De flitsscheiding was tussen 2001 en 2009 in Nederland een vorm van echtscheiding waarbij het huwelijk eerst werd omgezet in een geregistreerd partnerschap, waarna de beëindiging van dat geregistreerd partnerschap werd ingeschreven bij de burgerlijke stand.
Bij Netjesscheiden kan dit al met het controle pakket voor €549,- per persoon. Hierbij is de kans groter dat de scheiding in een keer wordt goedgekeurd door de rechter waardoor je geen tijd verliest en ook geen onnodige kosten maakt.
Als u vlot wilt scheiden, dan is een online scheiding de manier die het meest lijkt op een flitsscheiding. In principe regelt u namelijk alles zelf. Samen met uw aanstaande ex-partner maakt u alle afspraken en legt deze vast in de documenten die u toegestuurd heeft gekregen.
05 sep Echtscheiding met spoed afhandelen: kan dat? Wanneer u zo spoedig mogelijk wil scheiden, kan dat alleen als u met uw echtgenoot overeenstemming heeft over de te maken afspraken. U blijft vervolgens afhankelijk van de rechtbank voor het voltrekken van de scheiding. Een 'echte' spoedscheiding bestaat dus niet.
Het uiteindelijke scheidingsconvenant (en ouderschapsplan) kan binnen een maand klaar zijn en door een advocaat gecheckt. Daarna stuurt de advocaat deze naar de rechter. Dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken duurt totdat deze is goedgekeurd door de rechter en de scheiding ingeschreven wordt bij de burgerlijke stand.
Daarnaast is het nu mogelijk geworden om te scheiden zonder tussenkomst van de rechter. Door deze wet kan een huwelijk worden omgezet in een geregistreerd partnerschap (art. 1:77a lid 1 BW).
Rechter beslist over verdeling
U probeert samen afspraken te maken over de verdeling en/of verrekening, eventueel met hulp van uw advocaat of een notaris (boedelbeschrijving). Komt u er niet uit, dan kunt u ook de rechtbank vragen om te beslissen over de verdeling en/of verrekening.
Zelf online uw scheiding regelen is op dit moment de meest snelle en goedkope manier van scheiden in Nederland. Dit kan alleen als u nog goed met elkaar kunt communiceren en afspraken kunt maken over alles wat met de scheiding te maken heeft.
In het derde lid van artikel 178 van het Burgerlijk Wetboek is echter bepaald dat de rechter de verdeling telkens voor een periode van ten hoogste drie jaren kan uitsluiten. Dat betekent dat de rechter bijvoorbeeld kan beslissen dat de woning voorlopig niet hoeft te worden verkocht.
Als je scheiding niet al te ingewikkeld is, kun je misschien beter vooraf een vaste prijs afspreken. Die ligt meestal rond de 2500 euro. Hoe moeilijker de scheiding is, hoe meer uren de advocaat maakt. Op die manier kan een ingewikkelde scheiding zomaar tienduizenden euro's kosten.
Om te scheiden start u een procedure bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een verzoekschrift nodig dat u samen met uw advocaat maakt. Uw advocaat dient het dient het verzoekschrift voor de scheiding in bij de rechtbank. Lees meer informatie over een scheiding en wat er bij komt kijken (Rechtspraak.nl.)
Alle documenten die nodig zijn om te scheiden op een rijtje:
Ouderschapsplan. Gemeentelijke uittreksel uit het huwelijksregister. Eventueel: gemeentelijke uittreksels uit het geboorteregister van minderjarige kinderen. Kopie Nederlands identiteitsbewijs (Nederlands paspoort of Nederlands identiteitskaart)
Vraag echtscheiding aan bij de rechter
Vraag de echtscheiding aan bij de rechtbank. Hiervoor is een advocaat verplicht. Uw advocaat kan de echtscheiding aanvragen op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek. Bij een gemeenschappelijk verzoek vraagt uw advocaat de echtscheiding samen voor u en uw ex-partner aan.
Bij ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed eindigt uw huwelijk definitief. Dit verbreekt dan de juridische banden tussen u en uw ex-partner. Wil 1 van de partners het huwelijk laten ontbinden? Dan moeten de partners minstens 3 jaar gescheiden zijn van tafel en bed.
Als 1 van u definitief niet meer wil samenwonen, leeft u duurzaam gescheiden. Duurzaam gescheiden leven stopt op het moment dat u voldoet aan twee voorwaarden: U hebt een verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend. U staat niet meer op hetzelfde adres ingeschreven.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.
Voor iedereen die samen goed afspraken kunnen maken, kan je bij NetjesScheiden een echtscheiding aanvragen zonder advocaat voor een vast bedrag vanaf €296,- per persoon.
Wat is de duur van de procedure van een echtscheiding met onderlinge toestemming? Indien er zich geen problemen voordoen tijdens de procedure, kan alles na een 6 à 7-tal maanden geregeld zijn. U bent officieel gescheiden nadat het vonnis is overgeschreven op de burgerlijke stand.
Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal één van beide partners de woning voorlopig verlaten. In de meeste gevallen lukt het beide partners wel om hier in onderling overleg afspraken over te maken.
Verlaat je ex de woning dan nog steeds niet? Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen. De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven.