Maak een duidelijke afspraak met jezelf: ”Ik eet de komende week geen suiker.” Maak je niet te druk om andere zaken. Na deze periode van afkicken, kun je verder gaan met het optimaliseren van je eetpatroon.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Minder suiker betekent vaak meer energie.Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings.
Een suikervrij dieet betekent dat je stopt met het eten van geraffineerde suikers en bewerkte producten. Dit zijn de bewerkte suikers die als smaakversterkers in producten worden gebruikt. Een suikervrij dieet zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt.
Je kunt tijdens een suikervrij dieet of suikerdetox over het algemeen alle soorten vlees, vis en zeevruchten eten. Deze producten zijn voedzaam en bieden veel proteïne, vitamines en mineralen. Als je een dieet volgt met weinig of geen koolhydraten of diabetes hebt, zijn dit ook goede voedingsmiddelen.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker
Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedglucosegehalte weer af. Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het advies van de Gezondheidsraad is om de inname van toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken.
Minder suiker betekent vaak meer energie.Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Voedingscoaches die een ontbijt zonder suiker aanbevelen, geven vaak de volgende voorbeelden: 'Havermoutpap met (ongezoete plantaardige) melk, boekweitpannenkoekjes met banaan of een gezonde granola met yoghurt'.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Iemand met een suikerverslaving heeft een ongezond verlangen naar zoetigheid en kan niet stoppen met het eten van voedsel met veel suiker. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je een probleem hebt, maar het is belangrijk om hulp te zoeken als je denkt dat je verslaafd bent aan suiker.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1. “Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt.”
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Een suikerverslaving is een eetstoornis waarbij iemand verslaafd is aan suikerhoudende voedingsmiddelen. Iemand met een suikerverslaving heeft een ongezond verlangen naar zoetigheid en kan niet stoppen met het eten van voedsel met veel suiker.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.