Wist u dat de badkamer een uitstekende plek is om een plant neer te zetten? Echter is het wel belangrijk om te weten dat niet elke plant geschikt is om te plaatsen in de badkamer. Dit komt simpelweg omdat er hier of te weinig licht is of te veel vocht.
Voordelen van Planten in de Badkamer
Ze helpen niet alleen bij het verfraaien van de ruimte, maar ze dienen ook als natuurlijke luchtzuiveraars en luchtbevochtigers. De vochtige atmosfeer biedt planten de ideale omstandigheden om te gedijen, terwijl ze ons tegelijkertijd voorzien van schonere lucht om in te ademen.
Met zijn grote, bijzondere bladeren kan één enkele Monstera jouw badkamer al helemaal omtoveren. Als tropische bodemkruiper is de Monstera gewend aan een hoge luchtvochtigheid en weinig daglicht. Perfect voor de badkamer dus!
Kan een Pannenkoekplant in de badkamer? Ja, een Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) kan in de badkamer, maar zorg wel voor voldoende licht. Deze planten zijn niet veeleisend en voelen zich over het algemeen goed in kamers met helder, indirect licht.
Vetplanten en cactussen kan je bijna overal in huis zetten.
Bijvoorbeeld in het toilet, de badkamer, de slaapkamer, de woonruimte, de inkomhal of de keuken… Al hebben de meeste mensen de plantjes in hun woonkamer of op hun bureau staan.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Schimmel op je kamerplant voorkomen
Voldoende luchtcirculatie, maar voorkom tocht. Plaats de planten niet te dicht naast elkaar. Geef niet te weinig maar ook zeker niet te veel water. Geef jouw kamerplant het liefste in de ochtend water, 's nachts heeft de aarde meer moeite met opdrogen.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten.Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Klimop kan helpen om schimmelsporen uit jouw binnenlucht te filteren maar deze plant zou niet mogen gebruikt worden als een volledige vervanger van een kwalitatieve luchtreiniger. Klimop dien je eerder te beschouwen als een bijkomend wapen voor jouw strijd tegen schimmel in huis.
Sanseveria (Vrouwentong)
De sanseveria produceert 's nachts meer zuurstof dan overdag. Dat maakt het een perfecte plant om de luchtkwaliteit te verbeteren in je slaapkamer. Mocht je weinig tijd hebben of gewoon niet zo goed zijn in plantenverzorging; de sanseveria hoef je maar een keer in de twee weken water te geven.
Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60% minder bacteriën in de lucht dan kamers zonder planten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom planten in huis goed voor je gezondheid zijn. Typische luchtzuiverende kamerplanten zijn goudpalmen en dracaena (drakenbloedboom).
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Je kan ook meer zouttolerante planten aanplanten zoals gewoon riet (Phragmites australis), zeealsem (Artemisia santonicum) of smalle weegbree (Plantago lanceolata). Deze planten kunnen beter tegen de urine dan de gazongrassen.
De meeste cactussoorten gaan in de huiskamer dood doordat ze te veel water hebben gekregen, de cactus zal dan vanuit de wortels gaan rotten. Het vervelende is dat je dit pas te laat ziet en dan is het meestal te laat.
Het vocht in de meeste cactussen is giftig waardoor – net als bij je eigen urine – je lichaam harder moet werken om het gif weer uit je lichaam te krijgen. Er bestaat slechts 1 soort cactus waarvan het vocht wel drinkbaar is, maar wanneer je geen cactuskenner bent is de kans klein dat je de juiste weet te vinden.
een bol of zuilcactus kan je de onderkanten schuin afsnijden (zie afbeelding). Hierdoor heb je meer oppervlakte waar wortels worden aangemaakt en blijft je stek beter in de aarde staan. De wond van de stek moet eerst drogen voordat je de cactus in de aarde zet.