De Kadupul flower (Epiphyllum oxypetalum) wordt ook wel de Koningin van de Nacht genoemd en is de enige bloem op aarde die onbetaalbaar is. Dit komt niet alleen door de zeldzaamheid van deze plant (de meest zeldzame variant komt alleen op bepaalde plaatsen in Sri Lanka voor) maar ook door de bloeiperiode.
De Monstera Thai Constellation is volgens onze community veruit de nummer één meest zeldzame plant.
Van de Karomia gigas staan er maar iets meer dan twintig in het wild in Tanzania. De nieuwe bloem is een hoopvol teken voor het voortbestaan van de boom. De paarse bloem van de Karomia gigas bloeide slechts 24 uur voordat deze verwelkte.
Wolffia, de kleinste plant op aarde.
Middaggoud is om véél redenen een aanwinst in je tuin. In de volle zon opent Middaggoud (de wetenschappelijke naam is Gazania) zijn grote bloemen helemaal. En 's avonds en als het gaat regenen doet de plant ze weer dicht.
De teunisbloem is uniek; nachtbloeiers zijn er natuurlijk wel meer, maar de teunisbloem is de enige plant waarvan je de bloemen 's avonds met zichtbare bewegingen kunt zien opengaan.
Planten slapen niet op de manier waarop dieren dat doen. Ze hebben immers geen centraal zenuwstelsel. Toch lijkt het daar met een beetje fantasie wel op, als de koekoeksbloem, krokus en tulp 's avonds hun bloemen sluiten.
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Ook hebben planten een chemisch stofje dat licht en donker onderscheidt, net als dieren. Door de lengte van de nacht te meten en op te merken of die langer of korter is dan de vorige dag, weten ze welke tijd van het jaar het is en dus of het al tijd is om te groeien en bloeien.
Bomen zijn in feite bijzondere planten: net als gewone planten bestaan ze ook uit wortels, bladeren en stengels. Het verschil tussen andere planten en bomen, is dat de stengel extra stevig en houtachtig is en stam wordt genoemd.
Een boom groeit heel geleidelijk naar een volwassen stadium en veroudert daarom ook heel geleidelijk. Bij de wat grotere bomen heb je het al snel over een periode van 25 tot 75 jaar. Het is natuurlijk wel goed om de gezondheidstoestand van bomen boven de 25 jaar in de gaten te houden.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
"Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Alles daaraan is giftig, behalve het vruchtvlees van de besjes." Andere giftige planten die we vaak in de tuin of in de natuur tegenkomen zijn het vingerhoedskruid, de monnikskap en de berenklauw.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Onzin! Planten halen koolstofdioxide uit de lucht, waar ze overdag zuurstof van maken. Door de afwezigheid van zonlicht werkt dit proces 's nachts niet, en dus verbruiken de planten 's nachts alleen maar zuurstof. Deze hoeveelheid is echter zo klein, dat we ons hierover geen zorgen hoeven te maken.