Een beetje messenslijper voor thuisgebruik heb je al vanaf €25,-. Daar slijpt een professionele slijper je messen niet voor. Je betaalt al snel €5,- tot €7,- per keukenmes. Een eigen messenslijper of slijpsysteem heb je dan al snel terugverdiend.
Als je zelf een mes wilt slijpen zijn daar een aantal methoden en materialen voor. Het meest gebruikt is een slijpstaaf van diamant of keramiek en slijpstenen.
Je kunt hem echter ook gebruiken om brood- en kartelmessen te slijpen. Hiervoor zet je aan de kant waar de kartels ingeslepen zijn de hoekige kant van het slijpstaafje op. Aan de andere kant zet je de vlakke kant van het slijpstaafje in de houder.
Slijpen met een aanzetstaal
Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.
Pak een koffiekopje of mok en houd deze op de kop. Haal nu het mes dat je scherper wilt maken er tien à vijftien keer schuin langs. Doe hetzelfde met de andere kant van het mes. Herhaal dan beide kanten met vijf keer, vier keer, drie keer en twee keer.
Bij een doortrekslijper trekt of duwt u het mes in de lengterichting door de slijper. De bramen, die opzij staan, worden door een doortrekslijper in eerste instantie gevouwen in plaats van geslepen totdat ze afbreken. Dit levert een rafelige, beschadigde snede op.
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
Slijp dan op een slijpsteen van ± 0 tot 220 grit (extra grof tot grof). Met deze extreem grove korrelgrootte slijp je de beschadigingen het snelst weg en is het mogelijk om een snede te herprofileren of de slijphoek van een mes aan te passen.
Het zijn kartelmessen met kleine tandjes, waarmee je inderdaad kunt "zagen" zelfs als de tanden bot zijn. Je kunt deze messen met een slijper weer helemaal als nieuw scherp maken.
Kosten slijpen van koksmes
De prijs van een professionele slijpbeurt varieert van € 5 - € 7 per mes, en een mes zal tot vier keer per jaar geslepen moeten worden.
De Hollandse SlijpService hanteert de volgende tarieven voor het kartelen, slijpen van tafel messen, dessert messen voor zakelijke eindverbruikers. Vanaf 71 stuks kan er een conventinele slijptechniek worden toegepast. Voor particulieren wordt er op *geconditioneerde wijze een nieuwe karteling in het lemmet geslepen.
De kappersscharen slijpservice is gespecialiseerd in het slijpen van alle soorten kappersscharen. Met ruim 10 jaar ervaring slijpen wij elke kappersschaar weer messcherp en als nieuw. Zelfs uw oude “vergeten” kappersscharen worden weer zo goed als nieuw.
Keukenmessen kopen
Goede messen gaan een leven lang mee, tenminste, als je ze een beetje onderhoudt.
Met een aanzetstaal kan je geen mes slijpen. Bij het slijpen van een mes wordt er, in tegenstelling tot wat bij het aanzetten gebeurt, staal verwijderd. Om je mes lange tijd van goede kwaliteit te houden, onderhoud je het mes door het ongeveer eens per week aan te zetten met het aanzetstaal.
Een aanzetstaal gebruik je om een mes dat in goede conditie verkeert net dat beetje scherper te maken. Met een aanzetstaal verwijder je geen materiaal, maar zorg je ervoor dat de microscopische metaaldeeltjes weer netjes uitgelijnd worden. In feite duw je de braam die ontstaat na regelmatig gebruik weer recht.
Om te testen of je bijl scherp genoeg is plaats je de snede (voorzichtig) in een hoek van 45 graden op de nagel van je duim. Als de bijl van de nagel af glijdt is deze niet scherp genoeg. Je bijl door een A4-tje halen laat ook prima zien of je bijl goed scherp is.
Hardheid van de korrel van een wetsteen
De meeste verkopers weten niet hoe hard de slijpkorrel van een wetsteen is, maar weten wel welk materiaal het betreft. Het is dus handig om te weten van welk materiaal de slijpkorrels zijn gemaakt. Het hardste materiaal voor wetstenen is diamant met waarde 10.
- Gebruik altijd een lichte olie voor het slijpen en wetten met Arkansas stenen. De slijp- en wetolie van Baptist beschermt het oppervlak van de stenen en verhindert dat de stenen verstopt raken door de metalen partikels die tijdens het slijpen en wetten vrijkomen.
Ze gaan niet eeuwig mee, maar bij goed gebruik kunt u jarenlang plezier hebben van uw slijpsteen. Wanneer u uw slijpsteen iedere dag gebruikt en vele malen per dag, zal het wenselijk zijn de steen na enkele jaren te vervangen. Hoe vlak zijn de slijpstenen? DMT® diamant slijp/wetstenen zijn zeer vlak.
De elektrische messenslijper van Chef'sChoice komt onder meer als beste uit de test, door de elektrische messenslijper over meerdere fasen beschikt. Deze fasen bestaan uit voorslijpen, slijpen en polijsten. Hij heeft een slijphoek van 20˚.
Op botte messen moet je namelijk veel meer kracht uitoefenen, met als gevolg dat een snee in je vinger veel dieper komt te zitten. Je messen slijpen is natuurlijk ook een vorm van onderhoud. Door ze geregeld aan te scherpen gaan ze veel langer mee.
Er zijn messen die minder onderhoud nodig hebben dan andere, maar de meeste keukenmessen moeten regelmatig geslepen worden. In deze gids leggen we je alle messenslijpers uit en de voor- en nadelen van elke soort. Keramische messen kun je niet te slijpen. Die zullen dit niet overleven.
Een aanzetstaal is alleen nodig als je je mes erg veel gebruikt. Het houd je mes langer scherp. Ideaal als je de hele dag in de keuken moet staan en geen tijd hebt om het mes te slijpen. Het kan een bot geworden mes echter niet weer scherp slijpen.
Goede kwaliteit Blokker messenslijper die ervoor zorgt dat je messen vlijmscherp blijven. De onderkant is voorzien van anti-slip pads, dus de messenslijper zal niet verschuiven tijdens het slijpen.