Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker. Daarnaast geeft het ook een aangename smaak aan brood, salades en yoghurt.
Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Waar je bij zonnebloempitten op moet letten
Deze zijn sowieso niet erg eetbaar. Maar belangrijker nog is dat overconsumptie van die schil kan leiden tot constipatie. Als snack worden de pitten weliswaar regelmatig ongepeld verkocht, maar dat is ook om ze langer houdbaar te houden.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
De goede, onverzadigde vetten in zonnebloempitten zijn lief voor je hart en bloedvaten, aangezien ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in je bloed. De gezondheid van je cholesterol, hart en bloedvaten gaan daarbij hand in hand.
Goed voor dieet? "Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten", legt Angelone uit.
Het is bekend dat eten van ongepelde zonnebloempitten impactie van de schillen (de vorming van een bezoar) in het rectum tot gevolg kan hebben. Verwijdering onder narcose is vrijwel altijd noodzakelijk.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
De pitten zijn neutraal van smaak. Je kunt ze daarom gewoon zo eten, maar ze zijn ook lekker als je ze pelt of roostert. Gebruik ze eens door een salade, in je zelfgebakken brood of bij je mueslirepen.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zonnebloempitten kun je het beste droog en donker bewaren, dus in een afgesloten bakje of in een afgesloten voorraadbus. Wel in een kast bewaren zodat er geen licht bij kan komen. Door licht of vocht kunnen de pitten verkleuren en gaan schimmelen.
Leg de afgeknipte zonnebloemen op een krant en laat deze zeker 4 dagen drogen. Wist je dat zonnebloemzaadjes verschillende kleuren kunnen hebben, zoals zwart-wit of zwart? De kleur is namelijk afhankelijk van de soort zonnebloem.
Reacties. De pit bevat calorieën, en daar kun je dik van worden. Omdat het aantal calorieën in zonnepitten te verwaarlozen is en ik niet verwacht dat jouw zusje kilo's pitten per dag eet, wordt ze niet dik. Overigens wegen de calorieën die zonnepitten bevatten niet op tegen de gezonde vitamines.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
De zaden kun je gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd eten en hebben een pittige smaak. Zonnebloempitten zijn ook erg lekker in een salade. Naast de zonnebloempitten kun je nog veel meer van een zonnebloem eten. In het vroege voorjaar kun je de grote zaailingen opeten als kiemplanten, net zoals tuinkers.
Vet is gestolde olie. In theorie is het enige verschil tussen witte, zwarte en gestreepte zonnepitten de verpakking (de pel). Er is echter met het oog op een hogere productie wel geselecteerd op de teelt van zonnepitten met een zo hoog mogelijk gehalte aan olie.
Je kunt ook kiemen kweken uit gepelde zonnebloempitten. Deze pitten hebben een zilverachtige kleur en hoeven maar 1,5-2 uur voorgeweekt te worden. Net als bij gewone zonnebloempitten moeten de zaden 2 keer per dag gespoeld worden. De kleine, zilverkleurige kiemen kunnen al na 1-2 dagen geoogst worden.
Zonnebloempitten zijn – soms is het zo simpel – de pitten in het hart van de zonnebloem. Als de zaden gedroogd worden, zijn ze prima als snack. Ze bevatten dan wel veel vetten, het zijn gezonde vetten. Bovendien is het ook een prima bron van vitamine E, magnesium en selenium, allemaal gezonde voedingsstoffen.
'Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten,' legt Angelone uit.
Pijnboompitten bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn om je lichaam gezond te houden. De vitaminen in pijnboompitten zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11, en vitamine E. Met name het vitamine B complex is dus ruim vertegenwoordigd in pijnboompitten.