Enver Hoxha (1908-1985) – Communistisch leider van Albanië De politiek leider Enver Hoxha (1908-1985) is een bekend minister-president en dictator uit de geschiedenis van Albanië. Hij stond aan de basis van de in 1941 opgerichte Communistische Partij van Albanië.
Het formeel neutrale Albanië werd na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bezet door Italië, Servië, Montenegro en Griekenland.
Voor een korte periode was Albanië een koninkrijk (van 1914 tot 1925) en voor een nog kortere periode een Albanese republiek (van 1925 tot 1928). Toen werd Albanië weer een koninkrijk onder leiding van Ahmet Zogu, een voormalig krijgsheer. In 1928 kroonde hij zichzelf tot koning Zog (van 1928 tot 1939).
Van oudsher kent het land drie religies: het Grieks-orthodox geloof, het rooms-katholicisme (dat vooral in het noorden aanhang heeft en in Moeder Teresa een eigen Albanees icoon kent) en de islam.
De huidige president Bajram Begaj.
De Albanese keuken maakt veel gebruik van verse groenten. De meestvoorkomende groenten zijn ui, paprika, aubergines, courgettes en olijven. In de winter wordt er ook veel gebruik gemaakt van wortel. De vleessoorten, die veel voorkomen in de Albanese keuken, zijn schapen- en geitenvlees.
Albanezen schudden elkaar veelvuldig de hand en doen dat ook graag met buitenlanders. Bovendien vragen ze je het hemd van het lijf, ook naar onderwerpen die wij liever voor onszelf houden zoals het inkomen dat je verdient.
Na de oprichting van de eerste Albanese staat in de 12e eeuw, het vorstendom Arbër, noemden de Albanezen zichzelf Arbër/Arbëror. De term Shqiptar, de manier waarop Albanezen zichzelf hedendaags noemen, werd pas aangenomen aan het einde van de 17e eeuw.
Albanië staat bekend als een goedkoop land. Als je op vakantie in Albanië bent voel je je hartstikke rijk omdat één euro ongeveer 130,- Lek is. Bijna alle dagelijkse uitgaven zijn een stuk goedkoper dan in Nederland, hoewel de prijzen op toeristische plekken steeds meer op de Nederlandse gaan lijken.
Albanië is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de hoofdstad Tirana is een veilige stad. Zoals in de meeste toeristische steden zijn er ook hier zakkenrollers actief. Het is aan te raden goed op je spullen te letten en deze dichtbij te houden.
Albanië staat bekend om zijn armoede, maar ook om de gastvrijheid van de bevolking. Als het gaat over natuur komt u niets tekort in Albanië. Er zijn mooie wateren, grote stranden en wit bedekte bergtoppen. Men kan in Albanië zowel winter- als zomersporten beoefenen.
In 2022 telt de bevolking van Albanië 2.824.000 inwoners. In 1960 woonden er in Albanië nog 1.608.800 personen.
Het Albanees (Shqip, of voluit: Gjuha Shqipe) is een eigen tak binnen de Indo-Europese taalfamilie en stamt af van de Paleo-Balkantalen of het Illyrisch, Dacisch of Tracisch. Dit zijn talen uit de oudheid en werden tijdens het begin van het Romeinse rijk in Zuid-Europa gesproken.
Het land houdt daarnaast van haar geschiedenis en tradities, maar is ook progressief en tolerant. Nog een praktische tegenstelling: de Albanezen staren veel naar je zonder contact te leggen, maar als je eenmaal contact hebt geven ze je graag gelijk een dikke knuffel en een zoen.
Aantallen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 januari 2020 zo'n 3.722 Nederlanders met een migratieachtergrond uit Albanië in Nederland. De meeste Albanezen in Nederland komen echter uit Kosovo, een onderdeel van het voormalig Joegoslavië.
Albanië is een republiek in het westen van de Balkan. Het land ligt aan de Adriatische Zee en grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland. Door het ruwe terrein van het land ligt Albanië geïsoleerd van zijn buurlanden. Om die reden heeft de bevolking een grote etnische homogeniteit behouden.
Water (drinkwater)
Het leidingwater in Albanië is niet overal betrouwbaar, daarom is het drinken van leidingwater af te raden. Soms wordt er aan het water chloor toegevoegd. Het leidingwater is wel te gebruiken voor tandenpoetsen, het wassen van fruit, enzovoort. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar.
Voor de rokers onder ons, een pakje Malboro kost 320 ALL, andere goedkopere sigarettenmerken zijn er ook. Zo betaal je voor een pakje West 180 lek. De stadsbus is 40 ALL en voor een busreis van ongeveer 2 uur zal je ongeveer 300-400 ALL kwijt zijn.
Alle grote plaatsen in Albanië hebben pinautomaten die je kunt gebruiken met een Nederlandse bankpas. Je bank kan een extra fee in rekening brengen voor pinnen in het buitenland. Op veel plekken worden prijzen in euro's aangegeven en kun je betalen met euro's in Albanië.