Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, misselijkheid en braken. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken. Overgevoeligheid.
Na de injectie kunt u last krijgen van: Een pijnlijke, gevoelige plek op de plaats van de injectie. Dit is een normale, tijdelijke reactie. Een rode zwelling op de plaats van de injectie.
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.
Herhaling van de tetanusprik is nodig in de volgende gevallen: Na een verwonding. De tetanusbacterie zit in straatvuil. Na een verwonding waarbij je bloedt is soms een tetanusprik nodig.
€ 10,22 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Hoe snel moet deze tetanusprofylaxe gegeven worden? De incubatietijd van tetanus varieert van 24 uur tot 3 weken. Het is daarom belangrijk om de tetanusimmunoglobuline (TIG) en de tetanusvaccinatie zo snel mogelijk na de verwonding toe te dienen.
Tetanus en Difterie worden niet veroorzaakt door de bacterie, maar door het gif dat door de bacteriën wordt gemaakt. Bij de productie van vaccin tegen deze ziekten worden de bacteriën gekweekt zodat ze gif (toxin) gaan maken. Dit gif wordt door chemische behandeling onschadelijk gemaakt. Het heet dan toxoid.
Tetanus, ook wel bekend als kaakklem of wondkramp, wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Als deze bacterie in een open wond komt, kunt u een tetanusinfectie oplopen. De bacterie komt voor in straatvuil, roest, aarde, uitwerpselen en stof. Ook door een dierenbeet kunt u deze ziekte krijgen.
De DTP-vaccinatie beschermt tegen 3 ernstige infectieziekten: difterie, tetanus en polio. De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio.
De eerste symptomen van tetanus zijn meestal niet-specifiek, zoals hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken. Er zitten meestal 3 tot 21 dagen tussen het moment van besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Vervolgens treden binnen 3 dagen specifieke symptomen op. In zeldzame gevallen zijn de klachten alleen lokaal.
De NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties noemt contact met grond- of straatvuil als (enige) oorzaak voor het risico op tetanus na een dierenbeet. Conclusie Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs beschikbaar of een honden- of kattenbeet een risico op tetanus met zich meebrengt.
Tetanus of klem is een zeer ernstige bacteriële infectieziekte die de spieren aantast en kan leiden tot krampen en verstikking. Je raakt besmet via huidwonden. Zonder behandeling kan tetanus zelfs dodelijk zijn.
De incubatietijd varieert van 1 dag tot enkele maanden, maar bedraagt meestal 3 tot 21 dagen.
Vaak zijn de eerste symptomen: een strak gevoel om de mond; stijve kaakspieren; hoofdpijn.
Prik tegen tetanus
Dan is het belangrijk dat u een prik krijgt met antistoffen tegen tetanus. U krijgt meteen ook nog een andere prik. Die zorgt ervoor dat u zelf antistoffen maakt tegen tetanus. Het is het beste als u deze prikken zo snel mogelijk krijgt, maar in ieder geval binnen 3 weken na de bijtwond.
De behandeling van tetanus vereist een ziekenhuisopname en is vooral ondersteunend: de luchtwegen worden vrijgehouden en medicatie tegen de spierspasmen wordt toegediend. Met een antibioticabehandeling proberen artsen de infectie te bestrijden. Er worden ook antistoffen tegen tetanus ingespoten.
Griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, verminderde eetlust, misselijkheid of buikpijn. Deze bijwerkingen komen zelden voor. De verschijnselenduren meestal niet langer dan 1-2 dagen. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.
Tetanus is een ernstige, besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de tetanusbacterie. Bijna alle kinderen in Nederland zijn tegen tetanus ingeënt. Daardoor komt het hier bijna niet meer voor.
Actieve immunisatie tegen tetanus
Indien niet eerder tegen tetanus gevaccineerd (basisimmunisatie): Driemaal één dosis van 0,5 ml volgens het schema 0, 1 en 7: de eerste injectie is op tijdstip 0, vervolgens 1 en 7 maanden na de eerste toediening.
Bij verhoogde kans op infectie dient de patiënt 1-3 dagen na de bijtwond gecontroleerd te worden. Indien er toch een bijtwondinfectie optreedt, wordt deze behandeld met amoxicilline/clavulaanzuur gedurende 7 dagen; tweede keus is clindamycine (≥ 13 jaar) of doxycycline (≥ 13 jaar), beide eveneens gedurende 7 dagen.
De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts.
Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Ook de kosten voor preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen worden met zo'n verzekering vaak vergoed. Let wel op het maximale bedrag en percentage dat je vergoed krijgt.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Hondenbeet behandelen
De behandeling van bijtwonden bestaat uit het direct uitgebreid schoonspoelen van de wond met stromend water. Bij een oppervlakkige wond, waarbij alleen de huid maar niet het onderliggende weefsel beschadigd is, kan een desinfectie-middel als povidine-jodium gebruikt worden.