Kopen is vaak voordeliger dan huren Huurprijzen stijgen ieder jaar fors, terwijl je met een hypotheek je maandlasten voor lange tijd stabiel kunt houden. Ook los je af op je hypotheek, waardoor je aan het einde van de looptijd van je hypotheek volledig de eigenaar bent van je eigen woning.
De hypotheekrente is nog relatief laag, het aanbod aan koophuizen neemt toe en er is sprake van afvlakkende of zelfs dalende huizenprijzen (afhankelijk van de gemeente). Er is dus meer ruimte op de huizenmarkt van 2023 en dat maakt dit een goed moment om een woning te kopen.
Nu huis kopen of wachten op lagere hypotheekrente
De hypotheekrentes liggen in oktober 2022 hoger dan eind 2021. Omdat bezichtigingen sterk teruglopen is er een kans om nu een huis te kopen en niet te wachten. Wel is hypotheekrentes vergelijken belangrijk omdat je dat elke maand veel geld kan schelen.
van ABN AMRO. De bank houdt er wel rekening mee dat het einde van de prijscorrectie in zicht komt en heeft haar prijsraming voor 2023 iets naar boven bijgesteld: van -6 naar -5 procent.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Huizenprijzen dalen in 2023 flink, stabiliseren in 2024. Wij verwachten dat bestaande koophuizen dit jaar nog flink in prijs dalen (figuur 3), en in het vierde kwartaal van dit jaar 7,6 procent goedkoper zijn dan tijdens de piek van juli 2022.
Huizenprijzen zullen de komende jaren naar verwachting verder dalen, met 5,1% in 2023 en 3,8% in 2024 (t.o.v. het voorafgaande jaar). De totale verwachte prijsdaling ten opzichte van de piek in de zomer van 2022 bedraagt zo'n 10%.
Ten opzichte van de piek van de markt in juli 2022 zijn koophuizen dan zelfs 9,0 procent goedkoper. Voor volgend jaar verwachten we dat huizenprijzen niet veel verder zullen dalen. In het laatste kwartaal van 2024 liggen huizenprijzen volgens onze raming slechts 0,4 procent lager dan in het laatste kwartaal van 2023.
In de komende 10 jaar zouden de huizenprijzen weer gaan stijgen en in de laatste jaren zelfs sneller dan verwacht. Die woning van 200.000 euro is in 2022 396.000 euro waard, dat is dus bijna het dubbele van de waarde die de koper ervoor betaald heeft.
Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt, concluderen onderzoekers van kredietbeoordelaar Moody's. Hoewel de huizenprijzen de komende jaren waarschijnlijk nog zullen blijven stijgen, neemt de kans op een serieuze daling van de huizenprijzen steeds verder toe.
Zo zou je in de Randstad over het algemeen meer moeten overbieden, dan wanneer je een huis in een klein dorpje op het oog hebt. Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Het aantal woningverkopen neemt dit en volgend jaar af en ook de huizenprijs zal tot 2024 blijven dalen. Dat verwachten economen van ABN AMRO. Volgens de bank duurt het even voordat huizen door loonstijgingen weer betaalbaarder worden.
Woningprijzen verwacht te stijgen in 2025
Na 2024 verwacht DNB een herstel van de woningprijzen. Dit herstel zal in 2025 nog steeds een lichte stijging van 0,2 procent laten zien. Het herstel van de inkomens van huishoudens is met name de reden voor deze verwachting.
In 2023 kan jij 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek. Alle kosten die boven deze waarde komen, betaal je uit eigen zak. Zo zijn de kosten koper (k.k.) voor eigen rekening, wat gemiddeld neerkomt op 2,5% - 5% van de woningwaarde.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen.
In 2023 hoeven starters geen 2% overdrachtsbelasting te betalen als zij een huis kopen onder de € 440.000. De voorwaarden blijven hetzelfde: je mag niet ouder zijn dan 34 jaar, je moet zelf in het huis gaan wonen en je hebt niet eerder gebruikgemaakt van deze vrijstelling.
Met een gelijkaardig groeiritme zitten we in 2020 al aan een gemiddelde woningprijs van ongeveer 345.000 euro. Nog eens tien jaar later, in 2030, zou de gemiddelde woning dan 690.000 euro kosten. Een belangrijke nuancering: de inflatie maakt dat een euro in 2020 of in 2030 niet hetzelfde is als een euro van vandaag.
In januari 2023 werden de prijzen weer iets hoger, maar van januari tot april daalde de prijzen weer. Sinds april 2023 zijn de huizenprijzen weer licht aan het stijgen. In augustus 2023 was de gemiddelde verkoopprijs van een huis 416.600 euro – wat dus lager is dan het gemiddelde van 2022.
'Bijna een derde van de woningen wordt nog steeds boven de vraagprijs verkocht', legt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer aan de TU Delft uit. De belangrijkste reden dat de prijzen dalen is de gestegen hypotheekrente. Die is nu ruim vier procent terwijl dat anderhalf jaar geleden nog anderhalf procent was.
In de eerste helft van 2022 werd nog door 80% van de huizenkopers overboden. In de tweede helft van 2022 was dit al bijna gehalveerd met 44%. Dit percentage is in 2023 nog eens flink gedaald. Over het algemeen is het dus lang niet altijd meer nodig om te overbieden in 2023.
Verwachting: lichte daling huizenprijzen in 2023
Vanaf 2017 lag de stijging boven de 7% per jaar, met als uitschieter meer dan 15% in 2021. Onze verwachting is dat we een lichte correctie van een paar procent op de huizenprijzen in 2023 gaan zien.
Een lage inflatie kan leiden tot stabiele hypotheekrentetarieven en lagere maandelijkse betalingen, waardoor huizenbezitters meer geld overhouden om te sparen of te besteden aan andere belangrijke zaken. Daarnaast kan een lage inflatie de huizenmarkt en de economie in het algemeen ten goede komen.
Huizenprijzen dalen het meest in Utrecht, minder appartementen voor lagere prijs verkocht. De kentering op de woningmarkt zet door, maar dit gebeurt niet overal even snel. In Utrecht dalen de prijzen het meest, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers, wel blijft alleen daar het aantal verkopen op peil.
Woningmarkt koelt af
Sinds 2022 stijgen de hypotheekrentes. Door deze hogere hypotheekrente en door de verminderde economische vooruitzichten koelt de woningmarkt sinds de zomer van 2022 af. Ten opzichte van de piek in 2022 zijn de huizenprijzen flink gedaald.
De prijzen van koopwoningen stijgen inmiddels al ruim 8,5 jaar lang vrijwel onafgebroken. In januari 2022 waren bestaande koopwoningen 90,9 procent duurder dan in juni 2013, toen de huizenprijzen een dieptepunt bereikten.