Houdbaarheid: zeewiersalade is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de diepvries.
Let op: zeewier verliest snel de kwaliteit en is kort houdbaar. Geweld zeewier kan je maximaal een dag bewaren in de koelkast. Vers zeewier iets langer; maximaal 1-2 dagen in de koelkast. Gedroogde zeewieren die luchtdicht verpakt zijn, zijn langer houdbaar.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Zeewier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, Zorg wel voor voldoende variatie. Toch zijn zeewier en algen geen volwaardige vleesvervangers. Veel soorten zeewier en algen bevatten geen vitamine B12.
Algen die groter worden en meer cellen hebben noemen we zeewieren. Zeewieren lijken op planten, omdat ze bladeren, wortels en stengels hebben.
Je kunt, als smaakmaker, een stukje kombu van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Verwijder na het koken of stomen het wier; de smaak en de voedingstoffen blijven achter in het gerecht. Je kunt na het koken het zeewier afspoelen en drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert.
Houdbaarheid: zeewiersalade is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. Na het ontdooien kan zeewiersalade niet opnieuw worden ingevroren.
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Om de salade te maken, doop je het gedroogde zeewier in water, laat je het uitlekken, snijd je het in kleine stukjes en meng je het vervolgens met sojasaus, mirin, sesam en sesamolie, yuzu-sap, geraspte gember, rijstazijn, chilipeper en suiker.
Veel mensen denken dat zeekraal een zeewier (alg) is, maar het is een plant uit de amaranthfamilie, specifieker nog: de ganzenvoet. Het wordt ook wel hanenpoot of zouterik genoemd. Het groeit op de slikken, schorren en kwelders, aan de rand van de zee: daar waar er water overheen spoelt.
Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Daarom is voor jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden.
Zeewier en vervuild zeewater
Maar je kunt ook zeewier kopen wat 'gewoon' in zee gekweekt is, of in het wild geplukt is. Met name deze laatste categorie zou problemen op kunnen leveren. De zee wordt constant vervuild met allerlei chemicaliën. Al deze vervuiling gaat ook in het zeewier zitten en krijg je dus binnen.
Zeekraal kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Zeekraal nooit buiten de koelkast bewaren, de groente zou binnen enkele uren bederven en vocht verliezen. Zeekraal dus altijd in een bak in de koelkast bewaren, dan kan de groente vier tot zeven dagen bewaard worden.
Zeewier is een verzamelnaam voor sommige groepen algen. Het zijn meercellige plantachtige organismen die in zee leven en net als planten uit wortels, stengels en bladeren bestaan. Er zijn meer dan 500 soorten eetbaar zeewier die vooral populair zijn in de Japanse of Koreaanse keuken.
Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Ze is zowel rauw als gekookt eetbaar. Kort roerbakken of kort koken is voldoende. Verwijder zo nodig de onderste stugge delen en spoel de zeekraal snel schoon onder koud stromend water. Let erop dat je zeekraal nooit in een bak met kraanwater legt.
De smaak van zeewier is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als "hartig" of "heerlijkheid" (afhankelijk van de Japanse spelling). De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.
Zeesla. Zeesla, een groen zeewier, lijkt op kropsla. Je kunt het ongekookt eten in een salade, als wrap of als vervanger voor nori bij sushi. Zeesla heeft een spinazie-achtige notensmaak.
Gedroogd zeewier bakken
Bak dan gedroogd zeewier. Er komt dan namelijk veel extra umami (hartigheid) vrij. Bovendien krijgt het wier wat meer 'crunch'. Erg leuk om bijvoorbeeld over de nasi goreng te strooien.
Zeemos is een heilzaam zeewier dat zeer rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo bevat sea moss maar liefst 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder calcium, jodium, kalium, magnesium en ijzer.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.