Type drainagebuisIn een tuin volstaat het aanbrengen van een 50 of 60 mm drainagebuis met kokos of pp-450 omhulsel. Voor een paardenbak, camping-veld en akker volstaat het aanbrengen van een 80 mm drainagebuis. Voor een ringdrainage word een 100 mm drainagebuis gebruikt.
Drainage in een tuin met kleigrond
Buizen zonder omhulling worden vooral gebruikt rondom bomen en planten, niet om hele oppervlaktes in uw tuin te draineren. Er is echter wel een uitzondering, voor zware kleigrond zijn kale buizen (zonder omhulling) de beste keuze.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
De juiste drainagebuis voor jouw tuin
Welke drainagebuis heb je nodig voor je tuin? Bij een beperkte mate van wateroverlast kun je met 60 mm drainage de tuin goed droog houden. Wanneer je regelmatig grote plassen in de tuin hebt, dan volstaat de 60 mm niet altijd, dan raden we 80 mm drainage aan.
Doordat de drainagebuis kokos fijne deeltjes tegenhoudt, wordt voorkomen dat de buis verstopt raakt of dichtslaat. De omhulling van kokos vezels zal in de loop van de tijd vergaan. Hierdoor is de levensduur maximaal 10 jaar.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
Drainzand is het ideale materiaal om in en rond drainagesystemen toe te passen. Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen.
Scaldis raadt aan om ongeveer 5 jaar na aanleg de drains door te laten spuiten.Als de bodem een hoog ijzergehalte bevat raden we aan om dit al na 3 jaar te laten doen. De beschermende laag rond de buizen houdt het meeste vuil gelukkig tegen.
De buizen leg je horizontaal op een bedje van minimaal 3cm grind, grof zand of schelpen. Je kunt ze eenvoudig op maat snijden met een stanleymes. Vervolgens vul je de sleuven op met grind, zand of schelpen tot 20cm onder het maaiveld, waarna je de tuin weer egaliseert met de uitgeschepte grond.
Vul de sleuf aan met 5 cm grind rondom de buis en sluit de infiltratiedoek. Vul de sleuf af met 20 cm drainagezand en vervolgens tuinaarde of zand voor de tegels.
Peilgestuurde drainage helpt om water op de landbouwgronden langer vast te houden. Hier hebben zowel agrariërs als de flora en fauna in de omgeving veel profijt van.
Verticale drainage is één van de weinige oplossingen voor zeer dichte grondlagen. Denk hierbij aan veen grond en lagen klei, waar weinig (wit) zand in te vinden is. Verticale drainage verbind de bovenste grondlagen met de dieperliggende zandlagen, zo vloeit het regenwater veel sneller weg.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Een drainage bestaat uit een buis die in vrijwel alle grondsoorten geplaatst kan worden. Sommige drainagebuizen hebben een levensduur van wel 50 jaar (afhankelijk van het materiaal) en zorgen voor een efficiënte afvoer van water rondom het huis.
Verticale drainagebuis
Voor het plaatsen van deze buis wordt gat geboord van ongeveer 1 tot 2 meter diep. Dit doet u op het laagste punt in de tuin. Desgewenst op meerdere plekken 1 meter uit elkaar.
De prijs van een drainage is afhankelijk van een aantal factoren denk hierbij aan: lengte van de drainage slang, oppervlakte van de tuin, materiaalsoort, aansluiting etc. Drainage aanleggen kost gemiddeld ongeveer tussen de €1.000,- en de €1.500,-.
Vraagt u zich af hoe diep drainage moet liggen en hoe het ingraven werkt? Bij Drainagebuizen.nl geven we u uitgebreid advies. Zoals eerder genoemd ligt een drainagebuis 60 tot 90 cm diep in de grond. Hiervoor dient u een sleuf te graven, eventueel met een speciale sleuvengraver.
Verstoppingen van drainagesystemen kunnen ook optreden door ingroei van boom- of plantenwortels. Niet alleen de wortelgroei zelf is het probleem, maar ook het vuil en slib wat zich hierop afzet. Verder kunnen er verstoppingen optreden door verzakkingen in de drains. Dit gebeurt als de grond bij de oogst nat is.
Als het goed is, wordt de hoeveelheid vocht per 24 uur steeds kleiner. Als de productie minder is dan 20 milliliter per 24 uur, dan mag de drain verwijderd worden. U kunt contact opnemen met het ziekenhuis voor een afspraak om de drain te verwijderen.
Douchen. U kunt gewoon douchen met de drain. Als er een pleister op de insteekopening zit, moet u deze verwijderen voor u gaat douchen.
Het speelzand laat water door, om zo eventuele wateroverlast te voorkomen. Veel mensen vragen zich af of ophoogzand ook als speelzand gebruik kan worden. Dit adviseren wij niet. Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand.
Drainagezand - ook bekend als drainzand - is een zandsoort die bekend staat om zijn waterdoorlatendheid. Hierdoor is drainagezand uitermate geschikt om te gebruiken voor oppervlakken waar het niet gewenst is als er water blijft liggen.
Zand is een waterdoorlatende grondsoort. Zand geeft een goed draagvlak voor een gebouw omdat het nauwelijks samendrukbaar is.