Je kunt zuurkool rauw eten, maar ook bakken, stoven, in de oven bereiden, stomen en natuurlijk koken. Op deze pagina vind je alles over het koken van zuurkool. Met gekookte zuurkool maak je heerlijke gerechten.
Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme. Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout.
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Op laag vuur en met de deksel op de pan is een kooktijd van circa 5 minuten voldoende. Hoe langer, hoe meer vitamines er uit de groente lekken, dus houd het zo kort mogelijk. Als het onverhoopt te hard gaat kun je nog een beetje water toevoegen en de zuurkool nogmaals doorroeren.
100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium. Dit is een flinke hoeveelheid gezien het feit dat het voedingscentrum adviseert om 1,5 gram te consumeren en maximaal 2,4 gram in te nemen.
De probiotica in zuurkool zorgen voor gezonde darmen en sturen bepaalde immuuncellen aan die actie ondernemen tegen infecties. Op deze manier draagt zuurkool bij een aan krachtig immuunsysteem.
Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten. Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten. Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
Spijsvertering
Rauwe zuurkool (sap) is erg goed om colitis (chronische darmslijmvliesontsteking), allergieën, cystes, constipatie en andere spijsverteringsproblemen en maagzweren tegen te gaan én te voorkomen.
Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang. Mensen met een moeilijke stoelgang ervaren verbetering als zij bij het ontbijt 50 – 100 gram zuurkool eten op de nuchtere maag of zuurkoolsap drinken. Zuurkool is rijk aan vezels.
Zuurkool is van oudsher een heel gezond product. Aan het eind van het oogstseizoen werd alle overtollige witte kool ingemaakt, zodat er ook in hartje winter nog een gezonde maaltijd op tafel kon worden gezet. Doordat de witte kool gefermenteerd is, is deze makkelijker verteerbaar en bevat het gezonde bacteriën.
Zuurkool invriezen, en dan moeten we voor de duidelijk ook nog even het verschil melden tussen rauwe zuurkool en stamppot zuurkool, is bij beide variaties gewoon mogelijk. Natuurlijk hoef je normaliter de rauwe zuurkool, uit vat of uit zakje, niet in te vriezen.
De gefermenteerde zuurkool met melkzuurbacteriën is de beste keuze, als het op het maken van meest gezondste keuze aankomt. Dit wordt gemaakt van minder zeezout, en wordt aangevuld met jeneverbes en melkzuur. Dit geeft de zuurkool een veel mildere smaak, en is minder zout.
Verscheidene soorten en stammen melkzuurbacteriën worden voor de conservering van levensmiddelen gebruikt, zoals voor melk, witte kool en brood, waardoor dan yoghurt, kefir, karnemelk, zuurkool en zuurdesembrood ontstaan. Melkzuurbacteriën behoren tot de belangrijkste bacteriën van de darm- en vaginaflora.
Bewaar zuurkool koel en het liefst in het donker. Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Zuurkool is niet zout. In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd niet voor niets in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast vind je in zuurkool ook redelijk wat vitamine B, ijzer, calcium en zink.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Zuurkool is geraspte witte kool die door melkzuurbacteriën is geconserveerd. Het inmaken van witte kool doe je doormiddel van een zuurkoolpot. Dit is een fermentatiepot waarbij het zetmeel en de suikers in 2 tot 8 weken worden omgezet in melkzuur.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.