Slapen op je buikDan is uit onderzoek gebleken dat je waarschijnlijk wat meer privé bent. Je sluit jezelf meer af voor anderen. Je kunt wat stoïcijns overkomen. Hoewel deze houding niet bepaald de beste keuze is voor je onderrug en luchtwegen, ervaren buikslapers het toch als een 'veilige positie'.
Op je buik slapen
Dit is ook niet zo gek, want de buik blijkt de slechtste slaaphouding te zijn. Slaap jij wel op je buik? Dan kan het zijn dat je last hebt van gevoelloze armen of zenuwpijn. Dit komt doordat je armen bij deze slaaphouding vaak onder het kussen liggen.
Verschillende slaaphoudingen onderzocht
Toch zijn er een aantal veel voorkomende houdingen, die we allemaal aan nemen. In een studie die in Denemarken werd verricht onder 363 mannen en 301 vrouwen in 2017, bleek dat 54.1% op hun zij slapen, 37.5% op hun rug en slechts 7.3% mensen op hun buik slapen.
Vanaf de zij kan je baby al vanaf de eerste weken naar zijn of haar buik kantelen. Buikligging is niet veilig. Het risico op wiegendood verhoogt door een combinatie van meerdere factoren: Buikligging kan de ademhaling belemmeren.
Met je rug plafondwaarts slapen kan betekenen dat je gesteld bent op je privacy of zelfs wat gesloten kunt zijn. Deze positie zou onthullen dat je jezelf probeert te beschermen en buikslapers zouden zelfs erg stoïcijns zijn. Als je vooral op je rug in slaap valt, zegt dat dat je erg zeker bent van je zaak.
Door linkszijdig te slapen, moet ons hart minder hard pompen en kan het gemakkelijker het bloed door het lichaam stuwen, omdat de aorta naar links gebogen is. Die slagader vertrekt vanuit het hart en voorziet het lichaam van bloed. De maag en pancreas bevinden zich links in het lichaam.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Bij buikslapen zal je baby minder lucht inademen.Dit kan lijden tot het Sudden Infant Death Syndrome, in Nederland ook wel bekend als: wiegendood. Wiegendood is de grootste nachtmerrie voor iedere ouder. Vroeger kwam dit vaker voor dan de laatste jaren.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
Bij het liggen op de buik staat de lage rug in een holle stand. Dit is vooral belastend als die houding langere tijd wordt ingenomen. Het slapen op de buik wordt al sterk afgeraden vanwege de belasting van de nek, maar is dus ook voor de rug niet goed.
Als je op je rug slaapt, met je armen langs je lichaam, dan ben je vaak rustig en gereserveerd. Je stelt hoge eisen aan jezelf en aan anderen, en houdt niet van gedoe. Vooral perfectionisten slapen in deze houding!
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Tips om optimaal gebruik te maken van je verstelbare bed
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug.
Voordelen kussen tussen benen slapen
Door een kussen of deken tussen je benen te plaatsen tijdens het slapen wordt je lighouding beter, heb je minder pijnklachten en verminder je stress in het lichaam. Echter is dit niet altijd even efficiënt en daardoor blijven de klachten vaak.
Een verstelbaar bed kan ook extra ontspanning creëren voor vermoeide benen of tegen vochtophoping (oedeem) door het voeteneinde iets omhoog te zetten. Ook kan het voeteneinde iets omhoog gezet worden om de spanning op de onderste ruggenwervels te verminderen waardoor lage rugklachten kunnen afnemen.
Dokter Thomas Maselis, dermatoloog: 'Op de rug slapen is ideaal, maar ook als je op je buik ligt zal de huid van je borsten daar niet onder lijden. Op je zij liggen is dan weer minder goed.
12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Weet dat bedomrandingen, knuffels en doekjes bij/op het gezicht sterk worden afgeraden. Allen verhogen het risico op wiegendood. Het gezichtje van baby dient onbedekt te zijn.
Eind jaren '80 is het advies gekomen om baby's op de rug te laten slapen. Voor die tijd mochten kinderen ook op de buik slapen. Dit advies is ingevoerd vanwege de wiegendood, sinds die tijd is het aantal gevallen wiegendood drastisch gedaald. Het advies lijkt dus goed te werken.
Het risico van wiegendood van voldragen baby's die slapen in zijligging is ruim 2 keer hoger dan in de veilige rugligging, en in buikligging ruim 8 keer hoger dan in rugligging.
Een stevige matras voorkomt dat je bekkenzone wegzakt en dat je met een holle rug ligt. Als buikslaper is het immers belangrijk om je rug zo recht mogelijk te houden. Goede matrassen voor buikslapers zijn vaak pocketvering matrassen, maar ook traagschuim, koudschuim of volkern matrassen kunnen geschikt zijn.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Wetenschappelijk wordt aanbevolen om met het hoofd naar het oosten te slapen. Deze positie stemt het magnetisch veld van het lichaam af op het aardmagnetisch veld van de aarde, wat de slaapkwaliteit en de algemene gezondheid bevordert.