Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken. Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Planten die in goede, humusrijke grond groeien zullen het veel beter doen dan in arme zandgrond. Compost werkt als een spons en houdt water en voedingsstoffen beter vast. Allemaal heel gunstig voor uw tuinplanten. Verdeel daarom jaarlijks een ruime hoeveelheid compost over borders en plantvakken.
Koolgewassen, spinazie en prei hebben veel voeding nodig om te kunnen groeien. Geef ze zeer veel compost (1). Vruchtgewassen, bladgroenten, koolrabi, kruiden en aardbeien hebben ook tamelijk veel voeding nodig. Geef ze veel compost (2).
Neem daarvoor een goede kwaliteit potgrond en meng die met 1/5e deel grof brekerzand (bij elke bouwmarkt te koop), of met 1/10e deel brekerzand en 1/10e deel vermiculiet (zie hieronder). Je hebt dan ook een mooie losse grond waarin je 90% van alle gangbare zaden in kunt zaaien.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Compost bestaat uit plantenresten die grotendeels zijn verteerd tot kleine stukjes organische stof. Door compost over de moestuin te verspreiden, voeg je dus organische stof toe aan de bodem. Organische stof zorgt voor verbetering van de grond en levert voedingsstoffen voor de groei van groenten en fruit.
Zaaigrond wordt gebruikt om in te zaaien of te stekken, potgrond daarentegen gebruik je dan weer om in te planten. Wij geven tips! Er zijn twee belangrijke verschillen tussen potgrond en zaaigrond. Potgrond bevat turf of kokosvezels en is voorzien van een basisbemesting voor zes tot acht weken.
Je kunt zaaigrond in het tuincentrum kopen, maar net zo goed zelf maken. Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is.
Overdag, in de volle zon, kunnen de waterdruppels op de planten als een soort lensje fungeren en schroeiplekken op de plant veroorzaken. Verder kun je beter twee keer per week veel water geven, dan iedere dag een beetje.
4.1 Hoelang duurt het composteren? Als je alles voor de composthoop hebt geregeld, doet de natuur de rest. Het is slim om de lagen van de composthoop na drie maanden even goed door elkaar te halen.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen. Compost moet eens in de twee maanden worden gekeerd. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten.
Potgrond is een bodem op zich voor planten in pot. Het grootste verschil zit hem in de structuur en toepassing. Compost wordt aan de bestaande grond toegevoegd, in tegenstelling tot potgrond wat een bodem op zich is. In potgrond kunnen direct planten worden geplant in compost niet.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
Verschil tuinturf en compost
Het verschil tussen turf en compost, is dat turf ontstaat na jarenlange compostering in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor ontstaat grond met een lage ph-waarde (zure grond) dat zeer geschikt is voor zuurminnende planten.
Daarnaast heeft de luchtigheid van zaai- en stekgrond ook een hoger doel: het zorgt ervoor dat de planten uiteindelijk makkelijk uit de aarde gehaald kunnen worden zonder de wortels te beschadigen. Dit is ideaal wanneer het tijd is om je plant te verpotten naar een grotere pot.
Mag ik oude potgrond hergebruiken? Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer. Geef nieuwe planten altijd nieuwe potgrond.
Zaaien onder glas
Onder het glas wordt het al snel warm waardoor je plantjes snel groeien. Veel groentezaden zoals erwten, peulen, capucijners, raapstelen en spinazie kunnen in januari of in februari al onder glas geteeld worden. Je kunt ervoor kiezen om onder glas te blijven telen en hier ook te oogsten.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf. Turf is niet geheel onschadelijk.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Tomaten en aardappelschillen kunnen dus zeker geen kwaad voor de composthoop, ze zullen gewoon afbreken zoals al het andere organisch materiaal.
Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.