PVC vloeren zijn over het algemeen de beste keuze voor vloerverwarming. PVC vloeren bestaan net zoals vinyl vloeren uit Polyvinylchloride, een kunststof. Dankzij de dunne planken van PVC vloeren wordt je woning goed, snel verwarmd. De maximale warmteweerstand van een vloer is 0,15 m K W.
Keramische tegels zijn een ideale vloerbedekking voor op vloerverwarming door goede warmtegeleiding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld houten parket geven keramische tegels de warmte goed door. De geleidingscoëfficiënt van (hardgebakken) keramische tegels is meer dan 1 W/mk, wat betekent dat vloertegels goed geleiden.
Om tegels op vloerverwarming te plaatsen, heb je minstens een C2TE-lijm nodig. Overigens is het belangrijk om holle ruimtes tussen de lijm te vermijden, want de tegellijm fungeert mee als warmtegeleider. Er bestaan specifieke tegellijmen voor cementdekvloeren en anhydrietvloeren in functie van het type tegel.
Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat. Tegel en steen houden ook de warmte goed vast, waardoor het systeem efficiënt is.
Zuinig: omdat voor vloerverwarming het water niet tot hoge temperaturen opgewarmd hoeft te worden, is vloerverwarming zuiniger. De maximale watertemperatuur is dan 40 graden Celsius. Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger.
De vloerverwarming moet minimaal 24 uur voor het leggen van de tegels geheel uitgeschakeld worden. De vloerverwarming mag niet eerder ingeschakeld worden dan na 6 weken na het leggen van de tegels.
Tijdens het bakken van tegels in de oven wordt er een poeder in de oven gestrooid, zodat de tegels niet aanbakken. Het kan zijn dat resten achterblijven op de tegel. Als dit zo is, dan is het verstandig om je tegels dubbel te verlijmen.
Bij een vloerverwarmingssysteem dat is ingefreesd kunnen meteen de volgende dag de tegels al gelegd worden. Geef de tegelvloer echter wel vier weken de tijd, voordat u gaat stoken. Is de vloerverwarming op bouwstaal gelegd, dan moet de nieuwe dekvloer zes tot acht weken uitharden voordat u de tegels kunt aanbrengen.
Een tegelvloer met vloerverwarming kost per vierkante meter 75 tot 180 euro, afhankelijk van de soort tegels en de mate van verwarming. Voor een gemiddelde woonkamer van 40 vierkante meter betaal je zo'n 3.000 tot 7.200 euro voor een tegelvloer met vloerverwarming.
Grote tegels kunnen een kleine kamer ruimer doen lijken. Een keramische tegelvloer is erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Bovendien is een tegelvloer ook een stuk hygiënischer dan vast tapijt of een houten vloer. Tegels zijn geschikt voor elke ruimte: van de woonkamer, hal en keuken tot de badkamer en berging.
Een pvc-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Sterker, de vloerverwarming is zelfs als hoofdverwarming te gebruiken, zonder nadelige gevolgen voor de vloer. Laminaat is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Een PVC vloer is goed bestand tegen krassen en andere schade, echter is PVC wel zachter dan keramische tegels. Een keramische tegel is harder, maar doordat het steen is, voelt deze ook kouder aan.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Warme vloer 1: tapijt
Tapijt, ook wel vloerbedekking genoemd, staat met stip op nummer 1.
Deze kunnen doorgaans gewoon op een verdichte laag wit zand gelegd worden. Als eerste wordt een zandbed verdicht door deze aan te trillen. Vervolgens wordt dit zand netjes vlak op hoogte gemaakt. Hier worden de tegels opgelegd en zachtjes aangeklopt totdat ze vlak liggen.
Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m². Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig.
Gebruik voor formaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm een lijmkam van 8 mm dat een dikte van +/- 3 mm geeft (eenmalig lijmen) en voor de formaten groter dan 40 × 40 cm, gebruik een lijmkam van 10 mm die een dikte van +/- 5 mm geeft (dubbele verlijming).
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
Na het plaatsen van de vloertegels moet u wel rekening houden met een periode van ongeveer 4 weken waarin u uw vloerverwarming niet mag gebruiken. De dekvloer moet eerst goed uitharden. Hierna kunt u water van 20°C gebruiken en de temperatuur geleidelijk aan (binnen 4 weken) naar 40°C brengen.
Het infrezen van vloerverwarming kost gemiddeld 30 tot 45 euro per m² (excl. btw), uitgaande van een ruimte van 40 m². Dit is inclusief het egaliseren van de vloer. Gaat het om vloerverwarming als bijverwarming, dan betaal je gemiddeld 5 euro per vierkante meter minder.
Click PVC en vloerverwarming
Beide materialen zijn zeer goede warmtegeleiders en deze vloeren hebben dan ook de zeer lage warmteweerstand van 0,039 m2 K/W. Ook het Visgraat Click PVC en Tegel Click PVC zijn dus vloeren die erg geschikt zijn voor op vloerverwarming.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.