Kan ik een xenonlamp zelf vervangen? Bij sommige modellen is dat niet heel moeilijk en kunt u zelf de lampen vervangen. U moet daarbij wel de veiligheidsinstructies goed in acht nemen: zo moet de accu altijd afgekoppeld zijn tijdens montage. Bij de meeste modellen is vervanging echter niet zo eenvoudig.
Moet je een Xenon lamp af-fabriek vervangen, houd dan rekening met 200-250 euro. Xenon af-fabriek lampen, maten zoals D1S en D2S zijn duurder in aanschaf en daar komen de montagekosten nog bij. LED lampen zijn het duurst om te vervangen, 200-300 euro is geen uitzondering.
KwikFit on X: "@hustlebloom De kosten voor het vervangen van het lampje zijn € 19,50. Dit is inclusief B.T.W. en montage.
LED is ten opzichte van xenon nog efficiënter, de led chips genereren bij laag vermogen enorm veel licht en worden bij met een goed koelsysteem niet warmer dan 100 graden bij een omgevingstemperatuur van 40 graden. We krijgen regelmatig vragen over de warmteontwikkeling, of de leds niet te warm worden.
Wettelijk is 8000K de hoogst toegestane K waarde. Daarboven wordt het licht te blauw. Een van de APK-eisen is namelijk dat het licht overwegend geel of wit van kleur is. Dus hoe hoger de K-waarde van je xenonverlichting, hoe blauwer het licht.
Gemiddeld gaat een Xenon lamp 2000 uur mee. De efficiëntie van de lamp speelt ook een rol als je kiest voor een Xenon lamp.
Om maar gelijk antwoord te geven op die vraag, ja, het is legaal in Nederland. Xenon verlichting installeren in Nederland mag gewoon.
In principe zijn er twee mogelijkheden om aan LED-koplampen te komen; oftewel met een zogenaamde ombouwkit, of met behulp van retrofit-LED-koplampen. Bij de eerste variant vervangt u de koplampen compleet inclusief behuizing. Dat is normaal gezien geen probleem en duurt per kant slechts een uur inclusief demontage.
Origineel is 4300 kelvin. Naar mate je hoger komt wordt het licht meer blauwig. Tot de extreme aftermarket kitjes aan toe, met tot over de 8000 kelvin.
Als uw auto xenon- of led-koplampen heeft, kunt u het dimlicht niet zelf vervangen, maar moet u daarvoor naar een garage. Want bij led-koplampen moet de complete koplamp worden vervangen, niet de afzonderlijke ledjes.
De Wegenwacht komt ook voor kapotte lamp
Gebeurt dat bijvoorbeeld thuis voor de deur, dan heb je Woonplaats Service nodig. Check je pakket op mijn ANWB. Nog geen Wegenwacht? Sluit het dan snel af!
Voordelen xenon vs halogeenverlichting
Langere levensduur, tot wel 5x langer dan halogeen. Minder stroomverbruik (35 watt tegenover 55 watt), en dus minder belastend voor je accu. Door de witte kleur lichten de borden en strepen op en naast de weg beter en eerder op. Tot wel 150% langere lichtbundel op de weg.
Omdat het licht zo fel is en vuil op je koplamp kan leiden tot verstrooiing van je licht is dit door de wetgever verplicht gesteld om tegenliggers niet te verblinden.
Welke type xenon autolamp heb ik nodig? Wij adviseren u om goed te kijken naar welke xenon lamp of -kit u nodig heeft, dit kunt u meestal vinden op de koplamp-unit zelf of in het onderhoudsboekje van uw voertuig. Anders kunt u ook kijken op onze 'Welk type autolamp'-pagina.
Koplampen vervangen: de kosten op een rij
Naast het automodel zijn de aanschafkosten vooral afhankelijk van het type koplamp. Halogeenkoplampen zijn goedkoop rond de 80 tot 250 euro*. Xenonkoplampen zijn met 500 tot 1.500 euro* duurder. Nieuwe led-koplampen voor auto's kunnen zelfs tot 2.000 euro* kosten.
D1S Xenon verlichting
Xenon D1S is een maat die wordt gebruikt in auto's met af-fabriek Xenon verlichting. Xenon D1s is beschikbaar al verschillende kleuren. We adviseren wel om beide lampen te vervangen wanneer 1 van beide D1S lampen kapot is, om kleurverschil te voorkomen. Alleen geschikt voor af-fabriek Xenon.
U kunt gemakkelijker uw eigen xenon verlichting afstellen. Zet uw voertuig met de koplampen richting een muur. Als u uw lampen op de hoogste stand zet, plakt u een stuk tape op de plek waar de bundel schijnt. Bouw vervolgens pas uw xenon verlichting in en laat de auto op dezelfde positie staan.
Er mogen alleen LED lampen in je auto worden geplaatst als de licht unit hiervoor is gemaakt. De LED lampen met een H-fitting, zoals H7, H4, H1, etc.zijn helaas niet bestemd voor de openbare weg. Dit heeft allemaal te maken met de Nederlandse wetgeving op dit gebied.
Uit een test van de ANWB in samenwerking met de Duitse zusterclub ADAC blijkt dat het overstappen van halogeenlampen naar ledlampen veilig kan. Het lichtsysteem moet dan wel speciaal worden ontwikkeld voor het koplamphuis, zodat automobilisten niet worden verblind en de lichtbundel optimale zichtbaarheid geeft.
G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Xenonverlichting zijn er in vele soorten verschillende kleur temperaturen. Van 3000 kelvin (geel) t/m 6000 kelvin (wit) en 10000 kelvin (blauw).
De kleurtemperatuur van een Xenon lamp kan enorm verschillen en varieert van rond de 5000 Kelvin (K) tot zelf 8000 Kelvin(K) en 10000 Kelvin(K), wat zorgt voor het karakteristieke witte tot blauw-paarse licht. De lichtopbrengst is veel hoger dan dat van een halogeenlamp.