Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen. In een vijver kunnen ze eventueel samen gehouden worden met andere koudwatervissen zoals windes en goudelrits.
Een aquarium voor een gewone goudvis heeft een minimale inhoud van 120 liter nodig, en 50 liter extra voor elke volgende goudvis. Voor kleinere soorten goudvissen volstaat een aquarium van minimaal 100 liter en 40 liter voor elke extra goudvis.
Als er al vissen in het aquarium of de vijver zitten, dan zet je de nieuwe vissen eerst enkele weken apart in een quarantaineaquarium. Zo voorkom je dat eventueel aanwezige ziektes overgedragen worden. Als de nieuwe vissen gezond zijn, kan je ze introduceren bij de andere.
Hoe meer vissen je bij elkaar wilt zetten, hoe groter je aquarium moet zijn. Zoals gezegd, reken zeker 50 liter water per vis. Om een groep te vormen is het mooi om minimaal 3 goudvissen bij elkaar te zetten.
Er gaat dus 50 liter in die bak. Aantal liters in je bak: 60x30x28= 50400 kubieke cm = 50,4 liter. Dus dan 10 goudvissen.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Kleine goudvisjes kunnen heel snel groeien. Bij goede omstandigheden zijn ze na een jaar al 20 cm en na twee jaar kunnen ze al dertig cm groot zijn. Sier goudvissen kunnen wel weer heel goed in een goudvis aquarium gehouden worden omdat deze van nature al kleiner blijven en veel langzamer groeien.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Belangrijk is en blijft de hoeveelheid water per goudvis. Ongeveer 50 liter per goudvis moet worden aangehouden. Daarom horen goudvissen eigenlijk in de vijver.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
Voer je goudvis niet vaker dan één keer per dag. Ze eten snel en ze eten veel.
Het beste antwoord. Je moet globaal uitgaan van 1 liter water per centimeter vis. Dat komt dus neer op 3 goudvissen van 8-10 cm.
Goudvissen zijn dagdieren, wat betekent dat ze overdag actief zijn en 's nachts slapen. Om een gezonde waak-/slaapcyclus aan te kunnen houden hebben ze daarom licht en donker nodig. Ook is aangetoond dat licht noodzakelijk is om de kleuren van je vissen helder te houden.
Goudviskommen zijn door de ronde vorm niet geschikt voor goudvissen. Er zijn grotere temperatuursverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof, geen plaats voor plantjes en zand en/of steentjes.
Een goudvis mag alleen in een aquarium met een minimuminhoud van 200 l. Dit is in Duitsland bij wet geregeld. In Nederland zijn vissenkommen niet verboden. Bedenk dat veel vissenkommen een inhoud van minder dan 10 l hebben.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Het beste is één keer per week 1/4 tot 1/3 van het water te verschonen. Maak het filter alleen schoon als de doorstroming minder wordt. Maak je je filter de hele tijd schoon dan verstoor je de biologische werking in het water.
Als je wilt dat je vissen een prettig en gezond leven leiden, zorg dan voor een schone vissenkom. Door je vissenkom minimaal eens per drie weken onder handen te nemen, voorkom je vervuiling van het water door oud voer, poep en algen.
Gebruik een water verzorgingsmiddel zoals Gold Protekt dat speciaal is bedoeld voor goudvissen en andere koudwatervissen. Zet de vissenkom niet in de zon, maar zorg wel voor een plek met licht.
Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen. In een vijver kunnen ze eventueel samen gehouden worden met andere koudwatervissen zoals windes en goudelrits.
Conclusie. Vissen hebben meer nodig dan alleen een bak met water, zij hebben behoefte aan zuurstof, schoon water, een natuurlijke leefomgeving en een schuilplaats. Aan al deze zaken draagt een plant bij.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen. Ook dit komt op de bodem terecht.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.