Ze denken dat een witte wijn het beste in de koelkast bewaard kan worden, dit is niet zo. Hier wordt de wijn smaakloos van. Het zou wel kunnen, maar dan moet de wijn op korte termijn geopend en gedronken worden. Als de fles langer bewaard moet worden is het verstandig om hem buiten de koelkast te bewaren.
Voor witte wijn geldt dat een fles, zodra deze eenmaal is geopend, nog zo'n 4 tot 5 dagen goed blijft in de koelkast.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar.
De ideale temperatuur van witte wijn ligt tussen de 10 en 12 graden. Dit betekent dat je de wijn beter niet in de koelkast kunt bewaren, maar op een andere koele plek in huis.
Er zijn veel factoren betrokken bij het bederven van wijn, en geen definitieve temperatuur zal een wijn bederven. Maar wijn kan het beste worden bewaard tussen 53-57˚F wanneer bedoeld om te verouderen, en temperaturen kunnen variëren van midden 40 tot midden 60 voor service, afhankelijk van de wijn.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
De juiste bewaartemperatuur
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Wat gebeurt er als je bedorven wijn drinkt? Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine. Dat maakt deze minder lang houdbaar dan een zware rode wijn als een durif. Het verschilt dus per wijn.
In de meeste huishoudens wordt witte wijn bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius bewaard. Voor de goedkopere en zoete witte wijnen is dit niet zo'n probleem, maar bij wijn van goede kwaliteit met een complexe smaak wordt een drinktemperatuur van 11 - 12 graden geadviseerd.
Zo kan een frisse en fruitige rode wijn het beste tussen 14 tot 16 graden bewaard worden. Andere rode wijnen, zoals krachtige, volle en kruidige of weelderige wijn gedijt het beste bij een wat hogere temperatuur, tussen de 16 en de 18 graden.
Is de wijn te warm, dan komt met name de alcohol sterk naar boven en verliest de wijn aan fruitigheid. Bij een te koude serveertemperatuur gebeurt het tegenovergestelde; de aroma's zijn veel minder en de smaak is overheersend zuur. Gelukkig is hier makkelijk een en ander in te sturen.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren (geen zorgen, we leggen het je zo uit!) Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
De wijn heeft weinig geur en ruikt nog wat naar overrijpe appels en noten. Of naar een slechte sherry. Hij heeft dan ook het typische notige karakter met een chemische ondertoon in de smaak. Maderisatie is een mooi woord voor een fout in de wijn die vaak wordt veroorzaakt doordat een wijn verkeerd bewaard is.
Wijnen in pak zijn 6 tot 8 weken houdbaar na opening. Dit komt omdat er geen zuurstof bij de wijn komt. Ja, wijnen in pak, ook wel Bag in Box wijnen genoemd, zijn (na opening) langer houdbaar dan fleswijnen.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
Deze temperatuur is de ideale temperatuur om bijvoorbeeld uw yoghurt en uw groenten vers te houden, maar kan wel iets te laag zijn voor uw wijn. U kunt de wijn daarom al iets langer vóór het serveren uit de koelkast halen, zodat de wijn niet meer op koelkasttemperatuur, maar iets warmer is op het moment van drinken.
#5: Chardonnay wijn drink je het best iets gekoeld
Chardonnay zonder hout drink je bij voorkeur iets koeler (ongeveer 9 graden) dan met hout (ongeveer 12 graden). Een houtgelagerde Chardonnay die je te koud proeft komt wat betreft smaak en geur niet voldoende tot zijn recht: zonde!
Ideale temperatuur rode wijn bewaren
Over het algemeen wordt rode wijn op kamertemperatuur bewaard, meestal tussen de 18 en 21 graden. Toch gedijen de meeste rode wijnen goed bij een lagere temperatuur, bij voorkeur tussen de 16 en 18 graden.