Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Blijvende gehoorschade kan al ontstaan door geluid boven de 80 decibel (db), wanneer je er langer dan 8 uur naar luistert. Maar zelfs 5 minuten luisteren naar 100 db kan permanente gehoorschade veroorzaken.
Als je na harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het stappen, steeds terugkomende oorklachten hebt, dan zijn dit meestal de eerste tekenen van gehoorschade. Pijn in je oor wordt het meest veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachuis.
Wat is gehoorschade? Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Er zit op koptelefoons, oortjes en telefoons een begrenzer. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om bij 85 decibel een waarschuwing voor gehoorschade te geven en mogen hun apparaat niet luider dan 100 decibel laten gaan. Toch is deze grens van 85 decibel niet voor iedereen veilig.
Hoe lang duurt de piep in mijn oor na een concert? Na een concert of festival kan de piep in je oor dagen duren. In sommige gevallen is het zelfs permanent. Deze vorm van gehoorschade kun je voorkomen door gehoorbescherming te dragen.
Acuut betekent dat de beschadiging vrij plots ontstaat met als gevolg geheel of gedeeltelijk gehoorverlies of abnormaal geluid in het oor (oorsuizen of tinnitus). De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibels (dB). Boven de 165 dB kan de druk op het trommelvlies zo hoog zijn dat het scheurt.
Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.
Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn voor het gehoor. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als er te vaak of te lang naar harde geluiden geluisterd wordt, zoals het luisteren naar harde muziek.
De meeste oordopjes verminderen het geluid met 10-30 dB. Veelgebruikte oordopjes houden beschermingsniveaus in van 15, 20 en 25 dB.
Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen.
Bij 9 van de 10 mensen vinden de artsen geen oorzaak voor de plotselinge doofheid. Dan heeft u onverklaarde plotselinge doofheid. In het Engels heet dit 'sudden deafness'. Plotselinge doofheid aan 1 of 2 oren kan komen door de bof.
Alleen bij zoogdieren leveren dode haarcellen in het oor permanente schade op, zo lijkt het. De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen ontwikkeld op het gebied van hoortoestellen, maar de mogelijkheid om gehoorverlies ongedaan te maken is er nog niet.
Gehoorschade ontstaat als iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB(A), met lawaaidoofheid als uiteindelijke gevolg. Vanaf geluidniveaus van 100 dB(A) kan acute gehoorschade optreden. In bijvoorbeeld een discotheek kan het geluidsniveau gemakkelijk boven de 100 dB(A) uitkomen.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.
Bijna iedereen met oorsuizen hoort een 'eigen' geluid, bijvoorbeeld: suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon. Het kan in één oor te horen zijn of in beide oren. Sommige mensen kunnen precies een plek aanwijzen waar ze het geluid vandaan horen komen.
De tinnitus wordt doorgaans overstemd door geluiden van buitenaf. Als gevolg daarvan wordt deze vaak erger in een stille omgeving. Als iemand veel te maken heeft gehad met harde geluiden, kan de tinnitus tijdelijk erger worden.
Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies.
Ongeveer 1 op de 10 jongeren onder de 25 in Nederland heeft altijd een piep of suis in z'n oren. En het worden er steeds meer, zegt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum. Vijf jaar geleden had nog maar 5 procent last van oorsuizen.
Een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft waarschijnlijk gehoorschade. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) op basis van de resultaten van de online zelftesten Oorcheck en Hoorscan.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.