.
Zachte broodjes behouden een dag of drie, mits goed verpakt in plastic, hun versheid. Wil je de broodjes langer bewaren, dan adviseren we om ze in te vriezen. Ze zijn dan circa 2 weken houdbaar.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Buiten de vriezer blijft een brood zo'n dag of drie écht lekker. Na drie dagen wordt de smaak wat minder goed en het brood droger. Dan is het nog steeds prima te eten: ouder brood verliest geen voedingswaarde en veel mensen hebben geen probleem met een droger sneetje.
Makkelijk op voorhand te bakken en in de diepvries te stockeren. De sandwiches, net uit de oven, half afgekoeld in plastic diepvrieszakjes verdelen en onmiddellijk sluiten. Op deze manier komt er nog wat stoom vrij in het zakje en zorgt dit ervoor dat de sandwiches niet uitdrogen. Volledig laten afkoelen en invriezen.
Leg de sneetjes op een bord en zet dit in de magnetron. Zorg ervoor dat de sneetjes niet overlappen. Zet de magnetron 10 tot 15 seconden aan. Laat het brood vooral niet te lang in de magnetron liggen; als het niet ontdooid is, kun je de magnetron altijd nog een paar seconden aanzetten.
Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Re: Brood met beleg invriezen? Alle vleeswaren zoals ham, boterhamworst, salami, filet american kunnen prima in de vriezer. Mijn moeder heeft het zo jaren gedaan. Kaas kan ook maar wordt bij ontdooien wat korrelig.
Ook de vorm van invriezen is niet van belang, Je kunt plakjes, blokjes, schijven, of een hele ham invriezen. Bij dit laatste moet je er wel op toezien dat de ham volledig invriest, en dit duurt langer als bij plakjes of blokjes.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Vries bij voorkeur gesneden brood in, verpakt in kleine porties. Verpak het brood in een diepvrieszak. Laat zo weinig mogelijk lucht in de zak laten en sluit hem zo goed mogelijk af. Vries liever niet te veel broden in één keer, en laat zeker voldoende tussenruimte in de vriezer zodat de vrieskoude er goed bij kan.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Een broodje hamburger is nu nog lekkerder om te eten met een eigen gemaakt broodje. Je kan de broodjes ook prima invriezen zodat je ze altijd op voorraad hebt.