In de schappen van Albert Heijn heeft een vreemde vrucht een plekje weten te veroveren, namelijk de albino aardbei. Niet alleen de witte kleur maar ook de smaak is verrassend. De smaak heeft namelijk wat weg van ananas!
Wilde aardbeien: de schijnaardbei
Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief. Bovendien zijn schijnaardbeien fanatieke bodembedekkers, die liefst in de schaduw staan.
De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten. Het is goed voor de maag en darmen, de blaadjes bevatten vitaminen én het zou helpen tegen artritis, omdat het de gewrichten verlicht.
1 Extra vitamines in je smoothie
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
De pineberry wordt ook wel ananas-aardbei genoemd. Deze variant is wit van kleur, klein van stuk en heeft een friszure smaak die sommige mensen aan ananas doet denken.
De pineberry of "ananasaardbei" is een witte cultivar van de aardbei (Fragaria × ananassa), een kruising van Fragaria chiloensis, van oorsprong afkomstig van de westkust van beide Amerika's, en Fragaria virginiana, van oorsprong uit Noord-Amerika.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben. Het kroontje zou pijn in de gewrichten verlichten en ook goed zijn voor de maag en darmen.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Eetbare bloemen zijn er rond deze tijd volop. Je kunt ze gebruiken als garnering voor een soepje, maar ook op een salade of crostini breng je meteen de zomer in huis!
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Schijnaardbei moet je niet zien als een vruchtplant, maar als een groente! De bladeren van bosaardbei zijn ook eetbaar, maar als je (veel van) de vruchten wilt, dan moet je niet te veel bladeren willen oogsten. Schijnaardbeien eten (de meeste van ons) toch niet, dus kun je ervan oogsten zo veel je wilt.
Aardbeien kunnen niet worden bewaard. Pluk ze in de ochtend, bewaar ze zo losjes mogelijk in een bakje en eet ze liefst dezelfde dag nog. Heb je een grote oogst? Maak en dan lekker aardbeiensap of aardbeienjam van.
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
Veel aardbeien stikken van de pesticiden. Helaas bevatten veel aardbeien die je in de winkel koopt pesticiden (net als veel andere soorten groente en fruit). Dus, als je gezond en duurzaam wilt eten, dan zou je die aardbeien moeten laten staan.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Afvallen en fruit. Iedereen die begint over suikerbommen, dikmakers en vergelijkbare claims als het om fruit gaat, mag je als het aan ons ligt voorzichtigjes bekogelen met perziken. Nee, nog beter: met grapefruits. Of appels.
Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2. Ook verlaagt het eten van fruit de kans op hart- en vaatziekten, een belangrijke complicatie van diabetes. Geniet er dus van, en maak er wat lekkers mee. Wel zonder suiker graag!
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.
Elsanta is de meest gekweekte aardbei is ons klimaat. Het is een stevig ras en doordragend. Elsanta heeft een hoge productie en is zowel direct te eten of langere tijd houdbaar.
De beste planten haal je bij een echte aardbeienteler
Daroyal (vroeg juni dragend ras) Korona (midden juni) Ostara (doordrager) Furore (nieuwe doordrager)
Er zijn veel verschillende aardbeien met verschillende rijptijden, smaken en zelfs kleuren. Aardbeien hebben weinig onderhoud nodig, maar kunnen wel eens gepikt worden door de vogels. Er zijn 13 rassen aardbeien.