De keramische of ijzeren koekenpan
De keramische laag kan door het vele water en het vaatwastablet aangetast worden en voor de ijzeren pannen is de vaatwasser al helemaal geen optie. Een keramische pan mag u nog schoonmaken met een klein beetje afwasmiddel, maar de ijzeren koekenpan alleen met warm water.
Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen.
Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten. Met afwassen met de hand breng je de minste schade toe aan de pan en gaan ze het langst mee.
Rvs-pannen:
Een pan van roestvast staal is een allemansvriend. Je zet hem in de afwasmachine, boent hem schoon met een schuursponsje en schuurmiddel, het maakt niet uit.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
RVS-pannen lijken nooit volledig schoon te worden. Laat de pan een uurtje weken in een schepje soda, en boen het daarna schoon met een zachte spons of borstel. Spoel en droog goed af!
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Net als met een emaille pan kun je een emaille vergiet ook beter niet in de vaatwasser doen. De hitte en het hete water zorgen er namelijk voor dat het materiaal gaat afbreken.
De antiaanbaklaag kan namelijk kapotgaan door de vaatwasmachine. Let daarom goed op of de pannen die je koopt vaatwasserbestendig zijn. Wij hebben het makkelijk voor je gemaakt: alle BK pannen hieronder kunnen in de vaatwasser. Zelfs onze braadpannen!
Pannen en potten
Zet pannen en grote potten in het onderste rek, want daar hebben de waterstralen de meeste kracht. Zijn de pannen vet van olie of boter, haal vooraf een keukenpapier door de pannen.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Als je er goed voor zorgt tenminste. De allergoedkoopste pan is vaak niet de beste, maar de duurste kopen wil dus niet zeggen dat die pan voorbij de 5 jaar meegaat.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien.
Aangebrand kookgereiAls de aardappelschotel een zwart laagje heeft achtergelaten op je ovenschaal (overkomt de beste), heeft het geen zin om de schaal in de vaatwasser te parkeren. Dit vereist wat serieus schrob- en boenwerk. Wat je nodig hebt is wat vet, zuiveringszout en opgestroopte mouwen.
Als er in de juiste verhouding Nikkel aan toegevoegd wordt krijgt het RVS een duurzame glans met een hogere corrosie bestendigheid. Op bestek wordt vaak de verhouding 18/10 gebruikt, deze verhouding heeft een mooie uitstraling en is corrosiebestendig en kan dus ook goed in de vaatwasser.
Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
Als je pan flink aan het roesten is, kan een azijnbad hem misschien nog redden. Meng witte azijn in gelijke delen met water en dompel de pan goed onder. Check regelmatig of de roest makkelijk te verwijderen is, want als je de pan te lang in de azijn laat liggen kan dat juist weer schadelijk zijn voor het oppervlak.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
Dit hangt af van de waterhardheid: Hard water: Je vaatwasser heeft vaatwaszout nodig om zo goed mogelijk te kunnen reinigen en schade als gevolg van kalkaanslag te voorkomen. Redelijk zacht/enigszins hard water: All-in-one tabletten zijn doorgaans voldoende. Zacht water: Het is niet nodig om vaatwaszout toe te voegen.
Een blokkade in de vaatwasser
De meest voor de hand liggende oorzaak is dat het klepje van het bakje geblokkeerd wordt. Hier zit het tablet in. Wanneer het bakje niet goed opengaat, komt er onvoldoende water bij de tablet en lost deze dus ook niet goed op. Kijk dus of de sluiting goed werkt.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Onderkant pan schoonmaken
De onderkant van de pan kan na veel gebruik zwart uitslaan. Deze zwarte uitslag op de onderkant van je pan kun je schoonmaken met baking soda en een schuursponsje. Maak een papje van water en een lepel baking soda en doe dit op het schuursponsje. Boen hiermee de onderkant van de pan.