Schoonmaakazijn is een bekend schoonmaakmiddel dat voor veel schoonmaakklusjes wordt gebruikt. Ook voor houten meubels is het een prima schoonmaakmiddel om te gebruiken. Maak een emmertje met warm water en los hier een scheutje schoonmaakazijn in op. Meng het goed en maak hier jouw doekje of spons mee nat.
Maak een sopje van de groene zeep, soda of reinigingsmiddel voor hout (let op; gebruik niet te veel). Je kunt ook kiezen voor een mengsel van schoonmaakazijn en olijfolie. Maak het hout voorzichtig schoon met het sopje en een doek of zachte spons. Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen.
Azijn en water moet gebruikt worden voor houten vloeren
Vooral omdat veel het al in de keuken hebben liggen. Maar azijn kan de vloer beschadigen. Gebruik een product dat wordt aangeraden door jouw vloerspecialist. Dus doe dit niet.
Hardhout kan vergrijzen. Dit kunt u tegen gaan door het hout te behandelen met GRIPWOOD Care. Als uw (hard)hout al vergrijsd is dan kunt u het ontgrijzen met GRIPWOOD Cleaner. U krijgt dan weer de natuurlijke frisse kleur terug en u hout ziet weer uit als nieuw.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Om uw onbewerkt hout (dat dus niet op voorhand werd behandeld) te beschermen, moet u het goed ontvetten, opschuren, opvullen waar nodig en het reinigen (als het vergrijsd is, gebruikt u een reiniger voor onbehandeld hout). Het oppervlak moet kurkdroog zijn. Goed voorbereid hout zal veel beter beschermd zijn.
Gebruik lauw/koud water, voeg een klein dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de vloer een klein beetje vochtig. Gebruik altijd natuurzeep en geen andere schoonmaakmiddelen op een houten vloer!
Een houten vloer schoonmaken doe je door eerst goed te stofzuigen met de borstelstand van de stofzuiger. Hierna kun je de vloer dweilen met Woca natuurzeep, een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Wring de dweil altijd goed uit zodat je vochtvlekken voorkomt.
Waarvoor kun je schoonmaakazijn gebruiken? Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
Azijn is slecht voor uw houten terras, vlonder of steiger vanwege de hoge zuurgraad. Deze hoge zuurgraad kan ervoor zorgen dat uw hout verkleurd en op sommige plekken krom trekt. Door de hoge zuurgraad tast u niet alleen de groene aanslag aan maar ook het milieu eromheen.
Azijn op hout? Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren.
Buitenschilderwerk: Het schilderwerk blijft na het schilderen nog lange tijd poreus. Daarom is het belangrijk dat u de eerste maand alleen met water en een kleine hoeveelheid groene zeep met een zachte spons uw beglazing en schilderwerk schoonmaakt, dit ook om lekstrepen te voorkomen.
Wilt u uw vlonder schoonmaken op een zo goedkoop mogelijke manier? Dan adviseren wij u om aan de slag te gaan met een harde bezem en water. Door de planken vochtig te maken met het water en deze vervolgens goed te schrobben met de harde bezem kunt u vrijwel al het vuil verwijderen.
Houten kozijnen kunnen worden schoongemaakt met een sopje, warm water en een zachte doek. Tijdens deze jaarlijkse schoonmaak kunt u direct controleren of er zwakke plekken in de kozijnen zijn ontstaan, zodat u deze kunt schuren en overschilderen.
Geschikt zijn de reguliere reinigingsmiddelen met een zuurgraad van circa pH 7, die onder andere verkocht worden in de supermarkt. Moet er flink worden gereinigd, neem dan bijvoorbeeld het Progold Allesreiniger. Laat de glazenwasser tijdens het glazenwassen ook het geschilderde houtwerk reinigen.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Schoonmaakazijn is vaak te agressief en kan uw vloer aantasten. Het product is tenslotte niet voor vloeren gemaakt. Gebruik daarom altijd een onderhoudsproduct dat voor uw vloersoort is gemaakt.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Houten vloer onderhouden
Als u de vloer gaat dweilen wordt het iets lastiger. Veel houten vloeren worden namelijk afgewerkt met een laag wax, olie of lak. Deze laag kan beschadigd raken wanneer u gaat dweilen zoals u gewend bent. Groene zeep biedt uitkomst.
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat.
Echter, een houten vloer schoonmaken met groene zeep wordt dus afgeraden. Groene zeep op een houten vloer laat namelijk zeepresten achter, zeker als je teveel zeep gebruikt. Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt.
Als je de vergrijzing helemaal weg wilt werken, kan je het hout beitsen. Je geeft het hout dan een kleur waardoor de vergrijzing niet meer zichtbaar zal worden. Maar let op, niet iedere houtsoort is te beitsen. Om de beits te laten hechten is een goede 'impregneerbaarheid' van het hout nodig.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.